自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

媽媽星期五晚因為有點神志不清,入了醫院。入院後,之後昏迷。昨天醒了,但做出的事,出乎我們想像,指著空氣說:佢地2個攪到我好頭痛等等。在於我來說,我們覺得佢見到鬼,或者係佢比野攪。

因媽在星期五入院時,醫生話佢可能唔得,我們立即安排神父為她洗禮。

我們昨晚再去醫院探佢時,捉住佢諗天主經。佢很大反應,話我地諗,有人打佢。叫我地收聲。

昨天我親戚就覺得她是腦膜炎,因症狀很似,而醫生都說有咁既可能。但要抽骨髓驗,當中風險一定有,所以我拒絕了。

今天佢神志還是不清醒,說話9唔塔8。但有些人和事佢記得。

我現在好謗惶,又驚係污蔑野攪,又驚佢係腦膜炎,最驚係有後遺症,好返後會痴痴呆呆。

我現在應該怎做 ?

大宅

回覆:我好旁謗惶。

因為醫生講,腦膜炎係用擴生素去醫,而媽媽現在也是用緊擴生素。

抽左,只是sure佢一定係/唔係。

但現階段醫生一直打緊擴生素比佢。

大宅

所以我個心好亂,我屋企人又唔太建議,我自己情緒接近崩潰。什麼都想不到

大宅

引用:我爸爸好多年前試過,突然神智不清,唔知佢

原帖由 魔怪媽媽 於 13-11-05 發表
我爸爸好多年前試過,突然神智不清,唔知佢講咩,同你媽媽情況一樣 , 去到醫院驗過好多都唔知咩事,但我地 ...
那最後醫好了嗎 ? 會否有後遺症 ?

大宅

引用:Quote:原帖由+toby125+於+13-11-04+發表媽

原帖由 coco媽咪 於 13-11-05 發表
應該係抽脊髓,我女舊年病時都係要抽脊髓,仲抽過2-3次,因當時佢都係講野語無論次,最後揾到既原因係免疫 ...
可否講多小小你個女當時情況?
大概幾耐才回覆自己意識?

大宅

今日我地有個朋友係醫生,同佢會講下媽媽情況,再睇下佢尊業意見。

我好驚,我驚到唔敢面對。

大宅

引用:知道您好徬徨,但係我覺得去左醫院又唔比醫

原帖由 EliseElise 於 13-11-05 發表
知道您好徬徨,但係我覺得去左醫院又唔比醫生驗,但無啦啦揾人同媽咪洗禮,有無經佢同意?如果係咁,更加唔 ...
洗禮是媽媽意思,因為我爸是天主教,媽想走後和爸一起。故這是她意思。

大宅

今天去探媽,媽講到d野,有時正常,有時失常,講d好耐以前既野,又不太認得人。

媽常常唔肯訓,隔離床姐姐說她幾日冇訓,但問醫生可唔可以比藥佢訓,醫生話唔可以。

醫生已經有講,應不會腦膜炎。

我見到佢辛苦,我個心比佢辛苦百倍。

大宅

老實講,醫生,姑娘講野好保險,什麼事問他們都說話唔埋。到而家他們都未確認是什麼病。

問他們媽這算是叫好返? 他們又說不知道不確定。

我們現只有見步行步,祈求天主保佑。和媽媽走過這個難關。

感謝你們支持,我會努力面對,會update媽媽情況。望大家能用心支持保佑媽媽走出這個難關。

大宅

siuballball 發表於 13-11-7 00:15
應不會腦膜炎,但又想幫佢督背隻?佢有無話唔係腦膜炎,咁而家治療方向係咩?你媽媽有無肝病歷史?

...
冇肝病.

大宅

剛探完媽,媽意識回復78成。但昏迷到昨天的事,全部唔記得。

大宅

今天去探媽媽,情況再好一點點,但對時間還是很差。

大宅

什麼都不緊要,只要媽媽冇事。

這事也令我看真身邊人。補貴一課。真的真的很貴。

首頁

尾頁

跳至