2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡好少瞓多過3個鐘,夜晚都係兩個幾鐘就醒。。。日頭每次都係瞓個幾鐘。。。唔知係咪因為餵人奶易肚餓?依家兩個幾鐘食一餐。。。從來唔洗叫醒佢食奶因為佢一定會自己醒!
人地話bb瞓得少難長肉。。。我囡滿月時體重啱啱合格:7lbs4oz...依家40days。。好擔心呀。。
你地bb每日瞓幾多咖?

複式洋房

回覆:好少連續瞓多過3個鐘

我囝係奶粉B, 都係2個半-3個鐘左右佢自己醒

複式洋房

引用:我囝係奶粉B,+都係2個半-3個鐘左右佢自己醒

原帖由 Pinki508 於 13-10-26 發表
Same here ! 婆婆話"長計唔長肉"

大宅

引用:我囝係奶粉B,+都係2個半-3個鐘左右佢自己醒

原帖由 Pinki508 於 13-10-26 發表
我囡係間中夜晚先瞓到2-3個鐘咋。。。日頭都係一個鐘,或者得半個鐘。。。

大宅

回覆:SnakeWin 的帖子

我都唔知先囡係咪真係瞓得少所以唔太長肉。。。

子爵府

我朋友個女細個時日訓夜訓,食奶唔多,有時訓過晒食奶時間都唔起身,咁朋友仲有個大女要湊成日唔得閒,咪唔叫醒個細女食奶囉,所以細女食奶唔多,但就好好肉地好長肉。

大宅

我個仔半人奶B,時間不定,朝早飲人奶多數2~3個鐘就醒,夜晚飲奶粉最長試過5個半鐘。

別墅

正常呀,我個b岩岩滿月,全奶粉b, 成個月都未試過訓多過3個鐘....隔2-3個鐘就要食奶!

複式洋房

BK Milk勳章

引用:我囡好少瞓多過3個鐘,夜晚都係兩個幾鐘就

原帖由 Lamsonbb 於 13-10-26 發表
我囡好少瞓多過3個鐘,夜晚都係兩個幾鐘就醒。。。日頭每次都係瞓個幾鐘。。。唔知係咪因為餵人奶易肚餓? ...
我同你情況一樣, 全人奶, 滿月比出世重左2.6磅

大宅

回覆:okeiwong 的帖子

我囡比出世重左一磅都無,但因為果陣收水收得勁,收左半磅水,所以醫生話佢後尾重得都ok...合格

大宅

回覆:阿芝芝 的帖子

我囡依家日頭最長都係瞓個半鐘,一黎佢又易紮醒,瞓得唔淋

大宅

回覆:bbfaye 的帖子

果然係瞓得多先長肉,我囡一日食9餐都唔係好長肉。。。

複式洋房

我個囡係人奶B,可以夜晚瞓4個鐘。

我由佢3個禮拜大開始日頭就2.5hr一餐,仲要是肯定佢每餐食飽(唔好俾佢食食下瞓著覺)。我就喺5個禮拜開始改左3hr一餐,并開始夜晚skip一餐(即一日七餐),咁夜晚就可以瞓好d。

大宅

引用:Quote:原帖由+Pinki508+於+13-10-26+發表我

原帖由 Lamsonbb 於 13-10-26 發表
我囡係間中夜晚先瞓到2-3個鐘咋。。。日頭都係一個鐘,或者得半個鐘。。。

...
Same

大宅

開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 Lamsonbb 的帖子

我囡系全人奶b.又系唔肯訓教= =1-2個鐘就醒...不過唔系要食奶..系扭人同佢玩...
一日成十餐...但系重得都好好出世時5磅半滿月時8磅
我好想知點樣可以耐d食一餐奶..

大宅

我個個日頭瞓到二個鍾 38日人仔 夜晚就瞓到四五個鍾 出世七磅九 滿月有十一磅 全奶粉

大宅

回覆:adelebb 的帖子

點先可以夜晚skip一餐?

大宅

回覆:bingb110 的帖子

你會同bb玩啲咩呀?

複式洋房

引用:點先可以夜晚skip一餐?

原帖由 Lamsonbb 於 13-10-27 發表
點先可以夜晚skip一餐?
日頭定時俾佢3hr一餐,就算佢瞓緊都叫醒佢食。夜晚個一餐就等佢醒咗餓先餵。我喺4個幾星期BB夠10lbs開始用哩個方法。

大宅

引用:Quote:原帖由+Lamsonbb+於+13-10-27+發表點

原帖由 adelebb 於 13-10-27 發表
日頭定時俾佢3hr一餐,就算佢瞓緊都叫醒佢食。夜晚個一餐就等佢醒咗餓先餵。我喺4個幾星期BB夠10lbs開始用 ...
如果bb半夜醒左,換左片仲扭,係咪就會比佢食?尋晚我b醒左,初頭少少扭,換左片就扭勁左。。。所以比佢食

首頁

尾頁

跳至