樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

因兒子明年會出國讀書, 考慮大屋換細屋(3換2房), 可讓銀根鬆裕D. 但想不通應該是升市時換, 或是跌市換較著數(明年跌的機會好像大D?)

1) 現在還算高價賣? (現在可賺30%)
2) 或是明年待他暑期後才換? (如跌20%?)

或是先賣, 租1-2年後才買回2房單位. 還有什麼考慮因素呢? 好煩.

別墅

回覆 familyking 的帖子

1) 亇必需要賣樓套現他讀書嗎?2)幾年後他回來時,2房仍然夠住嗎?

子爵府

回覆:大屋換細屋, 是時機嗎

1,並不是不夠,只是希望有多點現金在手,况且少個長住,會少D雜物,2房已可,當然3房會更闊落。

2, 他因只是讀高中,許可會繼續大學,大大話話要6、7年。完成後真回來也已成年,亦有自己世界了。當然這是一廂情願想法。

………

大宅

回覆:familyking 的帖子

你仔仔都係去幾年,無咁既必要。賣咗去租就無謂le

子爵府

我不是想租,是買。但只是想買應即賣即買,或先租後買。只是想人話细屋換大屋,應淡市做,那大屋換細屋,是否相反即升市做,所以想是否現在是時機呢?
可能都是自己攞黎煩,或者遲D才算吧。

別墅

回覆 familyking 的帖子

對喔,個人意見,物業只升值30%,又要換樓雜費,不太化算。除非你細屋換大屋,可以一拆二,買多個單位收租,待他畢業回來也有地方落腳。就算他在外發展,你也可收租養老。是進可攻,退可守的方法。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:大屋換細屋, 是時機嗎?

我係近年來大屋換細屋的。仲一拆二,依家自住一間,收租一間,收租果層係唔使供,租金已經cover到供款及什費。住細左自己感覺良好就是了,反正夠住就得。

反而依家D辣招令到個市唔正常,大單位要賣出唔容易,細單位又搶高價,加埋dsd令成本增加,依家先換確實唔容易。

男爵府

引用:因兒子明年會出國讀書,+考慮大屋換細屋(3換

原帖由 familyking 於 13-10-25 發表
因兒子明年會出國讀書, 考慮大屋換細屋(3換2房), 可讓銀根鬆裕D. 但想不通應該是升市時換, 或是跌市換較著 ...
從投資角度睇,我覺得呢兩年上車樓價格升得比中上價樓升得多。你由大換細吾抵。

從自住角度當然系差左。

賣自住樓等跌,心裡壓力好大,萬一吾跌甚至橫行都系輸。

但如果要換樓套現,甘就沒得講了。

子爵府

現價即换細當未可能一變二,除非跌3成就可,加上仔走之後可換细D地方,因有了多些現金便可看機會開二又或其他機會,所以才忽發奇想。但太多未知數好似有D冒險,再看看才算。

男爵府

回覆:大屋換細屋, 是時機嗎?

我有朋友又係咁唸,賣樓後租樓住,原想睇岩再入市,但睇左成年都唔岩,話後悔賣左 另一個朋友就買多間細的自住,大果間放租,佢話收回的租金夠供晒2間屋,每月只係自己比管理費同地租!

琥珀宮

引用:因兒子明年會出國讀書,+考慮大屋換細屋(3換

原帖由 familyking 於 13-10-25 發表
因兒子明年會出國讀書, 考慮大屋換細屋(3換2房), 可讓銀根鬆裕D. 但想不通應該是升市時換, 或是跌市換較著 ...
我識幾個fd子女出國讀書,係將三/四房單位放租,自己租番兩房,每月有租入差價收入!

子爵府

引用:Quote:原帖由+familyking+於+13-10-25+發表

原帖由 木土土 於 13-10-26 發表
我識幾個fd子女出國讀書,係將三/四房單位放租,自己租番兩房,每月有租入差價收入!

...
又好似有得想吓,計計數先……

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+13-10-26+發表我識

原帖由 familyking 於 13-10-26 發表
又好似有得想吓,計計數先……
如果轉同區,計埋交稅個差價無咩肉食,所以通常轉去租平d既區!

子爵府

引用:Quote:原帖由+familyking+於+13-10-26+發表

原帖由 木土土 於 13-10-26 發表
如果轉同區,計埋交稅個差價無咩肉食,所以通常轉去租平d既區!
如果只是租大給人,自己租細,請問有咩税要交?

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+13-10-26+發表如果

原帖由 familyking 於 13-10-26 發表
如果只是租大給人,自己租細,請問有咩税要交?
收租係收入,要交物業稅,好似係(租金-差餉)*0.8*15%

首頁

尾頁

跳至