懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

宜家懷孕35w啦,早一個星期去私家檢查,醫生話我子宮未成熟,唔會早生,都係會近返預產期,有冇jm嘅醫生有咁講呀??我係睇開張x良醫生,有睇開佢嘅媽媽係唔係好準嫁

男爵府

BK Milk勳章

回覆:子宮未成熟,唔會早生???

張醫生很準的,頭兩胎都說子宮不成熟,不早生,很準時!
今胎一樣話不會早,現在還過期居留!

別墅

係米胎盤未熟啊?子宮點解會熟呢?正常早熟都會早產,不過我朋友34周已經小熟,宜家最後一週都未有動靜。不過都係自己注意d,有時要早醫生可能都睇唔出。

男爵府

唔係計落盤咩。。

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

大宅

點為之早熟啊?

複式洋房

引用:係米胎盤未熟啊?子宮點解會熟呢?正常早熟

原帖由 Shirleyss 於 13-11-06 發表
係米胎盤未熟啊?子宮點解會熟呢?正常早熟都會早產,不過我朋友34周已經小熟,宜家最後一週都未有動靜。不 ...
咁應該係我聽錯啦,應該係胎盤先岩啦

珍珠宮

係子宮頸

懷孕期間子宮頸長度仍如常,但近孕滿時,即開始變短、變平。內口消失,子宮頸道形成子宮下段的一部份。理想上,產痛開始時子宮頸應已成熟,所謂成熟乃指軟,長度小於半吋(1.27公分),可探入一指並易於擴張。當子宮頸成熟後即可做引產。產痛繼續時子宮頸再變短,且外口擴張,當外口開至夠大時(平均10公分),胎頭已可通過,則叫完全擴張。

首頁

尾頁

跳至