自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

事源喺今年1月朋友叫我幫佢買我公司貨品,其實我唔係每個朋友都會幫佢買,但呢個朋友之前幫過我,咁我還過順水人情比佢就幫佢買啦(講明先我公司貨唔係咩好巴閉嘅嘢,只係開quota好麻煩啫!)
好啦當我買完之後,我朋友一直都無問我攞貨,但佢亦無過數比我,咁我當佢好忙啦,直至3月我忍唔住問佢幾時攞返件貨呀,之後佢先認機話月尾攞,好啦約咗佢出嚟之後佢就講佢而家有幾慘幾咁無錢
咁我當時又唔係好等錢洗,咁我話不如遲啲先比返件貨錢我啦!就係咁。。。直到而家佢都未還錢,咁我可以點追佢還呢?

大宅

引用:或者你睇下搵個借口有冇嘢叫佢幫你買,貴過

原帖由 babyden18 於 13-11-05 發表
或者你睇下搵個借口有冇嘢叫佢幫你買,貴過你被欠的數、之前還錢俾佢時同佢講聲,上次果件唔使還俾你,減返 ...
呢個主意幾好,不過應該好難會叫佢買到,一嚟價錢其實唔少錢,二嚟好難會無啦啦叫佢幫我買嘢

大宅

引用:回覆+Lorican+的帖子樓主唔係借錢比人呀,係

原帖由 swing1971 於 13-11-05 發表
回覆 Lorican 的帖子

樓主唔係借錢比人呀,係幫人買左貨,未收番啲錢呀... ...

你講得啱,我當初無諗過叫人買嘢會唔比錢!

大宅

回覆:點追人還錢好呢

首先我真係澄清我唔係借錢比人,係見到朋友佢果排好手緊先叫佢遲啲比!同埋我知道借錢嘅嘢傷感情,無論係咪好朋友我都唔會借,但估唔到做好心都會比人呃!
同埋我而家係ftm無做嘢佢知㗎!
不過我想講呢位朋友因為之前有病入咗醫院,住咗成個月私家醫院,total埋單18萬雖然佢話有得claim錢,但係應該唔會保到全數,就因為呢個原因我先拖到咁耐唔追佢,咁你哋覺得我應該點做好

大宅

引用:回覆+ToC9+的帖子多唔多錢ar,,100幾十就算,

原帖由 chuballball 於 13-11-05 發表
回覆 ToC9 的帖子

多唔多錢ar,,
如果係一百幾十我就係豪比佢啦!

大宅

引用:我試過扮傻話:「𠲖~你係咪未過數

原帖由 hayley_leung 於 13-11-05 發表
我試過扮傻話:「𠲖~你係咪未過數比我吖?因為我睇唔到吖,如果係,我想你一定是因為忘了我的帳戶 ...

好早時我都好直接Wt App佢,我話我知你呢排應該好忙應該唔記得,如果方便你過數去hsbc 123456789 $xxxx比我,唔該!
之後佢話分3期比我,之後佢就入院喇直到而家都未比

大宅

其實我係一個唔鍾意欠人錢嘅人,我對錢真係好執著,其實咁樣我係咪好計較呢?
不過我唔係一個吝嗇嘅人,我好鍾意請人食嘢,見到朋友啱用嘅嘢我會無原因送比佢!

大宅

各位我最終忍唔住再send wt app比佢,我就同佢講
阿x
我呢2個月無打簿呀,你係咪過咗數比我呀,我驚你過咗數無同我講!(笑哈哈圖)
之後朋友佢無耐覆我未過比我,叫我比多次a/c佢再過返數比我!唔知今次係咪真呢?

首頁

尾頁

跳至