論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

背景:菲律賓工人 黎左兩年幾 啱啱同佢續左約
優點:照顧BB OK,煮野好食,家務OOKK 叫都會做下 誠實手腳乾淨
缺點:成日玩電話 執野完全吾organise 一開電視就係咁睇完全停曬手 間中博咀

導火線:話說佢越黎越多野,黎果陣得兩袋,而家變八袋,今日同佢講比個箱佢,我只容許佢有一個大膠箱一個細膠箱,點知佢黑曬面態度勁衰話佢係有咁多野,吾會出去搵storage,仲話d朋友個個自己都有間房同仲多野過佢!咁樣嘅工人,你係我你炒吾炒?

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢咁嘅態度咪即係博你炒lor

遲D連D好處都無埋.

複式洋房

回覆:lily-of-valley 的帖子

我就係憎佢D態度,好似睇死你冇左佢吾得咁果下真係好氣頂!

子爵府

一個大膠箱一個細膠箱又好似真係少左D, 樓主你都無可能夠用啊?

我俾5個柜桶+一些公用位置俾佢放野. 佢訓上格床又有D架可以擺野.

我地自己有租迷你倉放野, 工人來時同佢講執起要用既野, 其他野連夾可放我地迷你倉, 轉季時先拎, 佢話佢自己解決. 我好多朋友都話工人一定唔會放野去我地度, 一陣拎唔返或不能隨時走佬怎辦?!

大宅

回覆:remember_muriel 的帖子

我果個都好多野,以前屋的問題,佢有自己房,黎果時得一個喼,做咗幾個月,成間房full 晒,多到我都識講。到搬新屋要佢同小朋友同房,得三個櫃桶俾佢,佢一個大喼,同一個大紅白藍...... 都唔夠,我已經叫佢搬之前,好寄番d 野番去,都仲唔夠..... 而家雜物房,唔知幾時又多咗個紅白藍同一個箱,ai. 激死

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我俾工人家規內,有闡明房間係俾佢作為休息用途,唔係存倉,唔可以攞太多嘢返嚟,一上工入屋已俾佢睇,so far暫時冇人擺好多嘢喺房。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實樓主哩個工人未衰到貼地,又啱啱續約,不如同佢傾下,叫佢改下態度,用軟,睇佢受唔受,如果唔改,樓主真係頂唔順就炒啦,否則翳住度氣都好惡頂。

象牙宮

remember_muriel 發表於 13-11-9 23:57
背景:菲律賓工人 黎左兩年幾 啱啱同佢續左約
優點:照顧BB OK,煮野好食,家務OOKK 叫都會做下 誠實手腳 ...

仲話d朋友個個自己都有間房同仲多野過佢..
人人都不相同, 比較要向好的比.

我會問佢, 清潔, 煮野, 家務... 你好么? 如好,
執拾差羅. 執拾好東西整齊... 家里企理好多. 不會一包二包.

告佢知, 你不想家里都是東西.. 多整理..會多出空間的.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

唔會, 而家好難請人, 佢做得好俾BONUS, 唔聽話扣BONUS(變相減人工), 希望佢改.

首頁

尾頁

跳至