跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

餵人奶問題

在醫院時, 是人奶+奶粉..

現在回家了, 是否應該慢慢減奶粉??? or keep 住要有奶粉???

見到老婆好似好忙的餵人奶, 所以想了解多些, 看看如何幫忙!!

大宅

Re: 餵人奶問題

我係0609媽咪, 路過見到呢個topic~
要視乎你太太的取向喇,
睇下佢究竟想keep住餵人奶定係用奶粉。
如果想keep住餵人奶, 就盡量唔好補奶粉,
一來比bb啜多d會上奶快d, 咁bb就會食飽d,
二來補奶粉比bb, bb會混淆乳頭同埋奶樽, 仲有, bb會冇心機食人奶架。
其實食人奶當然最好啦, 因為呢樣係最天然的食糧嘛!
加油!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我依家谷奶好痛, 個胸好實... 實到阿B啜唔到, 有咩方法? 唔處理會谷到乳腺炎就弊傢伙

大宅

可以用hot water俘下同自已打圈按摩下(about each side 10mins)

:-P [size=medium]我小王子三月廿七日出o左世了,奇妙旅程展開喇,每日無盡變化同新奇驚喜,我同老公都娛樂無窮

http://hk.myblog.yahoo.com/maggie_709/

大宅

小倩,
你可以:
1) 沖個熱d ga熱水涼,用花洒的水力打圓圈咁按摩(必要時可用埋手,跟住拿拿聲比佢b吸...
2) 可以用奶樽/玻璃樽入d熱水,full o係個胸度,向住乳頭方向推及按摩(如自己因為太痛唔忍心推,可叫老公幫手),跟住又係比呀b吸
3) 唔好drink咁多奶住,油野都唔好eat咁多住....

係d係o係"母乳餵哺"果度學ga,希望你有用~ 加油呀~
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

jilljojo 寫道:

3) 唔好drink咁多奶住,油野都唔好eat咁多住....

死火, 日日都有飲奶, 剛剛飲完O添

大宅

點解唔好飲咁多奶? 我都飲左呀!
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

洋房

小倩

我未生, 冇辦法提供,
不過想係到為妳加加油, 打打氣.

大宅

因為你谷得西利,出唔到奶,so暫時唔好飲奶住,到d媽媽奶出到,就可以照飲番奶~
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

大宅

jilljojo,

點樣先叫做出到奶? 我用手泵, 左邊可以有10ml 奶, 右邊就只有幾滴. 咁我可以點做? 因為我bb好醒, 吸啜幾下若無奶, 佢就唔肯再啜, 又推開我個乳房. 而家我只有用奶泵吸啜去刺激個乳房.
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

王國長老

因為你谷得西利,出唔到奶,so暫時唔好飲奶住,到d媽媽奶出到,就可以照飲番奶~

頭先老公買O左隻Pigeon手泵, 泵O左半粒鐘, 兩邊夾埋先1安... 左邊明顯鬆O左, 右邊未鬆得晒... 有朋友叫我俾阿仔啜住左邊先, 點知, 一啜完又再實過啦~~ 咁點算好呀 :-(

民房

我都有谷奶ar~~勁痛~~又硬wo
now 訓覺個時左邊會自己滴奶ga~
件衫濕哂~
因為俾bb啜損左ar~so左邊唔咁泵ar~
我試過泵~但see到紅紅地~應該有血~
so唔咁再泵左邊~~
now會俾bb啜左邊~之後右邊~
佢cry得耐~~就會泵右邊俾佢lo~
再唔得就會沖奶粉lo~~
:-(

大宅

I ask my husband to help me....it really very hurt,but after that about 15mins,就冇再谷同痛家啦.....

男爵府

ncm0525,

姑娘教損左既話可以用手擠出黎.

大宅

如果真係痛到頂唔順其實可以食止痛藥,panadol 可以止痛又唔會影響 bb。擠奶前用熱毛巾敷幾分鐘,再打圈按摩個胸,按摩完再用拇指同食指按壓乳暈就可以擠到奶。記住如果個胸太寶 bb其實唔
只許周官放火 不許百姓點燈

民房

好AR~THX~~
訓覺個時最痛~~
[quote]
dogdogling 寫道:
如果真係痛到頂唔順其實可以食止痛藥,panadol 可以止痛又唔會影響 bb。擠奶前用熱毛巾敷幾分鐘,再打圈按摩個胸,按摩完再用拇指同食指按壓乳暈就可以擠到奶。記住如果個胸太寶 bb其實唔

大宅

Eclipse_2006,

出到奶=d奶順暢咁出(唔係只係一滴滴)
bb用樽食過,覺得easy d,埋身吸要用力d,so佢"捨難取易",唔肯吸...
你右邊應該係開始塞喇...咁你唯有努力d推右邊胸+熱full+用手擠/泵奶,必要時可叫老公幫"口"...
如果谷到有硬粒就更難攪同會好痛...
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

大宅

小倩,

呀仔啜完之後個胸好實...咁你覺得呀仔飽唔飽?如果夠飽(即1-2小時後先再要奶奶),就即係你應該好夠奶呀~對人奶媽同人奶b來講係好事...咁ga情況你可以pump/用手擠清出黎,keep起佢,以備不時之需/做人奶食品比老公食...
pigeon手泵可能pump唔清呀~你try下用手擠,擠清d舒服d...
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

王國長老

小倩,

呀仔啜完之後個胸好實...咁你覺得呀仔飽唔飽?如果夠飽(即1-2小時後先再要奶奶),就即係你應該好夠奶呀~

點解我咁愁, 係因為阿仔個零鐘又要食之餘, 佢可以10個鐘唔使換1條濕片 (濕一滴仔嘈要換唔計), 到今朝補過一餐奶粉之後佢先有一條真正濕片, 所以我知無論佢幾努力吸啜我都係"得個桔"~

但係衰仔又唔係好識用奶樽啜, 邊食邊漏 (仲要係漏多過食O個隻), 我見佢2樣都食得唔好, 到時返去醫院度黃就會話佢收水收得過份, 咁樣仲麻煩... 佢依家係餓到好淒涼就會勁喊, 咁呢餐就會食得好少少, 如果唔係, 就算補奶粉, 佢都係食 (+漏) 1安鬆D就收工

大宅

小倩,

呀仔無濕片,咁又真係好唔ok...
會唔會係呀仔埋身吸ga姿勢唔啱呢?吸唔到奶,so無濕片??不過佢個零鐘先要奶,咁又算正常.... ?-( ?-( (咁ga情況最好都係問下健康院/e院的人奶姑娘...

而呀仔用樽飲奶漏得咁緊要,好可能係奶咀ga問題,你而家用緊邊隻咀?一係試下換另一款咀see下好唔好d...
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

首頁
12345...7

尾頁

跳至