嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨晚我又如常的說睡前故事。
睡前故事是很隨意的,有時唱歌,有時說故事,有時諗弟子規或三字經。
本應是延續前晚的木偶奇遇記,但兩小口子爭竉關係,哥哥要聽兒歌,細佬要講故事。
我: 唱完歌講故事得唔得呀?
細佬: 唔得,要講故事先﹗跟住勁喊~~
我: 講完故事唱歌得唔得呀?
哥: 唔得,我要唱歌先﹗跟住又勁喊~~
我: 你地已經激嬲我,咁就算我唱歌或講故事任何一樣我都唔會做得好﹗我唯有返入房訓覺。說罷我起身就走,入房鎖門。
只聽到兩個在我房門外嚎哭‥‥ 哭得淒涼,淒涼得滿以為已收工,早早上床休息去的工人姐姐都走出來,在門外不停拍門問我咩事。
五分鐘後,聽到: 媽咪,我唔敢啦‥‥
於是,我開門,再向他們重申,大人話做乜就做乜,唔到小朋友話事,知唔知道?
兩個仔即刻回答知道,攬住我話以後唔敢。最後,昨晚我諗了一篇長達十五分鐘的弟子規完場。喊到攰哂的小戰士,很快便聽到他們呼呼大睡的聲音。
孖仔愛爭竉,久不久我就要忍心出招,讓他們哭個飽。而每次事後,我都可以維持數月有安寧好日子過。
老公成日話對仔成日"痴"住我,又擦我鞋。他們小時候很難控制,但隨著年紀越大,開始明白我的要求,我從來唔會討好佢地,而係要佢地討好我。可以的話我會給他們極大自由度,讓他們建立自信,他們在家中無時停,時跑時跳,甚至會打架,但打到喊,我只會說:"早告知你打架係會痛架啦。入房喊,喊完自己抺乾淨先出返黎。"近半年,一講呢句,佢地都好識做咁自己攪掂。但如果被人打果個無還手,打人果個就一定要受酷刑,跪地十分鐘。
上兩星期,阿哥唔肯寫字,寫亦寫得好差,我沒有擦他的字。但只要我話佢哪個字唔靚,佢就會自己擦,再過幾天,他說老師在學校駡他寫得唔好,他回家不但不願寫字,還不願上學呢。於是,我在他寫得很差的一頁字上面,找出一個寫得最好最靚的讚他,還在旁邊給他畫了一個心。自始之後,哥哥便很用心寫字,還執筆手勢都明顯改善了。^^但現在每天回家一進門,我就多了一個首要工作,就是從他們的功課中,找出最靚的一個或數個字,跟著我才有機會放下手袋去洗手。
不過我是有錯必罰的,小錯唔啋佢,大錯要跪地; 做得好有奬,小奬一個讚,大奬有水果或糖果(限兩日一粒)作奬勵。
好明顯,最近他們外出,真的乖了很多,連緊張大師的爸爸都讚呢。在家中,亦會晚晚幫我揼骨‥‥嘻嘻。
幼稚園生活還可以,但上到小學真係唔敢諗,記得以前幫人補習教小學生功課,我會即場設計遊戲,邊玩邊教。但對住自己個仔,仲要似乎已開始有腦退化的我,究竟仲有無咁好耐性和創意?我都唔敢諗‥‥

wyrzykowska    發表於 13-11-22 10:05
lulumokmok  你好叻呀!!   發表於 13-11-12 13:51

複式洋房

回覆:patty.chiang 的帖子

好勁呀,教到佢地咁聽話

patty.chiang  過奬,請多分享。互勉。  發表於 13-11-11 16:21

大宅

利害,要好好學習

patty.chiang  多謝。  發表於 13-11-11 16:21

複式洋房

要教孖B真係唔容易啊,得閒多啲分享吓喇!

大宅

回覆 siumugtwins 的帖子

好的,一定。

大宅

回覆 patty.chiang 的帖子

純粹分享,我相信每個父母總有自己的一套育兒方法,願大家多分享。

大宅

引用:回覆+patty.chiang+的帖子純粹分享,我相信

原帖由 patty.chiang 於 13-11-12 發表
回覆 patty.chiang 的帖子

純粹分享,我相信每個父母總有自己的一套育兒方法,願大家多分享。 ...
我都希望可以好似你甘勁,可以教到孖b甘叻!

其实我的要求不高,只要幸福一辈子就够了~~~

複式洋房

回覆:睡前故事

請問現在幾多歳

大宅

勁!多啲分享俾我地學吓野

複式洋房

勁呀,希望我可以有你咁識教就好了

大宅

一段日子沒有登入,估唔到咁多回響。
我的兒子們四歲,昨晚兒子發燒,我不停的幫他抺汗、換衫、拿痰罐給他小便,每幫他做一點事,他都會說唔該媽咪,看著他燒得紅紅的臉,真係覺得佢好乖‥‥

首頁

尾頁

跳至