少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔有晒反叛期特徵,自我、情绪化、拒大人管束,三分鐘前黑面,但三分鐘後又變回正常,對著他每天只是遷就加忍耐,朋友話呢段時間父母無能為力,只能忍耐和等待,终有一天變回正常人,有没有經驗媽媽,要等幾耐呢?做回正常人之後無論做人及學習態度也反回正軌?
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

男爵府

回覆:進進媽 的帖子

我同你處境一樣,好痛苦又心痛,你幾時會變好?

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

進進媽 發表於 13-10-30 22:52
仔仔有晒反叛期特徵,自我、情绪化、拒大人管束,三分鐘前黑面,但三分鐘後又變回正常,對著他每天只是遷就 ...

荷爾蒙都有影響。

正面D諗,佢呢個過渡期係提醒我地要學習唔再當佢地係"小朋友",而係待佢地如"young adult"一般相處。

試吓多聽、少講、少提醒; 當佢發現你有轉變時,佢亦都更珍惜你o既轉變、對佢o既信任。

長大,係需要時間; 父母最重要唔係行在佢之前為佢遮風擋雨,而係企係佢背後讓佢知道無論如何你都會支持佢。

加油

rainful  thx 明白  發表於 13-12-13 11:34
Adam媽媽    發表於 13-12-12 13:19
jvkll  agree  發表於 13-12-8 18:20
jc2009  好同意  發表於 13-11-12 14:06
MariaTsui  Agree  發表於 13-10-31 12:53
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

男爵府

亞女8歲人仔,成日大話,仲試過Exam paper冒我簽名,又成日發燘陣,經過我成日咆哮又激到自己喊嘅日子,開始反思自己係咪太緊張,駡得太多,而家企後一步,耐心聽佢講學校嘅事,企佢立場睇,又真係明點解佢會憫,而家亞女仲自律左,但,我相信未來都會繼續一啖砂糖一啖C,唯有忍耐+愛,上天比個小朋友我地,咪要段練我地呢?

洋蔥頭媽咪  八歲未到青春期,有呢d行為可能縱壞左  發表於 13-12-8 12:16
LEGOLAND  八歲咁快!我個十歲仲一個大BB咁架〜〜〜〜  發表於 13-11-4 09:59

大宅

回覆 idy926 的帖子

我個女咪一樣,日日都激到我嘔血!

用戶要求終止服務

分享我的痛苦經驗,你們現在面對的都是小問題,如真的要變質,可以變得更可怕。

襯現在雙方關係仍未惡化,馬上催眠自己,一定要少事不找狂,即平日生活的小節都不要管,隻眼開隻眼閉,當時運高,乜都睇唔到,聽唔到。違背大原則的才去管。

有人建議睇多些黃子華的棟篤笑,學下如何將惡言轉化為笑話 

切記囉唆,教訓一句起兩句止。盡量讓孩子覺得在家安樂舒服,無壓力,愛回家。

成績未如理想,如不是程度追不上,只是未盡全力,那就由得他碰壁,留班不是什麼大事。

青春期一群上損友,只會變得更壞,更難應付。

我都知佢地好似變左另一個人咁,係好激氣,但現在回想才發覺以往激氣的事情真的是微不足道。

現在的才是切膚之痛!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我聽其他家長講,通常到高中佢地會開始好啲,初中階段係最難頂,大家俾心機呀

cocoyang    發表於 13-12-11 21:34

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

Zen 發表於 13-11-1 10:36
分享我的痛苦經驗,你們現在面對的都是小問題,如真的要變質,可以變得更可怕。

襯現在雙方關係仍未惡化, ...

講得好啱,呢個時間我地有時要忘記自己係家長,我地要當佢地係朋友,最重要維持大家既關係.

大宅

Zen媽媽:你的發表好發人心醒,可能從今天開始要聽不到看不見,继续等待他開竅,大前题是"愛回家",你也努力啊!你的苦心仔仔终有一天會明白,加油!
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

用戶要求終止服務

進進媽 發表於 13-11-1 14:15
Zen媽媽:你的發表好發人心醒,可能從今天開始要聽不到看不見,继续等待他開竅,大前题是"愛回家",你也 ...

進進媽:

我的囡囡早已不愛回家。

我的努力亦只是換得一公昇,一公昇的眼淚。

還懂流淚只因始終是我的女兒。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

babyislove 發表於 13-10-31 11:22
荷爾蒙都有影響。

正面D諗,佢呢個過渡期係提醒我地要學習唔再當佢地係"小朋友",而係待佢地如"young adu ...

Agree

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

盡量將兒女的缺點縮小來看,將他們的優點放大來看,
對於他們的不是,不要即時指正,
對於他們做得好的事,要即時讚賞,
讓他們知道我們守候在他們身邊,聆聽和支持他們!

這是自己走過來的小小經驗!

珊瑚宮

唔好等到荷爾蒙出嚟先教佢地承擔後果,

好多做人規矩、自理原則,

要早些放手俾佢地接好,

強調呢啲做得好先叫成人,

呢個係成功過來人俾我嘅ADVICE。

男爵府

引用:分享我的痛苦經驗,你們現在面對的都是小問

原帖由 Zen 於 13-11-01 發表

襯現在雙方關係仍未惡化, ...
多謝分享

大宅

耐心耐心

伯爵府

回覆 XDDD 的帖子

很同意 ZEN 那句 - 最重要是 "愛回家"
在家起碼我們還可以"看" 到他們,
流放在外, 識甚麼人, 做甚麼也不知道.

又, 要把自己的要求降低,
以前要求能文能武, 3文3語, 品學兼優,
現在只要求做個 "正常人" 罷了..

子爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:有經驗的媽媽,要等幾耐才變回正常人。

我細個都係咁我內心深處係知道我媽係為我好,我亦非常愛我媽。但就係佢講多句我就無名火起,覺得好煩。當我玩咗幾年慢慢就收心養性

子爵府

引用:+本帖最後由+babyislove+於+13-10-31+11:26

原帖由 babyislove 於 13-10-31 發表
講好得啱我媽就係咁㗎喇

子爵府

引用:亞女8歲人仔,成日大話,仲試過Exam+paper

原帖由 idy926 於 13-10-31 發表
亞女8歲人仔,成日大話,仲試過Exam paper冒我簽名,又成日發燘陣,經過我成日咆哮又激到自己喊嘅日子,開 ...
我女都係8歲,亦有類似情況,我而家嘅做法就係傾計傾計再傾計,希望佢發生任何事都會同我講,但有時都會忍唔住咆哮

首頁

尾頁

跳至