烹飪搵食

跳至

首頁
12345...8

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

見到好似好多JM都鍾意整PIZZA,我自己同老公個個星期都整,
因為老公同兩個小朋友都鍾意食,我地整PIZZA好簡單,料都唔算太多,
兩個小朋友最鍾意都係芝士,有時加莎樂美腸。
開個帖大家入嚟傾吓交換下意見。

近期較受我屋企歡迎嘅香草蒜蓉PIZZA底加兩款醬汁及芝士。
左為蕃茄醬加芝士,右係青醬加芝士~

蕃茄醬加芝士 Marinara sauce & mozzarella cheese pizza

青醬加芝士 pesto sauce & mozzarella cheese

呢次功不可沒嘅自製香草蒜蓉PIZZA底~

小肥肥七號    發表於 15-2-4 10:09
carmenyan206    發表於 14-3-2 07:57
kawai120  gd  發表於 14-2-12 23:26
小吳夫人    發表於 13-12-28 13:00
小吳夫人    發表於 13-12-28 12:59
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

最近出過帖嘅自家製基本PIZZA底。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=9247972

大宅

回覆:自家製PIZZA交流討論

呢期真係好多JM整pizza!

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好正咁喎

王國長老

Mr_Foodie 發表於 13-11-1 06:49
呢期真係好多JM整pizza!
都正常嘅,其實而家香港買一個PIZZA幾錢?
我估樣樣都貴,又唔一定好食,自己可以煮到嘅自己煮穩陣D。
我呢度以前一個大PIZZA夠六七個人食都唔駛廿蚊美金,
而家冇廿四五蚊都唔得,料係幾足,不過計起嚟自己整,
由醬汁到批底加埋自己焗,成本計落真係好平,只係時間心機。

伯爵府

妳呢個pizza底一流, 我每次整都係最多加香草, 未試過加埋蒜蓉呀, 而且, 整得無咁薄, 次次都係厚批
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

王國長老

tsuitung 發表於 13-11-1 20:04
妳呢個pizza底一流, 我每次整都係最多加香草, 未試過加埋蒜蓉呀, 而且, 整得無咁薄, 次次都係厚批 ...
你都試下加蒜蓉啦,真係好好味,而且今次亂打之下低發了20個小時,
所以個麵糰真係超正,又軟又鬆個底又脆脆地,翻熱都好食。

珍珠宮

正呀

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

個Pesto sauce係咪自己整架? 我下個禮拜都請咗個囡啲朋友仔嚟屋屋make your own pizza

伯爵府

rose-mag 發表於 13-11-2 13:21
你都試下加蒜蓉啦,真係好好味,而且今次亂打之下低發了20個小時,
所以個麵糰真係超正,又軟又鬆個底又脆 ...

可否提供蒜蓉香草醬食譜及做法呀?
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

子爵府

我都整過幾次,是跟書的食譜整,但發酵完個皮都好硬,我個女食pizza hut既pizza, 有無人有好似pizza hut個隻厚底既食譜呀?thx!

大宅

tsuitung 發表於 13-11-2 15:29

Yes, I also want to know. Please share. Thanks.

rose-mag  Check #19 & #20   發表於 13-11-3 11:42
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

我都pizza

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Thanks!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

整得好靚呀!! 我整果d 只係用新鮮雞肉, 加青椒,磨菇等... 我未試過灑香草或蒜粉, 下次要試下先. 多謝介紹!

大宅

引用:見到好似好多JM都鍾意整PIZZA,我自己同老

原帖由 rose-mag 於 13-11-01 發表
見到好似好多JM都鍾意整PIZZA,我自己同老公個個星期都整,
因為老公同兩個小朋友都鍾意食,我地整PIZZA好 ...
睇咗好想整呀!但我冇Pizza stone,請問你買咗咩牌子架Pizza stone及幾$?

仔仔就來開學啦!既開心又緊張

大宅

我整過一次失敗了,可否提供麵包機加光波爐做法,我都好想整好味pizza

大宅

搞到我而家就想食pizza做早餐

王國長老

babytomato 發表於 13-11-1 23:06
個Pesto sauce係咪自己整架? 我下個禮拜都請咗個囡啲朋友仔嚟屋屋make your own pizza

...
係,Pesto sauce好易整架,材料係有新鮮Basil葉、Parmesan Cheese、橄欖油、蒜頭,Pine Nuts,我冇加pine nuts,我多數加合桃或杏仁,攪拌機攪爛後加鹽同黑胡椒碎調味,整完用唔晒,可以放入雪櫃,都可以放到一兩個星期,整意粉又得。

王國長老

tsuitung 發表於 13-11-1 23:29
唔係蒜蓉香草醬,我係將香草用蒜蓉加入麵糰度,跟住發酵一個鐘,
個批底好好味又鬆軟。批底份量係:

中筋粉 1杯
高筋粉 2杯
酵母  1茶匙半
鹽   1茶匙
糖   1湯匙
橄欖油 2湯匙
暖水  1杯至1又1/4杯
香草  1至2湯匙
蒜蓉  1湯匙

1)酵母加糖,先用少少暖水溶解再靜置10分鐘。
2)麵粉過篩加鹽拌勻,續少加入酵母液拌勻,再續少加入餘下暖水至成糰。
3)加入橄欖油把麵糰搓至不痴手,加入香草及蒜蓉搓勻,
發酵至發大兩倍,約一小時。
4)把批皮壓至所需厚薄,放上蕃茄醬或羅勒醬、批料及灑上芝士,
焗爐預熱200度C焗約20分鐘。

**這份量可做兩個中薄批或一個大厚批。

tsuitung  原來如此,唔該晒妳呀!等亞囡考完試就整過佢嘆  發表於 13-11-3 12:58

首頁
12345...8

尾頁

跳至