跳至

首頁

尾頁

大宅

我見大家都好似預備一大舊錢先過去生活。其實有無人好似我咁,錢只夠去到時settle down用,之後要買樓就要用哂香港既強積金先俾到兩成首期。

雖然係等老公搵到工先過去,但見果邊開支咁大,租樓又難,搵學校又難,都唔知點好。又無親戚朋友係果邊,都猶疑走唔走。

唔走又怕後悔,見香港咁樣,小朋友拎埋澳洲籍會好啲。

老公叫我唔好諗咁多,見步行步,但女人點會唔諗多啲呢?

男爵府

creamychoy 發表於 13-10-31 09:21
我見大家都好似預備一大舊錢先過去生活。其實有無人好似我咁,錢只夠去到時settle down用,之後要買樓就要 ...
當然有好多家庭好似妳咁過去……不擔心太多!多有多駛,少有少駛。每個家庭個background都不一樣。
最緊要妳同妳老公意見一致!慢慢來!支持妳

子爵府

creamychoy 發表於 13-10-31 09:21
我見大家都好似預備一大舊錢先過去生活。其實有無人好似我咁,錢只夠去到時settle down用,之後要買樓就要 ...
我同你好相似,可能比你更WORSE
我走時全部身家只有AU$5000
由於未有小朋友,只租房住,但同其他租客又吾合得來
無朋友無親人,什麼都吾知,坐巴士都吾識
2個月後開始想返HK

後來去讀英文班,有D寄託便好D
之後搵到PART TIME JOB 便慢慢STABLE

我只拿著四個行李箱過來,真係見步行步

lamsam8  請問你點過去+?技術?點解剩低咁少錢都敢出發?  發表於 14-3-10 22:33

大宅

我都是咁,最終只是送孩子於oz讀書,自己仍然於hk賺錢,visa 就到期,
過或不過thinking 中,
但我已將問題想了近5年,
人都老了,錢又不多,又怕找不到工作,
退休又不知有沒援助(我不想做大食懶蟲,要人接濟!)
老公更加說於香港賺錢,故令我進退兩難!
最慘孩子讀寄宿學校,有時complaint 比人欺凌、
food 難食,聽到都心傷,所以要想清楚!
BUT 我想最重要是一家人一條心,萬事才能解決,
去與否已不是問題!

子爵府

motherasp 發表於 13-10-31 10:14
我都是咁,最終只是送孩子於oz讀書,自己仍然於hk賺錢,visa 就到期,
過或不過thinking 中,
但我已將問題 ...
totally agree 是一家人一條心

我現在生活質素比香港時差,但活得開心
無法住靚屋,無法讀私校
無$住好學校區,無娛樂,
餐自己COOK,車也只能買架好舊好舊
一家人是開開心心的過日子

louisachausw  good  發表於 13-10-31 23:12
hillgrove    發表於 13-10-31 14:24

伯爵府

錢永遠都係唔夠,不必過慮,我相信你小朋友第日一定會好感激你同 DADDY

順帶一提,我5,6年前左右有一個 EX﹣BF 係 WATSON‘S 做 PART﹣TIME,佢同個藥劑師好好傾,話原來藥劑師老婆仔女係 AUS,自己就留守 HK 搵$,幾個月去探佢地一次,佢真係錫屋企人架,不過每日放工都會同一個 FEMALE STAFF 一齊行,人人都知佢地係男女朋友
優悠在澳洲

大宅

引用:我見大家都好似預備一大舊錢先過去生活。其

原帖由 creamychoy 於 13-10-31 發表
好多人都係打工仔, 在HK 話就話中產,但開支不少,有幾多人可以一大筆錢帶去setteldown. 我都係去到見步行步。

大宅

回覆:leegbd 的帖子

Thanks!有你地既鼓勵,真系覺得舒服啲!

可能之前有個朋友話過我,唔好以為果邊讀書好輕鬆,總辛苦過香港!攪到我除左擔心錢,亦擔心小朋友讀書!

大宅

ml123 發表於 13-10-31 10:07
我同你好相似,可能比你更WORSE
我走時全部身家只有AU$5000
由於未有小朋友,只租房住,但同其他租客又吾合得 ...
It's good that you can get a part time job.

子爵府

man108發表間13-一0-3 11:50
It's good that you can get a part time job.
但人工極底,無福利,食饭時no pay坐1小时巴士才到
剛好夠比租
-間房錢

大宅

回覆 ml123 的帖子

What type of job was it ? I believe it will be very difficult in the beginning.

子爵府

回覆 manman1018 的帖子

Clerk Filing, data input

禁止訪問

回覆:jump.jump 的帖子

大宅

ml123 發表於 13-10-31 13:18
回覆 manman1018 的帖子

Clerk Filing, data input
I'd like to look for this kind of post as well...

別墅

引用:條友肯定特登唔過去遮!藥劑人工,澳洲仲多

原帖由 nicki 於 13-10-31 發表
條友肯定特登唔過去遮!藥劑人工,澳洲仲多過香港,點會唔過?
你們還好,都是醫學界,總算有一門手藝,我自己係marketing/sales出身比較困難……

大宅

回覆:CKKBB 的帖子

我都剛pass左英文,算叫有入場券!但係香港生活又吾錯,希望賺多幾年帶多啲去等生活好啲,為了就是下一代多一個地方揀!

JamesFoo    發表於 13-10-31 20:19

男爵府

CKKBB 發表於 13-10-31 19:46
你們還好,都是醫學界,總算有一門手藝,我自己係marketing/sales出身比較困難……

...

actually is not as good as hongkong, but stable & easy to find a job

禁止訪問

回覆:Tami 的帖子

大宅

回覆:nicki 的帖子

考左三次OET呀!真係失禮係,香港係搖錢樹,搖多幾年先

禁止訪問

引用:考左三次OET呀!真係失禮係,香港係搖錢樹

首頁

尾頁

跳至