跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:apelist 的帖子

同我5同ga。我無用護照。因為都無申請
我仔澳門証件都羅左一排。
首先我係澳門人。
bb係hk出世。老公hk人。我地未註冊。
上網預約左先。
然後帶出世紙過去同bb相。 我無記錯ga話
我帶bb過澳門用回港証ga。
而第一次去搞係辦bb ga居留權,bb可以5洗過。
居留權批左後帶埋bb去辦身分證。

我睇留言話要咩户口幾萬,5洗囉。都5洗提交任何銀行証明文件。再黎我澳門户口都無任何錢係度。而居留權好似10幾日批左比我。

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章

回覆:幫bb申請澳門身份證

澳門有樣野好係即使雙非衝閘係澳門出世都拎唔到身分證,一定要跟父母。
各位留意返,澳門身分證係承襲一代。如果父or母是旦一個係澳門出世既,而小朋友係hk出世,小朋友係可以拎澳門身分證,但小朋友既下一代就拎唔到,除非小朋友長大後係澳門居住or佢下一代係澳門出世

複式洋房

bulo_iris 發表於 15-8-22 23:58
澳門有樣野好係即使雙非衝閘係澳門出世都拎唔到身分證,一定要跟父母。
各位留意返,澳門身分證係承襲一代 ...

My baby would then be the 2nd generation. Does that mean I have no hope at all?

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章

引用:Quote:bulo_iris+發表於+15-8-22+23:58+澳

原帖由 apelist 於 15-08-24 發表
My baby would then be the 2nd generation. Does that mean I have no hope at all?
外地出世既人如想申請澳門身分證係先批你有無澳門居留權,有先可以申請身分證
你或你老公係澳門出世定香港出世?如澳門出世小朋友就拎到,如香港出世,你幫小朋友申請澳門居留權時佢會問你拎澳門居住證明,或者如果你有好強證明你有物別原因需要到香港or外地長期居住及工作。其實就好睇你原因,總之批到居留權就ok
詳情可以係澳門身分證明局睇,有好多案例

複式洋房

回覆 bulo_iris 的帖子

Both of us born in HK, and only me have Macau ID Card.

別墅

回覆 heidibaby 的帖子

請問交表時要我本人(澳門出生個位父/母)去交嗎?叫親戚待交可以嗎?而且我澳門無任何銀行戶口,可以嗎?但有地址。謝謝

大宅

回覆 tiggerlls 的帖子

我唔知呀因係我老公親身去交的

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

tiggerlls 發表於 15-9-14 10:53
回覆 heidibaby 的帖子

請問交表時要我本人(澳門出生個位父/母)去交嗎?叫親戚待交可以嗎?而且我澳門無任 ...

交表可以搵人交,我個証弟弟幫我交,到我仔女 我親身交,無戶口,帶住址證明去開。有人講,可以申請政府直接入錢入帳戶都得,不用叫人幫你入。順手申請提款咭又得,咁香港又可用,又可以寫香港地址,係香港銀行兌換。

大宅

回覆:bulo_iris 的帖子

現在證明局,要我交居住澳門7年證明,我沒有是否申請唔到?

首頁

尾頁

跳至