在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有在日本公司工作的媽咪啊?

想問下妳地, 在日本公司工作好嗎??
我只知道褔利好, 但不知道會不會有好多 OT 呢??

別墅

Re: 有沒有在日本公司工作的媽咪啊?

其實每間公司都唔一樣架,不過d日本人就好鍾意ot, 可能因為冇其它野做.

民房

我在小型日本公司做, 不需要ot.
不過有d日本公司, 時時ot. for example: sanyo

民房

HiHi,

我都係日本公司做, 唔使ot. (但ot有錢pay)
福利又真係幾好既.
係啲日本人串啲囉.

大宅

HiHi,

我都係日本公司做, 唔使ot. (但ot有錢pay) 不過唔多!
福利就ok啦,巧過無!
呢度d日本人又ok既,又唔係串
我跟呢個係日本男人,所以就麻煩d囉
跟日本女人巧巧多架!佢地對下屬會巧d! (因為我對上果個係女boss)
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

男爵府

Tony_QQ 寫道:
其實每間公司都唔一樣架,不過d日本人就好鍾意ot, 可能因為冇其它野做.

同意. 日本人都鐘意員工ot做野(有得pay). 我個間普通福利, so far, local/oversea allow, ot, bonus, staff ins & 5 days work.

但好多規矩, 遲到,早退,放大假太多, 都唔得.

不過, 真係間間唔同, 我姑拉個間日本公司, no more double pay, low salary, low ot, low benefit.

民房

TO: KINSTY
妳就好啦! 我果間啲日本人好大鼻架.
似住自己係日本總公司派黎 :evil: 成日係到也文也武....
佢地啲福利好到呢!就連佢地屋企隻寵物狗睇牙醫都要公司俾錢架. 仲要一睇就成4千落樓!
啍!好叻咩 :tongue:

大宅

hi daphne@wong,
貢又係呀,佢地黎到hk巧似皇帝貢架!
乜野公司都包,所以個個都帶哂成家過黎架,住又巧,食又巧!
body check都一連幾次......
佢地咪黎洗公司$囉,d $咪又係壓低我地人工得黎架囉
階級觀念巧重架!!
我貪呢度夠穩定咋,因為女性始終在此類公司係support成份較多,尤其結埋婚,老細都唔巧意思叫我ot架!!

男爵府

hi,

你哋係咩部門?

我係會計部, 對上係中國人, boss係日本人.

民房

KINSTY 寫道:
hi daphne@wong,
貢又係呀,佢地黎到hk巧似皇帝貢架!
乜野公司都包,所以個個都帶哂成家過黎架,住又巧,食又巧!
body check都一連幾次......
佢地咪黎洗公司$囉,d $咪又係壓低我地人工得黎架囉
階級觀念巧重架!!
我貪呢度夠穩定咋,因為女性始終在此類公司係support成份較多,尤其結埋婚,老細都唔巧意思叫我ot架!!

係呀!!我老闆今年直情連bonus都cut埋呀!!!話要搏出位wow!將盤數全數交返哂俾日本呀!!!好彩日本因為稅務問題,唔可以收哂,咁我地先至有double pay咋.
以前啲老細(我地4-5年換一次皇帝)個個都挨近退休,所以全數會派俾staff 呢家佢黎左就無呢支歌仔唱啦.
不過,始終呢間公司又無壓力,又可以準時收工返屋企揍女...所以都係走唔到架啦

大宅

daphne@wong,
我唸我同你想法一樣,都係因為無咩壓力同埋唔多洗ot,所以就唔願走囉!你做既係邊類公司呀?典解要博出位既?年年都有bonus,真係巧喇!
我係直接跟日本人的,不過3年左右就會換,唔知呢個又會坐幾耐呢?

別墅

我間公司都係無咩壓力同埋唔洗ot , 又反五日,所以唔願走.不過就預左冇得升囉.

可能因為我公司d日本人都係日本總公司過來, 一段時間又走, 所以佢地都好nice.

大宅

其實以前都有個類似0既topic,但好似煙沒左lu~

大家好~~~我都係做日本公司~~
響TST,公司得我同日本老細and一個hk請日人
而家老細出左trip就暇free~
不過一陣又要出去bank攪野~~~ :-(

民房

KINSTY,
我地總公司係一間日本大集團,有自己既銀行,保險公司等等...已我地只不過係佢附屬既一間蚊型小企業囉.而我呢家既老細衰在後生未有耐退休,所以仲有得搏升囉.搞到依家個個都要交業績呀!好慘.
以前啲老細就因為呢到已經係佢地退休前既最後一份差事,所以未好好唔理我地囉.年年啲盈餘都攞出黎派街坊
我真係希望佢快啲走人呀
咁KINSTY妳公司又係做啲咩架?

大宅

鄧你辛苦喇!!
佢黎左幾耐喇?你估佢仲有幾年至走呢?
我呢度都幾ok,只係做product development,唔洗睇業績,而且老細勁大日本男人,唔會睇得起女性,安守本份就已經ok

其他mami, hello!
你地不如又講下你地公司啦!

男爵府

[quote]
daphne@wong 寫道:
我地總公司係一間日本大集團,有自己既銀行,保險公司等等...已我地只不過係佢附屬既一間蚊型小企業囉.

me too.~~介唔介意講你公司做咩business??

我間係做電力, 光電. 有4個日本人. 暫時都幾nice.

大宅

yes, I am

大宅

i need OT very often

民房

嘻..我間係做garment trading既.
我個闆闆仲有4年先夠5期走人,有排挨lu
:-(

係呢,咁妳地公司有無公司旅行呢?

大宅

我無公司旅行架!
之前就有上船玩,不過而家無呶!
你公司有架?去邊呀今年?

首頁

尾頁

跳至