少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個小朋友考試全部唔合格~~已經3年級啦~~~~~要呈分啦~~~我已經個個星期都捉住佢溫書~~但結果都係咁~~~我應該點做先可以令佢成績好D~~~唔要求高~~我只要合格就OK~~~唉~~~好頭痛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

係咪應該搵老師傾下呢?
睇下小朋友成日唔合格既問題出係邊....

男爵府

小朋友應該都幾睇重自己成績嘎wow~~ 應該唔會無心學~~ 話者你同小朋友傾下問題究竟係邊~

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

教導既方法係點呢? 係太嚴厲嚇怕佢定點呢?

我有個朋友佢自己教個囝就係太嚴, 始終係媽媽, 但請咗1對4既補習老師後, 個小朋友反而成績好咗少少, 人開心返少少. 唔知係咪媽咪壓力原因?

大宅

3年級要程分?

大宅

回覆 月希 的帖子

同老師傾過啦~~~老師話佢平時起學校都好乖~~~唯有要佢多D溫書~~~

大宅

回覆 囡囡小主人 的帖子

佢就係冇心學習既小朋友~~~做功課都已經成日比我罵~~~因為做做下就會整下第2樣野~~~讀書既時候~~永遠好多藉口唔溫~~要迫到我發火先肯溫

伯爵府

溫書的方法唔適合你個仔呀? 唔入腦呀?
要試下其他形式囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

肥魚魚 發表於 13-11-13 17:23
回覆 月希 的帖子

同老師傾過啦~~~老師話佢平時起學校都好乖~~~唯有要佢多D溫書~~~ ...
咁平日點溫習??如果佢係學校乖,有留心聽書都係成績差..
可能佢真係跟唔上...
每日同佢複習番果日教過既野..
睇下佢有乜唔明白,邊度搞錯再教番好佢...
如果自己教唔掂...真係要搵補習試下...
襯佢重細可以補番唔識的..
再大D唔識既野更多時重難補

子爵府

會唔會考慮留班, 追唔上, 讀多年打好個底仲好啦!

大宅

小朋友會晤會有讀寫障外呢?

男爵府

回覆 肥魚魚 的帖子

你試下規定做功課時間,例如要半小時內完成數學功課,並放一個鬧鐘在檯上,讓他知道時間流逝,不要做做下玩其他嘢,要專心做功課。成功完成一份功課,可以讓他鬆一鬆5分鐘,飲啖水或吃片餅,之後就要睇住時間,再做第二份功課。千萬不要拖,因為越拖得耐,小朋友越無心機做,媽媽的耐性亦會逐漸失去。

建議初時你坐在書檯另一邊,但不是同他一齊做功課,而是自己靜靜地睇書/睇報紙(不要睇電視或玩手機,這會令他分心),他真的不會做時才指導一下,答案要由他自己提出。指導完你又睇返自己本書。

書檯上要執乾淨,除做功課的必需品,不要再放其他嘢(如玩具、筆刨,每次做功課前刨好幾枝鉛筆,不要做做下又走去刨鉛筆。而且小朋友用鉛筆好過用鉛芯筆)。

要成績提升,必先由學習態度上作改變。小朋友還是小三,尚有時間追上去的,媽媽要加油!

wonderlulu  Agree!  發表於 14-1-5 04:49

伯爵府

不如同佢傾下, 了解下係咩原因, 再同佢一齊商量, 搵出理想既方法
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:一個小朋友考試全部唔合~~要呈分啦~~~我應該點做

三年班要呈分??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

小三呈分
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

guoda1668 發表於 13-11-19 11:11
小朋友會晤會有讀寫障外呢?

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130325/18206763

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

happy168 發表於 13-11-21 16:53
學習方面係咪有問題, 同學校社工傾吓, 睇吓有冇得見吓醫生?另外係咪媽咪都俾好大壓力個小朋友?小三未駛呈分 ...
可能指TSA

侯爵府

回覆:一個小朋友考試全部唔合~~要呈分啦~~~我應該點做

咁有無帶小朋友check過

首頁

尾頁

跳至