烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:請教請教食譜中的一杯麵粉=125g,一杯水=23

原帖由 catgugu 於 13-12-26 發表
請教請教食譜中的一杯麵粉=125g,一杯水=235ml,對嗎?
我做出來麵團好濕好軟,碌吾到
Pizza stone 唔可以落油。I usually just pat the corn flour on the surface (spread equally but not too much) and make sure the dough bottom is covered in a thin layer of corn flour before I place it on the hot stone,it didn\'t stick.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Yoshika0618 發表於 14-2-12 06:53
Pizza stone 唔可以落油。I usually just pat the corn flour on the surface (spread equally but not too ...
唔係喎,我一向落油都唔痴,而且我係冇預熱個pizza stone,塗油後直接將個麵糰放上去壓平放料入爐,我老公會加D cornmeal 上個pizza stone度再放個麵糰搓開放料焗,各司各法,不過我呢個方法我次次整都冇問題,或者係塊pizza stone質地唔同啩。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:Quote:Yoshika0618+發表於+14-2-12+06:53+P

原帖由 rose-mag 於 14-02-13 發表
唔係喎,我一向落油都唔痴,而且我係冇預熱個pizza stone,塗油後直接將個麵糰放上去壓平放料入爐,我老公 ...
Maybe la.most pizza stones I see including the one I use cannot be used with oil on it..for maintenance purpose I guess?!

用戶要求終止服務

無pizza stone o既朋友可以先放個餅底入爐焗到少許上色, 先拿出來再塗醬和放材料, 咁樣就會成為薄脆批。

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Jessica-WNJ 發表於 14-2-12 20:42
唔知有無竅妙可以整到心形PIZZA呢? 嘻嘻

用個心形甩底模吸住整??
一人份量直情用個大心型模壓出嚟就得啦,要人手搓調整到成為心型太花心機又未必會整得靚,搓好壓薄再用個模印就最完美心型。

禁止訪問

王國長老

尋晚焗嘅火雞肉芝士pizza,焗起有人已經食咗兩塊,今日俾仔女帶午餐。我整麵糰,我老公負責焗,佢呢期鍾意用cornmeal放底,焗出嚟的確好脆。

王國長老

Jessica-WNJ 發表於 14-2-12 22:06
嘻嘻 ~ 真係考起

唔知得唔得, 聽日試下整.
當整印模曲奇、scone咁印,唔會有問題,有淨果D整個圓型又好方型又好唔會嘥。

禁止訪問

王國長老

Jessica-WNJ 發表於 14-2-12 22:45
Thank you.

謝謝指教 ^^
唔好客氣,希望你成功,祝情人節快樂。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆:自家製PIZZA交流討論

先收藏、後實習到時再請教各jm

大宅

畀面勳章

引用:尋晚焗嘅火雞肉芝士pizza,焗起有人已經食

原帖由 rose-mag 於 14-02-13 發表
尋晚焗嘅火雞肉芝士pizza,焗起有人已經食咗兩塊,今日俾仔女帶午餐。我整麵糰,我老公負責焗,佢呢期鍾意 ...
想請教落semolina會唔會脆?

王國長老

dlp38 發表於 14-2-16 08:28
想請教落semolina會唔會脆?
我未用過semolina整,不過都係來源於磨麥過程,我用過cornmeal同普通麵粉,兩種都令到pizza唔黏pizza stone,corn meal會令pizza脆過用普通麵粉。不如你試完話俾大家知用semolina個底脆唔脆。

珍珠宮

2018復活節勳章

請教,平時超過市買來整沙律個d奇妙醬/千島可否用來放入焗爐焗pizza?

大宅

畀面勳章

被你哋毒到我想即刻整來吃

大宅

畀面勳章

引用:Quote:dlp38+發表於+14-2-16+08:28+想請教

原帖由 rose-mag 於 14-02-17 發表
我未用過semolina整,不過都係來源於磨麥過程,我用過cornmeal同普通麵粉,兩種都令到pizza唔黏pizza stone ...
唔該哂。等我今個星期試一試先再分享。

王國長老

nainaitze 發表於 14-2-17 06:57
請教,平時超過市買來整沙律個d奇妙醬/千島可否用來放入焗爐焗pizza?
奇妙醬千島汁都係由mayonnaise演變過嚟,日本人台灣人叫美乃滋,正式名叫蛋黃醬,做pizza用奇妙醬或千島汁理論上係可以,不過我未試過就咁開樽用嚟做pizza底個醬,因為感覺麻麻,試過用微波爐翻熱麵包,有mayonnaise做餡,叮完嘅醬味道唔多好,直覺就咁放奇妙醬或千島汁一來要好多醬汁,二來奇妙醬同千島汁質感較稀,焗可能會變成好流質,我見日本果D大阪燒或廣島燒都係最後至落奇妙醬,你想試可以一係就最尾至淋上醬汁,一係就將芝士碎同其他材料拌勻醬汁再放上pizza皮焗,主要係令到奇妙醬或千島汁唔會變水,令到個皮糊化,中間焗唔熟。你想試的話先整個小份量嘅,就算唔成功都唔會浪費成個大pizza。

首頁

尾頁

跳至