跳至

首頁

尾頁

別墅

14個月BB太重了...請問飲飲要點安排好呢?

我個仔14個月大, 昨天打水荳針時醫生話體重已到成長線
訂點了有12.8 KGS, 高 78.8 CM (70%)......醫生話如果
佢唔食就唔好迫佢...就無話要減肥. 一向我地都唔迫佢食

別墅

Re: 14個月BB太重了...請問飲飲要點安排好呢?

嘩! 28 lbs! 好重噃!!

Base on his eating schedule and intakes 8-10 oz water/juice, it looks all right, no need to skip 0900 and 1700.

我個囡囡 0900 and 1700 have some snacks (eg. biscuits or fruit or cheese, that is the same as your son), but you may need to notice the eating quantity ie. how many cheese / snack you give to your son ?

Sometimes BB have regular eating habit/quantity, BB is still easily to be a fat baby as it may inherent from his family.

男爵府

Since your son has milk around 2'ish to 3 pm, may be you can skip the snack at 5pm. Instead, push the dinner time earlier, say 6pm. Keep the last round of milk at the current time.

At the moment, the last two meals are too close together, he's like us adults having 宵夜. May be that's the reason why he's gaining weight.

Since he likes water, may be you can cut down on his fruit juice as he's eating fresh fruit anyway. That's what I do with Devlin, he only has water, no juice yet, however diluted. I hope to groom Devlin into drinking water as his second nature.

大宅

NO.FOURFOUR
hehe..........我個仔同你bb差唔多重wow
其實我個仔自六個月開始去親健康院都要見醫生, 仲話要扣佢一匙奶粉減肥, 到咗1歲再去健康院時(佢重量係26磅, 身長79cm)醫生又冇再講要減肥, 不過就提我唔好俾咁多高糖份嘅野佢食, 因為冇咩營養價值同易肥..........唔好咁擔心, bb咁活躍跑吓跳吓就keep fit番啦~~

你嘅b進餐frequency同我個差唔多, 就係個晚餐我俾佢6-7pm食, 同埋早上9點冇俾BB餅乾或BB CREAL, 如佢hungry我會1030am俾粥

子爵府

你地就好啦,我個女而家都係20.5 lbs 我反而想同佢増肥,

別墅

Hi Belami, Devlin媽媽 & Tammy,

多謝妳們的意見!
希望bb不用強制性keep fit 啦! :-( :-(
唔係就參啦!

Hi LittleMiyo,

只要在成線內便ok啦!
不過我道知做mama當然希望自己個bb肥D啦!
做mama真矛盾...肥又驚....廋又驚...呀

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

NO.FOURFOUR ,
都唔係好重啫,我囝囝一歲時都30lbs啦,我同你一樣都驚佢好肥,e生都要我同佢食少d,佢食野時間同你囝囝份量差不多,我就減在佢中間餐奶,佢又冇點扭肚餓,所以到現在佢都係早晚飲奶,加二餐飯.
佢現在21個月都係咁既重量,身型平均在fit在 ,唔使驚,佢地識行時,用多在energy就會自然瘦咖啦.

大宅

peter囝比你bb食少起碼一餐:

0700 : 奶8-10oz
in between 如果扭計可能要比餅餅 (瞓左就無食野)
1100 - 1200 雜錦粥1.5碗 + 香蕉2/3隻 或 蕃薯或apple 幾件
~1530 yogurt40-80g (一星期兩次) 或餅餅
1700-1800 雜錦粥1.5碗 + 半碗湯
2200-2300 奶8-10oz

餐同餐中間我諗你可以減少殿粉質的snacks, 多給用菜/瓜/生果代替麵包/餅餅。

飲水好呀, 我個b唔肯飲水,要飲有味野, 有時要向水溝1/4果汁先肯, 激死我!

大宅

我小b上星期也打了1歲針, 重26磅(遠超成長線),高78cm(97%), 是超重. 不過nurse said 不需減肥wor, 因 bb 大大下會拉高. 放心啦!

tammy104 寫道:
NO.FOURFOUR
hehe..........我個仔同你bb差唔多重wow
其實我個仔自六個月開始去親健康院都要見醫生, 仲話要扣佢一匙奶粉減肥, 到咗1歲再去健康院時(佢重量係26磅, 身長79cm)醫生又冇再講要減肥, 不過就提我唔好俾咁多高糖份嘅野佢食, 因為冇咩營養價值同易肥..........唔好咁擔心, bb咁活躍跑吓跳吓就keep fit番啦~~

你嘅b進餐frequency同我個差唔多, 就係個晚餐我俾佢6-7pm食, 同埋早上9點冇俾BB餅乾或BB CREAL, 如佢hungry我會1030am俾粥

大宅

識行識走時, 郁動多o左! 就會瘦啦!

男爵府

NO.FOURFOUR 寫道:
不過我道知做mama當然希望自己個bb肥D啦!
做mama真矛盾...肥又驚....廋又驚...呀

同意! 我反而想jerry仔肥d添

我都覺得你個BB唔駛刻意減肥......佢想食幾多就由得佢, 只要你唔好俾佢食太多嘢lor~ 好似其他媽咪咁講, 行下玩下爬下其實會用咗好多energy....自然會瘦番d架喇

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

[size=large]MoMo食量同妳bb差唔多, 但點解佢唔長肉架 :-( :-( 佢得10.8kg(75%), 83cm(97%), 可能運動量多, 所以變咗瘦長囉 時間表大至如下:
0600-0700: 奶 200-250ml
0930-1030: 奶 180-200ml
1230-1330: 爛飯+瓜菜+肉 or 魚(1個大人碗)
1630-1700: 奶 180-200ml
1800-1900: 生果或yogurt
2000-2030: 爛飯+瓜菜+肉 or 魚(1個大人碗)

每餐之間有零食, 餅餅, 麵包......每星期食4次芝士(有時日日都食) 飲水大概10oz. 都唔係少, 都唔生肉 仲有越嚟越瘦嘅傾向
:-( :-(

大宅

eee....DoDo.........MoMO咁得意夜晚唔駛飲奶瞓, 朝早飲兩支奶
DoDoDoDo 寫道:
[size=large]MoMo食量同妳bb差唔多, 但點解佢唔長肉架 :-( :-( 佢得10.8kg(75%), 83cm(97%), 可能運動量多, 所以變咗瘦長囉 時間表大至如下:
0600-0700: 奶 200-250ml
0930-1030: 奶 180-200ml
1230-1330: 爛飯+瓜菜+肉 or 魚(1個大人碗)
1630-1700: 奶 180-200ml
1800-1900: 生果或yogurt
2000-2030: 爛飯+瓜菜+肉 or 魚(1個大人碗)

每餐之間有零食, 餅餅, 麵包......每星期食4次芝士(有時日日都食) 飲水大概10oz. 都唔係少, 都唔生肉 仲有越嚟越瘦嘅傾向
:-( :-(

大宅

DoDoDoDo,
芝士係屬於難消化/吸收的食品。逢係dairy products 都有呢個問題。bb其實要用extra energy 去消化佢, 再睇下你bb的腸胃/肝夠唔夠strong, 唔夠的話或要這些器官大吃力的話就會出現敏感。但長期work overload 都用哂d energy, 咁咪難肥d。
yogurt比較好一點, 因為發酵過程已將d難消化的蛋白molecule 分解得細一點, 比芝士/牛奶較易消化。不過我都係一星期比兩至3次yogurt peter囝食。
試下減芝士,食下其他容易消化的食物睇下會唔會好d?

如果momo好活躍, 咁都係會難肥d架!夠哂運動量嘛!

別墅

Hi Paulina,

Thanks for your suggestion.

別墅

Thanks 所有媽咪的意見.

複式洋房

其實我囝囝都係大碼BB. 1歲11kg 83cm 好彩佢身長
所以睇落去吾係嚨咁肥 但都係大份
囝囝宜家中朝早9點左右起身1支 9oz 奶
11點左右瞓覺 瞓到1點左右 冲凉後食1大碗粥
3點左右又瞓覺 瞓到5點左右 食包 or 食BB餅 自己玩
到6點左右又1大碗粥
到8點左右我哋食飯佢又食兩匙飯仔 半碗湯
10點左右我會開8oz水溝半份奶粉俾阿囝飲 (因佢平時吾肯飲水 又要飲住奶先肯瞓 )
凌晨12點or 1點 我同我老公瞓前俾 9oz 奶阿囝飲
咁阿囝就瞓到天光

FOURFOUR:你囝囝都吾係食好多,可能係吸收好'o姐'
吾洗擔心 你同你老公係咪都係大碼呀?你囝囝出世幾重呀?

別墅

子朗媽mi ,

嘩!妳個仔好"察"得播!!

我是偏廋, 而我老公中等啦! BB出世時3.1KGS.

希望好似其他媽咪話齋當佢會行會走時KEEP FIT D 啦!

複式洋房

[quote]
NO.FOURFOUR 寫道:
子朗媽mi ,

嘩!妳個仔好"察"得播!!

我是偏廋, 而我老公中等啦! BB出世時3.1KGS.

希望好似其他媽咪話齋當佢會行會走時KEEP FIT D 啦!

複式洋房

me too !

LittleMiyo 寫道:
你地就好啦,我個女而家都係20.5 lbs 我反而想同佢増肥,

首頁

尾頁

跳至