網購天地

跳至

首頁

尾頁

超級版主

超級版主

原文章由 Ivyl 於 07-12-24 18:05 發表
我買咗條裙,發現有個洞,我自己已修補,不過唔知會唔會再散口(因為是針織嘛).呢d case,你會唔會俾中評?定可唔可以要求discount?

你評佢中評,佢會評番你一樣,其實無乜所謂,對佢影響大d,你無乜影響,因為賣家有生意就做,唔理咁多

你個case,如果你覺得係小問題,你就叫佢下次再訂野,俾個折扣你,件衫就算數,自己搞掂

洋房

o係 hsbc 做visa驗證係咪要有左佢個網上理財先入到去做visa驗證ga??

大宅

公安部發佈通知:提醒網民當心假淘寶網騙錢

--------------------------------------------------------------------------------

2008年01月28日 10:40 來源:重慶晚報 發表評論

--------------------------------------------------------------------------------

公安部近日在網站上發佈通知,提醒網民上網時保護好自己的銀行卡號和口令,警惕不法分子利用假的淘寶網詐騙。淘寶網同時提醒網民,在淘寶網上使用支付寶可以最大限度做到安全交易。

隨著春節臨近,各種網路消費也隨之升溫,一些不法分子借機從事違法活動。公安部本月25日在其官方網站中發出通告稱:淘寶網是當前國內知名的網上商務平臺之一。最近不少網友在登錄淘寶網後收到一條站內短信“尊敬的客戶,恭喜您在本次淘寶熱門活動中獲獎……”並提供鏈結網址。點擊該網址後彈出的頁面與淘寶網毫無區別,用戶在輸入賬號和口令後,被要求提供一張銀行卡的卡號,並支付1000多元的手續費,方可領取“大獎”。該可疑網頁不僅高度逼真,且輸入用戶名和口令後,可以正常登錄淘寶網站,其中顯示的個人資訊完全正確,有很強的誤導性。

公安部的通告表示,這些網站均係假冒,其地址為一個前綴為“taobao”的二級域名,通過技術手段與真正的淘寶網建立了某種關聯,並安裝了木馬程式,一旦客戶通過假冒網站登錄,口令很可能被竊取。

大宅

請問現在是否可以用香港恒生的信用卡付款給支付寶?應如何做?謝!

別墅

我想問我冇信用咭,咁中銀可唔可以畀到支付寶架??

大宅

Ivyl:
以下係我個人經歷&個人意見,希望幫到你啦!
其實如果大家遇到呢D case,(無論係有洞,走線,爛既,壞既)都應該第一時間影左相先,因為噤樣可以用黎send比個賣家睇,件貨既情況到底係點;同時如果有d乜事都可以用黎投訴!
如果大家係用順豐到香港的話,噤落黎首重$30,但係返上去首重好似係$45,噤你就解釋比個賣家知,運費有幾貴,等佢自己衡量啦!因為冇可能係由我地比架!
好la!另一方面你話扣幾蚊 or discount,我個人認為如果個洞係真係冇影響件衫既結構.外觀既話,我都起碼要扣佢一半錢,低如果根本係同件爛衫冇分別既話,我絕對要佢對回全數再加運費既%添,因為如果我只係買3件衫,就要30元,噤每一件平均係10元運費,但如果係我自己只擇2件既話,噤運費再貴都係我計算過,我心甘情願既,唔知大家明唔明白點解我會講追返佢運費呢?
另一點大家應該留意既係,收到貨係應該第一時間檢查清楚先好去確認付款架!如果有問題,而又傾唔掂,都可以去申請退款架,否則你先確認比左錢,噤過左海係D乜,大家都知啦!

有位ma咪問,退款係咪要比ID卡驗證,係要架!但呢種情況係指定退到支付寶戶口裡面喎!但係好方便架!只要你 fax 張 ID Copy 比 HK taobao 客戶服務部,佢地好快就可以攪掂架la!噤樣先可以用到人地退返比落你支付寶D錢架!但係如果係用信用卡,噤就直接退落信用卡架la!噤有乜問題呢??噤樣一來一回,可能有些少差價law,因為個rate每日都唔同架嗎!
好la,如果講左噤大堆廢話,佢都堅持叫你發返上去,請大家留心,第一D相係咪仍然係部電腦上呢?第二,千奇唔好唔見快遞公司張單據,因為可以上網追蹤呀!點解呢?..........
我曾經試過,明明今日發,聽日佢已經收到,但係佢堅持話冇,玩到我死,又驚真係唔見左,到最後貨又冇得換,仲要比錢佢,點知一Check之下, 佢一早收左,扮冇喎!
而另一單仲"賤",我買左幾個毛公仔比亞女玩,點知買5隻就爛4隻,同佢講完,自己仲鬼死噤好心,諗住運費貴,就托係大陸返工既家人攞上去發啦!又係扮冇收,嘈完酗論就話係我"特登"搵刀整爛架喎,叫我比個合理解釋佢喎!唉!!!救命呀,死未?噤我就即刻打上 HK taobao 問可以點;跟住佢地就教我係大陸網一步一步做好D步驟,噤就更係投訴啦!都攪左成2個月呀!中間好有好多小插曲架!總次到最後好彩勝訴咋,點解??因為大陸做野同HK唔同law!

Isak:
基本上係要填真野架!因為你第時買野,要送貨地址,賣家係會睇到,除非你每次都同佢講另一個啦!
我就用HSBC既,我覺得好安全law!
運費..黎香港通常用"順豐"因為佢全國都有,仲要通常係"今發明收"最多2日,送上住宅,首重$30/1kg,續重$12-16(計地方遠近eg.上海,深圳就$12;濟南,河北就$16)所以要自己問清楚的,同時因為人仔貴,到付就底D la!噤乜叩到付呢?意思係貨到才付款!
而家人仔對港紙要 $100 HK 對 88 RMB 到,大約係1.14啦!

luluyu:
如果用網上理財係可以係網上驗證,一做完即刻用得!但如果只係用佢張卡而冇account,就可以打上cardcenter叫佢做,好似2days都一樣得!

溫馨提示:大家買野
1)最好同一間店舖睇中3件以上先好買,因為運費貴
2)問清楚有冇貨,有冇碼先好拍,因為好多時佢地賣晒又唔落架,噤就失望啦!
3)傾好用d乜快遞公司和價格先,如果落HK到付,噤你拍完之後,要等佢更改運費為$0,你先好比錢呀!**我初初試過唔識;係網頁上見到快遞到香港$5,以為真,連size都冇問,又以為拍左一定要買,噤咪買law,點知佢夠膽死同我講一條2歲裙仔要$60,嚇到我半死,到最後唯有請住係深圳既朋友代收,都要$10呀!
4)同一間未買過野既店,大家最好唔好貪快,比喻買5件,就拍一個叫佢改總數咪得law,最初我都係噤做,但係大家諗一下,如果只係其中一件有問題,但要退錢,噤點算呢?同時如果噤唔好彩,去到投訴,蝕底就一定係自己,因為你所拍既物品,根本同你件貨唔一樣,噤大陸淘寶,可能幫唔你架!

大宅

clc_ivy & cocopeggie:

照我所知,好似只有招商銀行可以直接滙上去!因為有mama試過!不過只有一間分行,仲要係香港區呀!
而中銀or其他就唔知道,同時請留意一下銀行收既手續費呀!
仲有呀滙錢係冇保障架!因為貨未到就先比左錢,假如有問題遇上D賤人都追唔返喎!仲冇得評價,想比其他人知都唔得呀!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果沒有信用卡,可以試0下.找換店匯款給賣家的銀行.(最好是中國銀行例如中銀.工商等等..)
P.S:我未試過.

禁止訪問

如果支付寶黎講

大宅

想問下 淘寶綱 賣嘅嘢是否正貨 ?

原文章由 isak 於 07-12-7 03:05 發表
hello

我都想在淘寶綱買野..
請問程序是不是
1.先登...姓名是不是要跟信用咭一樣
2.電話..是不是以香港地區..00852為頭再填自己的電話號碼..
購物後跟程序做...
但想請問大家...
所有資料要真實嗎

好驚...第一次 ...

大宅

回覆 #107 loyan246 的文章

你呢篇非常有用呢! 多謝你!!

我想問下如果我bid左貨, 咁係咪可以同佢講用"順豐"呢間公司寄俾我呀?

男爵府

醒目開學勳章

請問是不是用了合併付款就不能用visa?
thx

子爵府

原文章由 rhodo 於 08-5-18 10:25 發表
你呢篇非常有用呢! 多謝你!!

我想問下如果我bid左貨, 咁係咪可以同佢講用"順豐"呢間公司寄俾我呀?

你唔好bid左先問佢可唔可以用順豐~bid之前好問清楚啦~
通常一般都肯以你要求用某間指定速遞ga~
不過我係淘寶買野...除左順豐外~都用過圓通.速爾~速度同順豐一樣喎~但價錢平d~

[ 本文章最後由 jlmaz 於 08-5-19 09:41 編輯 ]

大宅

有個賣家話只用圓通, 但係首重40, 加係35元, 咁即係點呢? 好似好貴...

大宅

仲有想問下大家, 用visa係咪一定要每次都輸入資料? 有冇d快d同方便d既方法呢? 因為我買好多野....每次都要輸入etc真係好麻煩呀....

子爵府

原文章由 rhodo 於 08-5-21 10:21 發表
有個賣家話只用圓通, 但係首重40, 加係35元, 咁即係點呢? 好似好貴...

我想問下你寄乜野黎呢?.....
我上次買十字繡....(主要有布同線同幾張A4紙圖)..上海寄黎30蚊~乜你果個咁貴GE............

子爵府

原文章由 rhodo 於 08-5-21 10:22 發表
仲有想問下大家, 用visa係咪一定要每次都輸入資料? 有冇d快d同方便d既方法呢? 因為我買好多野....每次都要輸入etc真係好麻煩呀....

VISA係要續樣拍下...續樣打GA...

大宅

原文章由 jlmaz 於 08-5-21 16:18 發表

我想問下你寄乜野黎呢?.....
我上次買十字繡....(主要有布同線同幾張A4紙圖)..上海寄黎30蚊~乜你果個咁貴GE............

係囉! 真係好貴呀! 我果d係衫黎喳嘛! 我未試過用圓通, 都係搵返d賣家係用順豐好d!!!

男爵府

佢唔係幫你用順豐到付嗎?

原文章由 rhodo 於 08-5-27 16:56 發表

係囉! 真係好貴呀! 我果d係衫黎喳嘛! 我未試過用圓通, 都係搵返d賣家係用順豐好d!!!
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

大宅

原文章由 Ivyl 於 08-5-27 17:33 發表
佢唔係幫你用順豐到付嗎?

係呀!

首頁

尾頁

跳至