自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:toby125 的帖子

醫好左,冇後遺症。唔好太過信鬼神,好似會令你亂

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:似肝昏

原帖由 annie-tsang 於 13-11-05 發表
似肝昏
肝昏就大件事。 在先進的外國如美國,等待換肝期間,通常也不㑹讓病人繼續這般神智不清,會用葯使其安眠,待屍肝到院安排移植。如果病人正值壯年,更會排最前頭換㗎。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

公爵府

引用:因為醫生講,腦膜炎係用擴生素去醫,而媽媽

原帖由 toby125 於 13-11-04 發表
因為醫生講,腦膜炎係用擴生素去醫,而媽媽現在也是用緊擴生素。

抽左,只是sure佢一定係/唔係。
問題係抗生素都有好多種,如果唔驗唔知邊種菌好難對症下藥。我係你,我一定會俾佢驗,等佢得到適當既治療,同時亦會搵牧師為佢祈禱,如果都唔得再諗其他方法。

伯爵府

回覆:我好旁謗惶。

唔係抽骨髓呀?係抽脊髓液呀!類似孕婦打無痛分娩嗰種,又或開刀生仔半身麻醉嗰種呀!係有風險,有幾高你諗下啦!抽咗脊髓液種菌、細胞分析就知係真唔係腦膜炎,唔係嘅就拿拿聲再揾原因,而家只係“當“腦膜炎醫住先咋!

伯爵府

回覆 Mingfen 的帖子

我都係咁諗,去醫院,又唔信醫生...

大宅

引用:所以我個心好亂,我屋企人又唔太建議,我自

原帖由 toby125 於 13-11-05 發表
所以我個心好亂,我屋企人又唔太建議,我自己情緒接近崩潰。什麼都想不到

...
我會做晒所有檢查睇晒所有報告先算

大宅

引用:媽媽星期五晚因為有點神志不清,入了醫院。

原帖由 toby125 於 13-11-04 發表
媽媽星期五晚因為有點神志不清,入了醫院。入院後,之後昏迷。昨天醒了,但做出的事,出乎我們想像,指著空 ...
應該係抽脊髓,我女舊年病時都係要抽脊髓,仲抽過2-3次,因當時佢都係講野語無論次,最後揾到既原因係免疫系統出現問題,所以自已系統打自己系統,而家已經康復中,同以前無乜分別,但就要長期覆診同食藥,病向淺中醫,盡快揾到原因對症下藥先幫到你媽媽,加油呀

大宅

引用:Quote:原帖由+toby125+於+13-11-04+發表媽

原帖由 coco媽咪 於 13-11-05 發表
應該係抽脊髓,我女舊年病時都係要抽脊髓,仲抽過2-3次,因當時佢都係講野語無論次,最後揾到既原因係免疫 ...
可否講多小小你個女當時情況?
大概幾耐才回覆自己意識?

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

魔怪媽媽 發表於 13-11-5 01:16
醫好左,冇後遺症。唔好太過信鬼神,好似會令你亂

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ashley_baby 發表於 13-11-5 01:44
我會做晒所有檢查睇晒所有報告先算

珊瑚宮

聽醫生意見,積極檢查治療,不要自己估

伯爵府

任何野都有風險你檢查清楚你都唔知咩事,識人同你媽咪情況差唔多,係腦膜炎!
我仔3個月大發燒都抽過,當時醫生都話會有風險,我初初都唔想佢做,之後比醫生同我老公炳我呀佢話你唔抽唔知咩事,佢地根本幫唔到我地,咁入黎醫院無意思,最後當然抽左啦 無事就安心哂

子爵府

引用:如果唔抽骨髓驗,一陣真係腦膜炎但冇醫到咪

原帖由 florapang0426 於 13-11-04 發表
如果唔抽骨髓驗,一陣真係腦膜炎但冇醫到咪仲大件事
agree

子爵府

引用:如果唔抽骨髓驗,一陣真係腦膜炎但冇醫到咪

原帖由 florapang0426 於 13-11-04 發表
如果唔抽骨髓驗,一陣真係腦膜炎但冇醫到咪仲大件事
agree

伯爵府

咁嘅情況,我會任何方法都試

大宅

今日我地有個朋友係醫生,同佢會講下媽媽情況,再睇下佢尊業意見。

我好驚,我驚到唔敢面對。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

當自己對疾病無認識,我會選擇信醫生。

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

明白樓主好亂,但盡量冷靜一下
鬼神既野唔到我地平凡人去處理
既然身在醫院就好好聽一下醫生的專業意見
做咩醫療procedure都有風險的
如果腦膜炎快點對症下藥就ok
不是腦膜炎也有個安心吧

加油!你媽媽需要你

伯爵府

仲認得人嗎?