自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

傢俬及牆身發 "mo"..點算好

我住果度非常潮濕 , 一到回南天就更加嚴重..
已經有開抽濕機但都冇乜用..
傢俬及牆身經常發 "mo"..
有乜方法可以處理及預防再次發 "mo"

大宅

Re: 傢俬及牆身發 "mo"..點算好

有冇人可以幫到我呀..

子爵府

茶葉蛋,

我住嗰度又係好潮濕呀, 舊年三月搬入去, 6月就發現啲木傢俬全部都發霉呀! 仲要係我搬入去先買嘅新傢俬呢!舊年年尾頂唔住, 叫老公換過晒啲傢俬囉!不過, 我都仲係好擔心呢批傢俬都係同一命運呀 :-( , 不過, 老公就話應該係嗰批傢俬有問題喎!係呢我想問你住邊區O架?

大宅

柏仔媽咪

我住係東區...呢度日日都好似霧都咁架..地下成日都濕泣泣...

我覺得唔關 d 傢俬事 , 好似我咁有 d 傢俬係舊屋時都冇事既..
但係一搬左黎呢度就發霉 la..真係有 d 驚個衣櫃後面會唔會發到出菇呀...

子爵府

茶葉蛋,

我都冇辦法呀!之前發現啲傢俬發"MO"有朋友教我用消毒藥水抺, 但係幾個星期又會出返, 係治標唔治本O架!同埋我都留意到我個度成日有人掉傢俬O架!

伯爵府

好媽媽勳章

我果庶住左6年, 真係好煩, 年年都發mo, 我試過漂白水, 滴露同清水都唔得, 年年都係咁, but就係一間房既wall 同天花板有, 傢c就冇, 今年, 有人teach我用金寶綠水, 話mo mo最怕地板水wor, 家下個兩個幾weeks啦, 暫時都係ok 既

大宅

抺個陣唔好咁大幅度, 因dmo菌會週圍飛, 當你將梳化同週圍的地方抺乾抺淨之, 記得要徹底咁抺! 等佢真係乾透先搬番好個位, 然後買d吸濕大笨象, 或防潮個類野放在週圍附近的地方,
如果唔想買過d新傢俬, 你試下啦, 我有個朋友試過work :-P
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

大宅

jlam

我都係得一間房既wall 同天花板有...
傢俬都係果間房果 d 最嚴重...
咁用金寶綠水要加幾多水呀..?

大宅

niceperth

咁咪要買好多個吸濕大笨象
係唔係要長時間放係度呀...

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我又無咁嚴重, 係其中間房牆身有毛菌

伯爵府

好媽媽勳章

我是但咁加水咁咋, but我冇follow 個bottle外面寫1:50咁上下, 我開得濃d既, 我果間房係主人房, 日日有人氣, 唔係荒廢左既吉房黎, 連入面個washroom 既門都有mo, but好奇怪咁, 反而washroom入面冇wor, 我估, 咁係因為washroom入面成日開左個抽氣fan, 咁反而通爽d, but個bedroom就成日開air-con, 所以聚左d濕氣, 2個weeks之前果個weekend, 我好serious咁, 用towel, 一吋吋咁連個天花都擦過, 成間room好似新既一樣, 我個女, 響我地wipe個天花果陣仲話聞到"生mushroom味" 真係嚇鬼水架, 上次用漂白水, 又真係幾個weeks起返mo mo, 今次唔知會唔會, 再唔得 ....... 我會try火酒!! but 家下都未有唔妥既[quote]
茶葉蛋 寫道:
jlam

我都係得一間房既wall 同天花板有...
傢俬都係果間房果 d 最嚴重...
咁用金寶綠水要加幾多水呀..?
該用戶已被刪除

子爵府

我屋企就牆紙發mo一達達!我就用啡色

大宅

要放一段長時間架, 特別係濕的日子

茶葉蛋 寫道:
niceperth

咁咪要買好多個吸濕大笨象
係唔係要長時間放係度呀...
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

大宅

你 d 傢俱係搵人做防霉定係自己買野整呀...?

"Y_Y"-yvonne 寫道:
[quote]

我搬入去時,都知道會好濕,所以做傢俱時,做晒防霉,所以傢俱就無問題,但d牆身及天花就煩d,要間中用漂白水沬,又要開抽濕機,抽完呢間房,第二日又抽另一間房,而d洗完d衣服就放响另一間洗手間,長期開抽濕機抽乾,如果而家天氣,d濕衣就會好大霉味.所以家中有两部抽濕機.
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至