跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無小朋友打咗肺炎鏈球菌針發燒呀?

囡囡尋日朝早打, 半夜就發燒, 聲晚都瞓吓喊吓, 頭仔又濕, 醫生又話無副作用, 無比定退燒藥, 激c人.
今朝食咗藥, 退咗燒, 但囡囡無晒餵口, 只係想飲水和食生果.
究竟支針有無副作用?

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請問有無小朋友打咗肺炎鏈球菌針發燒呀?

hi, 豬仔媽媽:

我淨係記得囡囡打左個日體溫比平日高少少, 微燒個隻...我都有比左一次退燒藥等佢舒服d。始終打完針係會攰d同可能無乜胃口...盡量佢肯飲多d水就比水呀, 果汁, 生果佢等佢易消化同有足夠水份...跟住touchwood都ok.

你留意下, touchwood 近排天氣麻麻...會否唔關支針事!? 觀察下佢打完針第2日應該比個日慢慢會回復精神同胃口; 如情況繼續, 你就要加陪留意是否喉嚨仔定邊度不適!?
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

豬仔媽媽:

大多數打完係唔會發燒架, 如果發燒可能本身小朋友身體已經有d唔舒服&有d病菌, 跟住去打針, 因為支針係種d菌落身體度, 變左菌撞菌, 所以發燒, 所以每次打針前最好確定小朋友係完全無唔舒服. 我地每次都好穩陣, 打針前&後三,四天, 都唔會帶阿囡去街同返學, 等佢打針前後休息多d & 避免有機會接觸病菌. 打針前仲會好密切觀察阿囡既狀況, 發覺有咩dd唔妥, 就會改期打針.

若果豬仔都仲繼續發燒, 我諗您要去睇醫生, 睇吓佢有無其他唔舒服. 希望豬仔快d好返.

大宅

薳然媽媽, 施晴媽咪:

多謝你地的回覆, 囡囡尋日就倦d, 因為朝早食咗退燒藥, 就即刻退咗燒, 之前無病, 星期五又無去過邊到, 今日除咗唔願食飯之外, 都好有精神玩, 不過e兩日瞓覺頭仔都濕晒, 今日夜晚未瞓之前都係濕, 所以今晚要開冷氣瞓, 唔知你地小朋友e兩日係咪頭仔都濕?

男爵府

好媽媽勳章

hi, 豬仔媽咪:

丫, 關於個支針呢...我忘記了...我囡囡本身對其中一隻"抗生素"有藥物敏感的, 會有面腫的情況...跟住個次打完哩支針, 過一兩日發現佢手指同腳指罅起左好多粒粒...我仲以為係"手足口病", 即帶佢去見e生.......e生話好可能佢對哩支針裡面其中有d成份佢類似個隻 "抗生素" 所以又敏感...所以, 想向度提提大家如打左針幾日內有咩異樣都早好比e生望下。

另外, 答返你先...哩幾日囡囡個頭真係濕到咩咁, 出晒汗好臭 ...訓覺時都有開冷氣, 個人爽好多
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

施晴媽咪:

係呀, 亞囡瞓午睡都濕晒, 真係又臭又"宿", 尋晚開住冷氣, 都全頭濕晒, 我諗亞囡對支針好勁.

首頁

尾頁

跳至