婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb出年出世…
依家我同老公係外家同我阿媽住,
當然,坐月我堅持係我自己屋企坐啦,
但老公預告…99一定日日老年咁遠入黎「睇我」,因為佢要話人知佢係好99…我真係好擔心…
第一,我唔係咁想6299知道我屋企係邊…
但無理由唔比佢地探孫嘅…
第二,我絕對唔想坐月仲要應酬佢…平時佢煮野已經唔岩我食,有時整左啲大肚婆唔食得嘅,就會話食少少唔怕,我諗坐月佢更多野講…已經無覺好訓,仲要多個人係我屋企,我會癲架…
第三,我有阿媽照顧,雖然我媽要返工,但佢一定會攪掂我先,老公又唔係尸土企,即係要我一個人對住佢呀?我唔得架…

禁止訪問

伯爵府

回覆 ling_hk 的帖子

不如同老公下啦! 因為產婦需要休息, 所以12朝前不接待任何人! 至於親戚們要百日宴見啦~

禁止訪問

大宅

ky0416 發表於 13-10-25 16:36
12朝?滿月前都無謂見啦
我已經同老公講架喇...
我講明我會好累,99黎左我真係唔駛休息...
佢又話「你唔駛理佢架,咁我都無辦法佢要黎....」
我已經表達左,我唔要日日見,叫佢依家要講定比99知...
至於佢點講OR講唔講,我真係唔知...
我諗要加埋你果個POINT!! 話晒係外家~

滿月先比6299見,我諗老公都接受唔到架喇...
雖然我真係唔想見,唯有叫老公帶阿B走~

ky0416  帶阿b走?梗係唔得啦, 一陣有去冇回呀  發表於 13-10-25 19:05

大宅

梗係點都推你c6出黎擋啦, 生完之後bb同媽媽都需要休息, 邊應酬得咁多, 一陣佢帶埋人上黎探你同bb仲更加麻煩.....

咪話o係度都係你媽咪屋企, 佢唔鍾意咁多人出出入入, 要見阿b點都要等滿月後

我99早排同專登大大聲問我預產期幾時, 話到時要請定大假, 我心諗, 你請都冇用, 我冇諗住應酬你, 最好都唔好黎醫院攪到我同阿b.....廢事煩又影響心情

大宅

熱血勳章 畀面勳章

引用:bb出年出世…依家我同老公係外家同我阿媽住

原帖由 ling_hk 於 13-10-25 發表
bb出年出世…
依家我同老公係外家同我阿媽住,
當然,坐月我堅持係我自己屋企坐啦,
同妳老公講清楚,叫佢好好同妳99講啦!

我同妳嘅情況一樣,99想上嚟我媽屋企睇孫
果陣我reject咗佢,直接同佢講明我仲有媽咪同哥哥喺度,佢哋要休息(暗地裡表示唔方便招呼佢哋!)只係衰在一樣嘢(而呢樣係c6絕對地唔識做),就係我未坐足月都要帶個女去應酬6299一家!

除非妳99面皮厚過石屎地啦…如果唔係應該都識做啩……

大宅

poppyoliver 發表於 13-10-25 16:55
梗係點都推你c6出黎擋啦, 生完之後bb同媽媽都需要休息, 邊應酬得咁多, 一陣佢帶埋人上黎探你同bb仲更加麻煩 ...
我推左佢架喇~到時佢唔識做...我發癲佢睇架喇~6299唔係唔好,佢地要睇B都正路,
但我真係唔會比佢地經常上黎囉,佢試下帶埋人黎丫,我唔開門架~
我強調左我同BB要休息,
我叫左佢一係等自己放假先准比佢地睇B,平日我唔會應酬佢地架...
根本無可能當佢地唔存在繼續休息架嘛...

大宅

其實我真係唔明點解d奶奶會話上黎人地屋企就好意思自出自入??
同佢講有陪月唔洗佢
咩野未結婚就冇資格係度講野,思想真係好……心態有些霸……噢!

大宅

gina_JR 發表於 13-10-25 17:14
同妳老公講清楚,叫佢好好同妳99講啦!

我同妳嘅情況一樣,99想上嚟我媽屋企睇孫
睇黎到時我要企硬D先得....我叫左老公,6299要睇B,你自己湊出去比佢地玩~同佢地飲茶,
我唔係唔比佢地睇BB,係我自己無心力去招待佢地~
大佬呀...我見到6299,又唔可以有果句講果句,又要聽佢地講,EVEN係關心既說話,
總會有唔岩聽既野....我諗我生完唔會有咁既心情去處理囉,仲要加埋BB~
要睇既就老公自己湊...

但老公表明自己一個一定唔湊出去
我唔知佢諗住點呀~
希望6299自己識做啦~

大宅

吃黃蓮 發表於 13-10-25 17:27
其實我真係唔明點解d奶奶會話上黎人地屋企就好意思自出自入??
同 ...
幾個月前99仲問我去唔去佢度坐月添...佢屋企又無地方訓,可能諗住我同BB訓廳,
又或者叫姑仔出廳訓讓間房出黎,總之點調動都係唔好啦~
我係屋企有房有人照顧...講明左比佢知架喇~

講真我都唔想佢咁辛苦,山長水遠黎我"屋企"~
希望到最後唔會啦...我會極力阻止,
不過首先要同老公嗌掂數~

依家老公覺得,
首先,我唔去99屋企坐月,唔比99照顧已經唔好~
第二,99如果要經常入黎,都係關心"我",我又應該要接受咁囉...

講真我無麻煩到佢...點解要迫我呢...

大宅

熱血勳章 畀面勳章

引用:Quote:gina_JR+發表於+13-10-25+17:14+同妳

原帖由 ling_hk 於 13-10-25 發表
睇黎到時我要企硬D先得....我叫左老公,6299要睇B,你自己湊出去比佢地玩~同佢地飲茶,
我唔係唔比佢地睇BB,係 ...
哈…妳老公怕自己湊b出去就驚少樣啦!

有時為養好自己身子同保護屋企人,有啲位係要企硬㗎喇……坐好月係為自己著想呀!身子差咗就好難補得番㗎!其實初生b都唔太適宜出咁多街呢,夜晚佢瞓得唔好又係煩到自己………

ling_hk  我會企硬架喇~我就係要老公自己知...太遷就佢屋企人煩到既係我地自己  發表於 13-10-25 19:08

大宅

6299想睇b都正常既但你可以同你老公講一星期黎一至兩日好啦
同埋唔準帶親戚,因為間屋係你媽咪,
媽咪唔鍾意成日有人出出入入。
至於佢地上到黎,我建議你照訓唔好理佢地
(當然事前叫你老公同佢地打底你好攰要休息唔會理到佢地啦,
唔係一陣又話你擺架子)
我諗次次都唔理佢地,上多兩次黎都無癮啦

翡翠宮

我諗唔到你老公點叫自己阿媽唔黎睇孫喎?
雖然話理得佢死; 佢諗唔掂, 結果都係唔講 OR 是但講架喎
佢無可能生左仔就得罪自己阿媽架

ling_hk  唔係唔比佢睇~不過唔會係日日或太密囉,一至兩星期一次好喇.我坐緊月架嘛  發表於 13-10-25 19:13

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆:好擔心坐月

唔係唔俾6299睇孫,只不過唔歡迎佢地日日黎啫,同老公講明每星期一日吧.

ling_hk  其實我最唔想係佢地上我阿媽屋企JE...始終係我外家,一陣自己走上黎點算  發表於 13-10-25 19:12

大宅

jjj13795 發表於 13-10-25 18:03

6299想睇b都正常既但你可以同你老公講一星期黎一至兩日好啦
我都係咁同佢講呀~因為我知無可能唔比6299睇B~
所以我已經同佢強調,一係等佢自己放假,可以陪6299先好比佢地黎~
親戚一定一定唔可以啦~~

你呢個係好方法...
我都知老公難做,唯有最低最低限度啦~
到BB滿月,我唔會再開放我屋企,要睇就真係叫老公湊出去~
滿月後佢都唔敢湊既,就叫6299等我地帶返去食飯先見啦~

大宅

ling_hk 發表於 13-10-25 16:47
我已經同老公講架喇...
我講明我會好累,99黎左我真係唔駛休息...
佢又話「你唔駛理佢架,咁我都無辦法佢要黎 ...
咁又唔會既~我老公都唔敢自己湊B~
況且我餵人奶,佢咪試下唔帶個B返黎囉...佢頭家散架喇~

大宅

回覆:好擔心坐月

個個孝子都想比自己阿媽睇孫𠺢啦,做新抱又唔可以咁強硬,老公都唔開心啦。贊成一星期見一兩次夠啦,日日見實煩躁死!比你老公睇多啲post la,幾多jm因為坐月見到奶奶而抑鬱呀,叫佢小心啲醒啲啦!最憎佢地講"唔洗理佢,當佢透明得啦"呢啲廢話!:pppp:

大宅

leeleechau 發表於 13-10-25 19:22
個個孝子都想比自己阿媽睇孫𠺢啦,做新抱又唔可以咁強硬,老公都唔開心啦。贊成一星期見一兩次夠啦 ...
我覺得一個星期一次夠喇...我老公都係放一日假咋,都貢獻埋比6299...
我就係知有好多JM坐月比99攪到抑鬱,所以我都企硬,做最低限度既妥協啦...
條件係老公一定要自己應酬返6299囉~

果對係佢既父母,梗係「唔駛理佢」啦....事實上邊有可能,有個外人係自己屋企,點安落架....

我今日都特登CHOK佢,問佢有無睇下生BB D野,叫佢係時候要望下坐月有咩注意...希望佢自己醒水~

大宅

回覆:ling_hk 的帖子

我都 plan 咗係自己阿媽屋企坐月
我阿媽不喜歡外人家訪
所以講明謝絶tam訪

首頁

尾頁

跳至