在職全職

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:做FtM 前你們有考慮好多嗎?

之前份工很辛苦,想休息一下,所以quit左份工先,在未找到新工前有左,當時已有大仔俾婆婆湊,生完就做ftm

大宅

有能力真係自己湊最好,我係婚前已經係ftm ha ha ,眼見老公外㽒俾99湊到壞曬。所以一定自己湊。

大宅

回覆 yi_arashi 的帖子

你同我處境一樣,被迫辭工凑仔

yi_arashi    發表於 13-10-27 20:25

男爵府

回覆:Karen124 的帖子

我同你一樣, 女而家2.5Y平日跟我媽
而家脾氣極差,因我媽咩都就晒佢
所以我比佢返全日N班,但明年k1會讀番半日, 所以想做FTM
但其實我都怕適應唔到
我份工都ok, 又準時放工, 係呢到做左好多年叫做有d地位 ,一下子變零收入
唔知個世界會唔會唔同左

大宅

世界一樣,只是妳變了,因妳的一切時間都會圍繞bb,即零自己時間。
我半年前辭職照顧大細b,有工人,都累死。
既然辭職造媽媽,樣樣跟足,一有時間就同bb講故事、玩有教育意義的玩具、出街又教,所有精力都在bb身上。大b睡細b不睡,妳都無得睡。
雖然辛苦,但陪他們長大,除了知識技能傳授,還有心靈、情緒、性格等方面,即教仔,長輩難做到,工人更不可能。這些只有父母能做。
錢、前途,都比不上孩子重要,待他們大點懂事,不用貼身管教,媽咪再重新出發,發展未完的事業。

ccMrsLo    發表於 13-11-15 16:43
垣垣媽  之後再發展未完的事業  發表於 13-11-13 22:20
Karen124    發表於 13-10-28 16:16

大宅

都忐忑左好耐時間..因份工唔錯.好得閒..
雖然好唔捨得份工,但我做左FTM 2年.
一D都無後悔...淨係後悔應該早D生.
因為可以陪住個囡成長,小朋友都開心好多架.

複式洋房

好認同以上媽媽講法, 自己都1516, 有時見到個女一日只係對住工人, 想揾多個人同佢講吓嘢都冇, 好可憐... 有時想比佢去樓下公園玩, 或者去參加活動, 都要左問右問... 工人又信唔過... 都唔知可以點

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

kwan_0128 發表於 13-10-27 14:50
我同你一樣, 女而家2.5Y平日跟我媽
而家脾氣極差,因我媽咩都就晒佢
所以我比佢返全日N班,但明年k1會讀番 ...

真係做左咁多年野, 好難話唔做就唔做
特別份工有番咁上下人工....地位
但自己諗深一層, 無野緊要得過自己小朋友
Never Too Late!

男爵府

回覆 Karen124 的帖子

同意, 但到目前我都未能下定決心做FTM
諗左好耐, 都未做到, 希望下年我會resign左呢份工

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

kwan_0128 發表於 13-10-28 16:32

同意, 但到目前我都未能下定決心做FTM

其實我一放完產假返左工一陣子覺得唔開心又好掛住果囡就已經開始諗
由6月諗到依家, 本來之前已經想ACTION但又卻步
不過今個月決定阿囡一歲前做FTM
雖然一諗到D SAVING會無哂但...唉.....無法
睇住阿囡成長係用錢買唔到
而且阿囡第日只STICK WITH 6299會好傷心呀
不過其實最重要係自己可以教好囡囡
教育佢既責任不能假手於人

你小朋友幾大? 我果個7個月
Never Too Late!

男爵府

我個個已經2.5Y
為左少D對住婆婆, 比左佢返全日N班

大宅

引用:好認同以上媽媽講法,+自己都1516,+有時見到

原帖由 miffyyeung 於 13-10-28 發表
好認同以上媽媽講法, 自己都1516, 有時見到個女一日只係對住工人, 想揾多個人同佢講吓嘢都冇, 好可憐... 有 ...
身同感受!希望來年可以做ftm

水晶宮

引用:做FtM+前你們有考慮好多嗎? +

原帖由 anna.mak 於 13-10-23 發表
做FtM 前你們有考慮好多嗎?
只考慮老公份人工夠用就ok,自己湊自己教好過比人湊,小朋友嘅童年好珍貴,錯過咗就冇架喇~ 依家啲小朋友早熟,十年後你想佢成日痴住你都難

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆:cherrieloy 的帖子

大家可參考下

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

打算有b前已經辭埋工(因份工太忙太大壓力雖然人工唔錯),因為想休養下先駝,真係諗咗好耐先有勇氣遞信。

大宅

引用:打算有b前已經辭埋工(因份工太忙太大壓力

原帖由 babybabychung 於 13-11-03 發表
打算有b前已經辭埋工(因份工太忙太大壓力雖然人工唔錯),因為想休養下先駝,真係諗咗好耐先有勇氣遞信。

...
你對寶寶好好!

大宅

引用:Quote:原帖由+anna.mak+於+13-10-23+發表做

原帖由 cherrieloy 於 13-11-01 發表
只考慮老公份人工夠用就ok,自己湊自己教好過比人湊,小朋友嘅童年好珍貴,錯過咗就冇架喇~ 依家啲小朋友 ...
Agree!!!

大宅

引用:世界一樣,只是妳變了,因妳的一切時間都會

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 13-10-28 發表
世界一樣,只是妳變了,因妳的一切時間都會圍繞bb,即零自己時間。
我半年前辭職照顧大細b,有工人,都累死 ...
十分認同!身教重要!

大宅

引用:其實有好多考慮我是在職媽媽,+來緊BB一歲左

原帖由 Karen124 於 13-10-24 發表
其實有好多考慮
我是在職媽媽, 來緊BB一歲左右我決定做全職媽媽
決定做全職係因為FORESEE到囡囡俾6299湊會 ...
U are right & I\'m agree too. It\'s very struggle to be FtM. Have family & money burden... If FtM, we use up our own savings & need financial support from husband. Life is simple but it is valuable.

大宅

引用:Quote:anna.mak+發表於+13-10-23+18:34+做F

原帖由 gk678 於 13-10-24 發表
係考慮好多架, 香港女仔讀書多, 搵錢又多嘛, 所以個機會成本好大架
係呀!If just earn the min. Salary range, it\'s better to quit... But if holding middle / high position, it\'s really struggle!

首頁

尾頁

跳至