論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔五歲, 加一個NB BB, 新嘅賓姐姐一個攪得掂嗎? 有無JM 係類似情況, 請分享應如何同佢定schedule...thanks.

大宅

引用:阿仔五歲, 加一個NB BB, 新嘅賓姐姐一個攪

原帖由 EGG_PY 於 13-10-31 發表
阿仔五歲, 加一個NB BB, 新嘅賓姐姐一個攪得掂嗎? 有無JM 係類似情況, 請分享應如何同佢定schedule...than ...
我姐姐未嚟,要照顧兩個,一個4歲,一個2歲,我都好擔心佢應付唔到,我都想參考下

珍珠宮

畀面勳章

有無人幫下眼

大宅

引用:阿仔五歲,+加一個NB+BB,+新嘅賓姐姐一個攪

阿仔五歲, 加一個NB BB, 新嘅賓姐姐一個攪得掂嗎? 有無JM 係類似情況, 請分享應如何同佢定schedule...than ...
如果唔駛做家務或者可以

侯爵府

回覆:EGG_PY 的帖子

我大女 三歲番下午班 細既三個月

工人做野都算快手, 湊得店 煮到飯

複式洋房

引用:阿仔五歲,+加一個NB+BB,+新嘅賓姐姐一個攪

應該冇問題,五嵗小朋友是要返學嗎?全日定半日?NB bb大部分時間都係訓,最多係要餵奶姐,BB食奶食得快嗎?喜歡訓覺嗎?其實小朋友返學時,工人姐姐好多時間。

別墅

回覆:phoebe.bb 的帖子

大仔返上年幼稚園, BB 都訓多...只係擔心BB 大d 可能會痴身d , 佢應付唔到.

複式洋房

回覆 EGG_PY 的帖子

我工人幫我湊NB and 2 year old, 依家細女都1.5year old la, 有時都有公公婆婆幫下手..不過有時佢一個湊兩個都ok, 我地兩公婆仲自己去街tim, 不過等我姐姐都幾做得野, 又快手. 你5歲+nb, 姐姐應該ok, 不過有時可能唔夠訓, 比佢訓下晏教...體諒下佢.

洋房

回覆:mm728 的帖子

我家菲姐都係湊兩個,一個五歲,一個六個月,但其他工作就一般

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

我好擔心, 仲未揾到姐姐, 大囡先得10個半月, 細B 出年6月先出世, 兩件咁細, 仲未揾到人湊...

別墅

回覆:piggymonkey 的帖子

你要返工嗎? 如要, 都難搵,?d 工人好揀工:pppp:

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

要返呀, 最煩係而家大B 俾緊個 local EE 湊(朝早帶去EE 家, 放工去接), 其實EE 真係very good, 但因爲屋企問題, 想湊到新年前就唔湊
所以細B 未出世, 但都要急揾工人

擒日老爺仲話, 請工人一闊三大, 你唔做嘢自己湊返唔得咩.... (仲未講俾6299 知我有咗細B)
唉, 如果我可以唔做嘢, 屋企都夠洗既話, 我生大B 時一早就唔做啦, 有邊個唔想做FTM 自己教返仔囡先
但得我老公一份糧, 唔夠供樓+水電煤+ 養6個人呢 (計埋細B)

男爵府

若自己有2 件,她就會好快上手加啦,

我家姐姐有7 個, 話咁 快pickup哂,

還比以前好小小

大宅

回覆:一個賓姐姐睇兩個, 可以應付嗎

我工人都係幫我湊兩個,2歲同個半月暫時ok,
我就來返工,買定左d小食,貼紙,玩具等等比定工人氹大個個如佢扭計時細個個又要餵奶,等大個個自己玩,工人又可以睇埋細,細訓左覺就繼續照顧大。

大宅

回覆:一個賓姐姐睇兩個, 可以應付嗎?

你地姐姐係咪本身已自己有小朋友?

洋房

回覆:heiman1437 的帖子

我家賓姐有3個仔女但自己唔識湊仔,幫我湊4歲+1個月nb都唔掂

男爵府

夏天玩到顛 BK Milk勳章

我ftm 湊3歲回全日學校,在家湊11個月b..如冇病痛,快快手冇停都可應付。但如兩個都係痴身及活躍份子,就真係要睇實,家務煮飯就求其算。。最重要係,怕姐姐只顧玩講手機,任由小孩爬,琴,危險。。。。你最好裝cam,可睇下

別墅

回覆:family3 的帖子

我都有裝cam, 但只喺廳...又擔心d 賓唔鍾意個屋企有cam 監視佢 借d 話唔做.....

男爵府

夏天玩到顛 BK Milk勳章

你要在廳放可訓的高櫈,同姐姐講,細訓醒,要出廳,要3個多在廳,要佢習慣三個常在一起,睇人要習慣,如佢常在廳或廚房,小孩開始大,睇小眼都跌落床,琴櫈枱。

子爵府

is no problem, my maid takecare my 3 daughter is 3, 7 and 7 yearsold

首頁

尾頁

跳至