自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

急急!! 有乜野平d既小朋友化痰止咳良方或藥物????

:-( :-( :-( :-( :-(

複式洋房

Re: 急急!! 有乜野平d既小朋友化痰止咳良方或藥物????

川貝粉用熱水焗(100度),暖暖地加蜜糖,買2 "娘"試一試!
(適合2歲以上),叫藥材鋪幫你磨 !
開心生活每一天!

伯爵府

魅力王子

Re: 急急!! 有乜野平d既小朋友化痰止咳良方或藥物????

click here

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

mamashan818 寫道:
川貝粉用熱水焗(100度),暖暖地加蜜糖,買2 "娘"試一試!
(適合2歲以上),叫藥材鋪幫你磨 !

係咪一次過用晒2兩?? 幾錢左右?? thanks~

複式洋房

no,一両可以分2-3次,好苦家,所以落蜜糖,其實用果皮燉仲好,侷就快d,幻3-4oz 水!

($30-50元一両)
開心生活每一天!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

乜恩恩b又係咁呀 :wink: 我同個女都係咁呀.....病左2個星期啦.....阿女仲睇左3次e生......都未好番呀......呢排d箘好犀利呀......不過我睇中e. 佢叫我用. 羅漢果加隹山南北杏連子百合煲湯飲....你試下啦...

複式洋房

余仁生喉棗散 - okay for new born as well. Hope this help. You can check with their sales people.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

食熱橙, 水滾下橙、煲5分鐘, 撈起, 攤凍小小去皮食橙肉, 當然唔好等到成個橙凍晒先食, 早晚食1個, 熱橙係唔會引起喉嚨唔輸服, 仲有化痰止咳既功效。(我咳左幾個月, 中西醫都睇勻, )後尾個朋友教我咁食, 我食左2星期, 完全好晒! 而且橙含有豐富維他命C, 老人、小朋友都可以用呢個方法!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

貝貝

呢個方法都好幾架,細b試過都好好,啲材料都好平.

材料:
~羅漢果4份1個
~玉蝴蝶5錢
~南北杏1湯匙
用6-7碗水慢火煲40分鐘,然後當開水飲,可以化痰止咳,食緊西藥都飲得.

複式洋房

燉川貝後加蜜糖我都試過,有效但會慢些,要有恆心,不過聽聞如果小朋友唔鐘意喝,可嘗試直接服用,但份量就是小心.

複式洋房

橙樹化痰素, 真係好快好, 不過係西藥.

首頁

尾頁

跳至