親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唸住自遊行大阪, 睇景為多, 行既路亦不小, 如已6歲, 帶BB車會否有點
因唔想行下hea, 浪費時間, 本身我小朋友冇咩心機行街.
想速戰速決, 去多幾個境點.
對上那次台灣, 好細, 全情坐bb車, 佢又舒服, 我地又舒服, 仲去左好多境點添.

侯爵府

唔係呀化....6歲....我仔歲半我地已經掉左架車喇,去澳洲都係自己行,唔行邊度都唔準去3歲都唔好睇啦...你仲........小一播

漲爆媽媽     發表於 13-11-5 10:41

伯爵府

其實歲幾架bb車已經比左人, 我上次係問朋友借的.

大宅

引用:唸住自遊行大阪,+睇景為多,+行既路亦不小,+

原帖由 c6t6m6 於 13-11-04 發表
唸住自遊行大阪, 睇景為多, 行既路亦不小, 如已6歲, 帶BB車會否有點
因唔想行下hea, 浪費時間, 本 ...
你呢個問題我今次都有浮過出嚟,但我都覺得5歲幾仲帶bb車有點兒那個,所以最後決定唔會問人借,我都係同個女講唔行就以後都唔使去架,所以佢都知唔行係無得去旅行!

del by bk

男爵府

回覆 c6t6m6 的帖子

i think below 5 is ok la. 6 should be little bigger la. 仲坐得落咩? 不過如果你帶佢去既景點以風景為主就唔好帶佢去好過啦. 佢又TIRED, 又BORING..!

大宅

回覆:6歲會否帶BB車.

我有帶,因為小朋友訓左會好大獲,根本抱唔到,始終成四、五十磅

sn0629  怪獸家長  發表於 13-11-5 17:01
c6t6m6  請問你小朋友幾大呀~  發表於 13-11-5 11:31

男爵府

我有帶士的車,因為有2歲嘅b,但結果通常都係俾6歲既囝霸咗嚟坐

公爵府

帶得小朋友,我行程一定以佢為住。試過去outlet 行就買合lego 等老公同佢坐係度玩等我,其他時間都以佢地興趣為住。即使行風景都係慢行,一路傾住講住。否則,為甚麼要帶佢去?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我同意heilok 咁講, 去旅行以小朋友既興趣同能力咁去會好d.

你唔俾小朋友坐bb 車既話, 佢行十幾廿日都得架, 小朋友一識行就可以咁做, 問題係你俾唔俾佢坐下抖下既機會.

我地大人行一步, 即係小朋友行2-3步. 我地行全日梗係唔覺得辛苦, 但小朋友咁行法真係會好攰, 分分鐘佢係半行半跑咁追住我地既步伐. 如果你要去得急又要喪行既話, 咁咪帶. 你呢個trip 係你個小朋友陪你行, 你要帶bb 車係方便你同你個仔.

如果係hea 著玩或者中途間中會休息的話咪唔帶.

子爵府

回覆:c6t6m6 的帖子

甘大個吾駛bb車啦

大宅

我都有諗帶唔帶士的車, 唔係怕小朋友唔行, 係怕佢眼訓.. 抱住幾十lb, 如冬天衫又多. 真係抱得好辛苦. 唔坐時, 我會放袋 , 行得輕鬆. 但...6 years old. 又會好大左點.. 不過最緊要睇你小朋友既習慣同你地自己實際情況.

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔會, 6 yr old 大個了, 如果佢要訓我會坐低coffee shop俾佢nap一陣

禁止訪問

環保接龍勳章

男爵府

BK Milk勳章

引用:我有帶士的車,因為有2歲嘅b,但結果通常都

原帖由 lokjoan 於 13-11-05 發表
我有帶士的車,因為有2歲嘅b,但結果通常都係俾6歲既囝霸咗嚟坐

...
我上次去旅行呀仔15個月,帶咗車仔,間中都會比家姐(4歲),始終大人都會攰,何況小朋友呢?通常去百貨公司/商場/outlet 都會借多架車仔比家姐坐,大人又會行得輕鬆d, 小朋友又可以休息吓。

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

6歲坐JR都要比錢了, 唔係BB就唔好坐BB車啦. 如果行程想好緊湊既,就不如唔好帶小朋友去, 如果想帶埋佢去,就要安排得hea少少喇.

大宅

sn0629,請問你一聲何以見得我係"怪獸家長"呢?我去旅行帶BB車係方便我自己,舒服我小朋友,正如樓上有jm話大把外國人6,7歲都帶BB車,咁又代表乜呢?咪係又怪獸家長,唔係又怪獸家長啦:pppp:

禁止訪問

子爵府

6歲仲坐BB車

大宅

no

首頁

尾頁

跳至