跳至

首頁

尾頁

大宅

未有工,無reference, 系米好難租到屋?

大宅

回覆 新人王 的帖子

Which type of visa are you holding now ?

伯爵府

我住係SYD的朋友話,就算係當地居民,佢會用"搶"來形容租屋的過程

Iopiop  Me too! 一點d無誇張!  發表於 13-10-25 17:36
JamesFoo   yes, still remember when we were hunting for a placement to rent, likes will be 100 ppl.  發表於 13-10-24 16:04

大宅

之前問過property agent話有bank statement都可。不過我相信最終由業主揀。

A.Yin  唔係。我租層樓出去都係agent揀的,因為佢哋要做due diligence 要負責的!  發表於 13-10-25 01:12

大宅

新人王 發表於 13-10-23 19:00
未有工,無reference, 系米好難租到屋?
特別校網好,唐人多的地区更更難,我幾個朋友最初來住在親戚或朋友家,找了三四個月才找到,次次申請已經寫明會付足半年或一年租金也租不到,親人做擔保也不租,一般業主都揀以往租開紀錄好的租客。 初來者會排到最後選擇。sevices arptment 會容易些。你可考慮。

A.Yin  的Choice業主,咁最好的一般只有一丶兩個  發表於 13-10-25 01:15
A.Yin  業主會有傾向但唔係業主揀的。一般agent會俾最好  發表於 13-10-25 01:14

大宅

"唔係。我租層樓出去都係agent揀的,因為佢哋要做due diligence 要負責"

A. Yi. 你指係做間屋嘅dd, 還是租客嘅dd?

A.Yin  對租客  發表於 13-10-25 11:15
A.Yin  對租客  發表於 13-10-25 11:04

伯爵府

咁要注意什麼才可有大D機會租到屋住?

大宅

1mocha 發表於 13-10-29 08:19
咁要注意什麼才可有大D機會租到屋住?
呢道租居係由個Agent收哂application後先再recommend 俾業主。所以好多agent 都rely on 你D租屋同job ref.佢係叫你俾bank statement 佢,但佢多數唔會recommend 你。我曾經試過話一次過俾半年租都無用。所以睇下你有冇luck.之後我去咗D中國人agent 到先租到。因為佢地flexible d.

大宅

psmw01 發表於 13-10-29 18:07
呢道租居係由個Agent收哂applicatn十先再十ecommend 俾業主。所以好多agent 都rely on 你D租屋同job ref. ...
me too. 我初來時,逢週六9:00就開始同人爭入屋看open inspection, 次次都十幾二十人,入表次次都唔得,比足一年租加埋HK 有樓,澳洲户口內買起佢個单位都得,佢都唔租,加多$20~50/per week & 加埋擔保人都say no, 因為新移民,未租過無良好租樓紀錄,所以業主like以往租開樓的澳洲人。最後找咗兩個多三侗個才找到登報紙的唐人租。還有交足一年租金。才有屋住,真係買都快過租樓

大宅

回覆 lingmum 的帖子

咁難租樓,初初去到時點攪?!

大宅

回覆 creamychoy 的帖子

好彩有親戚,但唔想打攪人地咁耐,一家大細不方便,本來打算一個月內一定得,可惜要成近三個月才租到。再租不到,我就即買一間,只不過初到想睇清楚才決定住那区。

大宅

澳洲朋友話佢租屋出去會揀D無太細小朋友,因恐怕搞到間屋好messy!

大宅

一般業主有preference但好少真係業主揀,除非無乜人租。舉個例我十年前,同6個同學一齊租間6房的,可能房太多無人爭,個盤又放了頗長時間,個業主(韓國人)堅持要見過我先肯租俾我(當時仲讀緊書,只有我有租屋經驗)

到依家我自己租層樓出去,agent 總共用了3個星期,每星期2、30個申請但agent做完due dilligence之後揀唔落又再放,咁多個申請agent點會逐個講。只有未放盤時我話唔租俾學生, 我冇話唔租俾新移民,但agent唔會同我講,"有新移民想租喎",佢哋自動filter咗

其實Let一間屋出去,我又要俾letting fee, management fee, 簽了約,agent要負責哂,一般情況下唔會怕你整壞間屋呀之類,一來agent要定期inspect, 2來一定有買insurance, worse come to worse仲有bond錢,所以業主好少get involved, 除非真係申請唔多又無聊

所以我有少少建議就係租屋前多D同agent打交道。譬如3、4個月前多D做research 睇下自己想住嗰區邊間行D盤好D,搵番嗰間的agent ,send定email 俾agent,話自己新移民呀,講少少自己背景,looking forXXX的property呀,etc, 叫佢幫你搵,當然有能力的亦可提及願意一次過俾一年租呀、如果係hot property願意俾多$X per week

唔係話一定得不過增加印象分同早D做準備

別墅

回覆:A.Yin 的帖子

請問租或買的agent費點計?

A.Yin  租或買都冇agent fee, 租只有bond. 賣樓俾大約2%俾agent  發表於 13-10-30 19:32

別墅

回覆:goobegoo 的帖子

什麼是bond?

Lower_Primary  即係 hk 既上期/按金  發表於 13-10-31 15:35

首頁

尾頁

跳至