少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:回覆+囡囡小主人+的帖子佢就係冇心學習既小

原帖由 肥魚魚 於 13-11-13 發表
回覆 囡囡小主人 的帖子

佢就係冇心學習既小朋友~~~做功課都已經成日比我罵~~~因為做做下就會整下第2樣野~ ...
如有說話得罪請見諒,只是想提醒提醒。
按你所描述小朋友有可能有學習障礙,如專注力不足或其他種類,但要有專業認可評估才知是否。
初步你可找學校輔導主任給意見,因他們接觸很多不同性情的小朋友,他們應可初步分辨得出,再找專業都得。
我認識一些家長們小朋友各有奇難雜症,有些專注力不足,有些讀寫障礙,有些亞氏保加,有些更是資優。家長已釘住溫習,但極度艱難,成績不如理想。
先參閱相關資料(學習障礙)再行觀察,同時探索吓專業評估的渠道和收費。

珊瑚宮

引用:回覆+囡囡小主人+的帖子佢就係冇心學習既小

原帖由 肥魚魚 於 13-11-13 發表

佢就係冇心學習既小朋友~~~做功課都已經成日比我罵~~~因為做做下就會整下第2樣野~ ...
如果想教好孩子,第一係了解孩子興趣,唔好把自己期望掛帥。

即使佢全部唔合格,都有那些較好較嘅分別啩?失誤類別同差異呢?邊啲係有心無力(理解不足)、應有能力冇心(馬虎大意)、無心無力(心不在焉)? 唔了解呢啲,籠統地一味谷住狂操,對大家都有害無益

BTW,我反對一有問題就標籤可能「XX障礙」,樓主描述並不全面,如果出現明顯學習障礙,老師也會提出吧? 就憑小三就為小五六嘅事panic,應先正視家長在處理難題上嘅情緒問題吧? 就算孩子不幸,家長更要先具冷靜沉著嘅解難能力,才能幫到孩子。

MariaTsui  agree  發表於 14-2-22 12:18

男爵府

熱血勳章

回覆:一個小朋友考試全部唔合~~要呈分啦~~~我應該點做

我地要學習接受自己仔女的特性!吾係個個上堂就一定識,一定合格返嚟!除了學業成绩以外,他要學習既野真係好多,不如認真接受他,幫佢揾其他的專長,自信心吾可以被打散的!我地要個貼心愛家人的孩子還是高學分冷漠壞脾氣的孩子?我女成绩不理想,但她錫屋企人,是老師的幫手、朋友的知己、是學校的規矩學生,我們的期望可能仔女未能達到,成绩差外人點睇點講無法,但我地做父母的都要判仔女死刑?接受之餘引導他行其他道路,別破壞大家的關係!

男爵府

引用:一個小朋友考試全部唔合格~~已經3年級啦~~~

原帖由 肥魚魚 於 13-11-12 發表
一個小朋友考試全部唔合格~~已經3年級啦~~~~~要呈分啦~~~我已經個個星期都捉住佢溫書~~但結果都係咁~~~我應 ...
三年級唔洗呈分;

不過三年的成績都唔合格,咁就要睇下問題出係邊,如果沒乜大問題,咁就想下俾佢留班,再針對佢學習上的弱點,挽下補習加強佢,睇得唔得囉!

大宅

回覆 LKS媽媽 的帖子

講得好..我都係咁諗.. 仍在努力中.....

男爵府

熱血勳章

只是個人睇法,並非有意辯駁!我细時成績差,非自願情況下留级,當時我簡直跌入地獄般,眼見死黨、什至仇人都升班去!自尊無晒之餘,成績讀多一年都吾見得好左去邊!好淒涼今時今日,我女要求我别強迫她放學後補習!我深知補習後未必一定有成績睇到!因為她並非自願的,人在心不在,金錢和時間都用去了,什至預料到女兒不再願意跟我親近,中二了,見她回家自動波用心完成功課,無欠交,辜物論成績未如理想,見她已用心了,態度勝於一切,我不強求了!

candytsy  你囡囡很像我囡,現在我也是同你一樣想法  發表於 14-2-25 11:57
Zen    發表於 14-2-25 07:00

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

小三要全科唔合格係好難.

好似常識果d 咁, 真係普通過普通嘅常識,

唔講要背果d 小總結,

其他mc 呀, 填充呀,

有返學, 有上堂就點都合格.

樓主有無搵過老師問下, 佢平時上堂係點?

會唔會好似前面d jm 講有讀寫障礙?

如果真係有, 都唔應該而家先發現,

係一開始學寫字時已經會出現病徵.

男爵府

熱血勳章

我家小公主就是有讀寫問題,無尼D小朋友既家長要理解佢地既需要、要明白佢地所面對難題真係難過登天!他們幾歲人仔,表達能力有限,最直接米發脾氣、死蛇爛鳝、駁咀…
對我們的寶貝,需用心去教、去呵護、去包容、去忍讓!像beyond的黄家驅先生,那管他學歷有幾高,他的堅毅情操、才華、有那個不去尊重他?質疑他的努力?小孩的自尊我們要好好扶助他們建立,樓主,別沮喪,擔心!我是過來人,也曾為學業成績發癫(小學科科吾合格),過度期而已,我們放開D,放過自己、放過孩子、無奈的是教育制度!

複式洋房

i told my kids the same but no response

首頁

尾頁

跳至