自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

媽媽星期五晚因為有點神志不清,入了醫院。入院後,之後昏迷。昨天醒了,但做出的事,出乎我們想像,指著空氣說:佢地2個攪到我好頭痛等等。在於我來說,我們覺得佢見到鬼,或者係佢比野攪。

因媽在星期五入院時,醫生話佢可能唔得,我們立即安排神父為她洗禮。

我們昨晚再去醫院探佢時,捉住佢諗天主經。佢很大反應,話我地諗,有人打佢。叫我地收聲。

昨天我親戚就覺得她是腦膜炎,因症狀很似,而醫生都說有咁既可能。但要抽骨髓驗,當中風險一定有,所以我拒絕了。

今天佢神志還是不清醒,說話9唔塔8。但有些人和事佢記得。

我現在好謗惶,又驚係污蔑野攪,又驚佢係腦膜炎,最驚係有後遺症,好返後會痴痴呆呆。

我現在應該怎做 ?

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:我好旁謗惶。

你是獨女?
有無家人可商量?

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 toby125 的帖子

但你唔驗乜都唔知喎,風險很大嗎﹖

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

應該問醫生喎

翡翠宮

減齡達人勳章

如果唔抽骨髓驗,一陣真係腦膜炎但冇醫到咪仲大件事

男爵府

如後遺症會痴痴呆呆,咁有幾多%會發生?

如發生率不高,不如驗下,
你怕媽媽比野攪,照去衣紙店問下有乜方法,
兩樣野一齊做..

希望明天一覺訓醒,你媽咪會好返

808280    發表於 13-11-5 10:55

禁止訪問

引用:媽媽星期五晚因為有點神志不清,入了醫院。

男爵府

我會驗,唔驗更加唔知應該點

大宅

環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你媽媽年紀大嗎?要對症下藥.take care

禁止訪問

回覆:toby125 的帖子

侯爵府

如e生建議抽骨髓驗,點解吾做?
如真係腦膜炎而又吾即刻處理會好危險。
幾十年前我仲好細,我媽又係腦膜炎要抽骨髓驗,我媽話抽出黎嘅水係好混瀆,一路治療一路都要抽,直到抽出黎係清晰透明先叫好返吾洗再抽。
當時曾有警察上門叫我一家見佢最後一面,幸好最後都無事。

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

如我係你亞媽仲謗惶呀, 都入左醫院就拿拿聲驗咪清楚囉, 而家真係爭分奪秒嘅時候, 仲嘥時間諗左諗右諗神諗鬼.
醫生嘅立場就緊係乜都話有風險架啦
抽骨髓唔知係乜咪上網search下囉
希望伯友得到適當醫治

柏架山莊    發表於 13-11-5 10:58

公爵府

畀面勳章

有冇諗過魔鬼擾亂你判斷力, 令你媽咪得唔到正確醫治, 因而比人錯覺鬼力量很大好恐怖??

sfmeow  同意!  發表於 13-11-6 22:41
柏架山莊    發表於 13-11-5 10:58

子爵府

梗係check左先啦⋯⋯牛鬼蛇神既野,無人講係定唔係,但係一抽骨髓至少知道係咪腦膜炎,唔係的話再去搵另一個答案!

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:5信科學,5信醫生認為神鬼搞佢,又點解去醫

原帖由 Mingfen 於 13-11-04 發表
5信科學,5信醫生認為神鬼搞佢,又點解去醫院?
x 2

大宅

因為醫生講,腦膜炎係用擴生素去醫,而媽媽現在也是用緊擴生素。

抽左,只是sure佢一定係/唔係。

但現階段醫生一直打緊擴生素比佢。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

toby125 發表於 13-11-4 23:29
因為醫生講,腦膜炎係用擴生素去醫,而媽媽現在也是用緊擴生素。

抽左,只是sure佢一定係/唔係。
但係擴生素唔係得種架嘛,其實你可以兩邊一起做,如果真係腦膜炎,又得唔到及時醫治,後果埋仲嚴重。

大宅

所以我個心好亂,我屋企人又唔太建議,我自己情緒接近崩潰。什麼都想不到

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我爸爸好多年前試過,突然神智不清,唔知佢講咩,同你媽媽情況一樣 , 去到醫院驗過好多都唔知咩事,但我地冇諗鬼神的野,其後驗到係佢腦下垂體出現問題道至佢咁。

大宅

引用:我爸爸好多年前試過,突然神智不清,唔知佢

原帖由 魔怪媽媽 於 13-11-05 發表
我爸爸好多年前試過,突然神智不清,唔知佢講咩,同你媽媽情況一樣 , 去到醫院驗過好多都唔知咩事,但我地 ...
那最後醫好了嗎 ? 會否有後遺症 ?

首頁

尾頁

跳至