跳至

首頁

尾頁

別墅

臍帶血

我同老婆最终決定在私家生..... 原因...

要幫bb儲臍帶血...!!!! 雖然好貴... 但三萬買bb的健康保險, 是值得的...

現在頭痛的是, 選擇那一家....
cordlife, cryolife, healthbaby???

我自己就覺得 cordlife 及 healthbaby 好dd...

你們有無suggestion?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 臍帶血

greatli 寫道:

要幫bb儲臍帶血...!!!!

响政府生都可以request佢同你做O架喎...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

小倩 寫道:
[quote]
greatli 寫道:

响政府生都可以request佢同你做O架喎...[/quote]

一定要喺私家生至得架!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

kerkermui 寫道:

一定要喺私家生至得架!

我朋友响瑪嘉烈生都做到喎 ?-(

大宅

政府做果d係存入紅十字會, 擁有權唔係你本人, 有其他人需要時, 你bb的臍帶血會比其他人用了.

我 join 了 cordlife.

我想知當我入院時, 個 臍帶血 kit 幾時交比醫護人員? 我無理由一路痛住, 一路帶住佢入產房. 但入院時交比 counter, 我又驚佢地唔知將個 kit 放去邊, 到要用時搵唔到. (真係唔太信任果d姑娘仔, 佢地成日做錯或做漏野.)
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

別墅

交比你老公做啦, 你到時都應付唔到咁多架啦!!!

大宅

我只係怕老公返左工/出trip, 唔係身邊. 個 kit 已經放了入走佬袋, 只係怕混亂中無帶入產房. :cry:
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

Don't be afraid. I have joined chordlife, too. There are spare kids at the hospital. In case you have not bought the kid, they can provide a spare kid for you. You have to tell the nurse you have joined which company and give the kid to them immediately when the nurse register your information.

別墅

今日打電話給 3 間.. Cordlife, Cryolife, HealthBaby.

我想我會選擇Healthbaby...因為..
1. Cryolife... 從網頁的介紹, 及 我詢問他們的問題中, 好像給不到我信心.
2. Cordlife and HealthBaby...兩間都ok, 因為他們取血及處理的方法大致一樣, 兩間都說大約有600左右的客戶.
3. HealthBaby 的好處:
a. 儲存的冷庫是自動化, 例如一個冷庫可放10個sample, 若你是第一個放入去, Cordlife 那種就有機會 "開. 關" 10次, 令Sample 多了機會因為溫差導致部份細胞死亡. HealthBaby 那種就是自動化存取, 較少機會有溫差影響.
b. (都很重要) HealthBaby 的 Contract 中, 有一條條文是 若因Healthbaby 的人為或機器問題導致臍血不能再用, Healthbaby 會 refund 所有 已付的$$ (Cordlife 也是), 另外會賠償 USD25000 及 在他們所有有聯繫的 Data 中 找合適的給當時人.

另外... 可以入主科技園的大部份都有和政府做一些project.

so so... maybe 我會選擇 HealthBaby.

如有其他資訊, 請提點!!

大宅

聽完3間的講座後, 我同hubby最後決定選用HealthBaby.
除了佢地冷庫是自動化外, 相對正體比較專業及嚴謹.

In case,當真正生產時約醫生的決定不適合留臍帶血or
未及到醫院時已把阿B生咗出嚟, 都會全數退還(有多個保障).
Hubby對佢的信心大d, 所以選擇佢囉 :lol: :lol:

如果有需要我做Referral, 可send pm 比我.

大宅

Any ideas how much discount they could offer?

別墅

Miranda05 寫道:
聽完3間的講座後, 我同hubby最後決定選用HealthBaby.
除了佢地冷庫是自動化外, 相對正體比較專業及嚴謹.

In case,當真正生產時約醫生的決定不適合留臍帶血or
未及到醫院時已把阿B生咗出嚟, 都會全數退還(有多個保障).
Hubby對佢的信心大d, 所以選擇佢囉 :lol: :lol:

如果有需要我做Referral, 可send pm 比我.

Referral --- have discount???

伯爵府

kerkermui 寫道:
[quote]
小倩 寫道:
[quote]
greatli 寫道:

响政府生都可以request佢同你做O架喎...[/quote]

一定要喺私家生至得架![/quote]

which bank??!!

大宅

其實臍帶血如有需要用(touch wood) 係咪只可以用一次 ? 定係只會用少少, 其他就繼續雪? 我見d plan係最多18年, 咁係咪真係只有18年期 or 到時再比錢繼續存?

大宅

Depends on the weight of the patient. You can continue to store the chord blood after 18 years but the ownership will be changed to your baby.

大宅

我問佢地, 佢地都話多數情形下都會一次用晒.

我揀cordlife既原因, 係佢地有同d大學合作研究點樣可以將臍帶血內既細胞增多, 如果成功, 就唔會一次過用晒.

伯爵府

honeybbb 寫道:
其實臍帶血如有需要用(touch wood) 係咪只可以用一次 ? 定係只會用少少, 其他就繼續雪? 我見d plan係最多18年, 咁係咪真係只有18年期 or 到時再比錢繼續存?

睇下用唻e乜~而家用响transplant 咁講, 大d可能唔夠, 要兩三包!
但有樣嘢叫cell expansion.. 好似話發展緊, 未成熟
第日就唔使用咁大包

另外, 又話有d科學家做緊research, 用cord blood種出其他細胞, 用唻e肝/心臟病 etc. 咁用就好少就夠
但問題係, 熔咗就唔可以雪番
3 間公司只有其中一間可以俾你自己決定点貯存 (一份 or 多份)

人人睇嘅嘢都唔同, 有人睇公司background, technology, 朋友介紹 or simply $$
我個人就覺得呢門生意咁好搵~ I dont think any of them will close down lor! 如果可以用多幾次會低d (touchwood)

18 年後要再續約架!

伯爵府

Eclipse_2006 寫道:
我問佢地, 佢地都話多數情形下都會一次用晒.

我揀cordlife既原因, 係佢地有同d大學合作研究點樣可以將臍帶血內既細胞增多, 如果成功, 就唔會一次過用晒.

如果研究成功, 都係用1-2次 (佢地個袋好似有兩格)
因為溶咗係唔可以雪番

大宅

原先我都有諗過儲,但我問過兩個兒科醫生都話無用喎
只許周官放火 不許百姓點燈

伯爵府

dogdogling 寫道:
原先我都有諗過儲,但我問過兩個兒科醫生都話無用喎

係呀!
research 尚未成功架!

首頁

尾頁

跳至