跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 西區左鄰右里 - part 17

恩祺媽,

基恩有ga~ 係去山區wor....不過唔洗怕, 住既係4星級hotel, 仲包車去山區. 岩岩easter hoilday去咗, 反應好好 不過位唔多要抽籤, 一個小朋友只可一位家長同行
恩祺媽(carol) 寫道:

teresa:

gavin 個trip 真係幾好喎!第日如果基恩有呢d trip , 我一定參加!山區就唔多想了....怕住得唔好....

伯爵府

嘩~~~ hugo今日有8樣功課 希望明日唔會咁多, 佢明日要留校上活動, 5:00pm先放學, 星期三仲要英默....星期四中默.....邊有時間溫

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

starry^.^,
咁多功課 ? 我昨晚10時番到屋企hinhin先做功課,我諗我呢個mama真係要檢討下.

別墅

有人話過係康熙字典解釋過, 等遲d有時間就去找找! 不過, 最近又有另外一個字 -- "球"字. 正找尋其寫法, 因我了解係直筆沒鈎, 但有老師話有.

我都一直以前"菰" 才是正字!

伯爵府

hinma,

係呀! 你地d仔都唔會咁多既, 會平均d.....次次hugo班都係咁

吓~ 昨晚10時先做功課

hinhin呢排都係比手冊我睇, 仲要"唉"住我....唔知主任見到會唔會

係呀! 仲想打比你....hugo明日又遲放呀! 你唔洗等我. 跟住呢個月無堂上喇, 要下個月
HinMa 寫道:
starry^.^,
咁多功課 ? 我昨晚10時番到屋企hinhin先做功課,我諗我呢個mama真係要檢討下.

別墅

lai lai真係幾食得 :)
todai未去過. 係邊度?? kln hotel & renaissance hotel都唔錯.

我地一家都鐘意食buffet.

ccmeow 寫道:
恩祺媽,

我都會去todai架, 但lailai要比$啦 :-( 但其實佢e家重食得多過我 :mrgreen:

好似琴日同佢去左赤柱沙灘玩, 玩完佢食左2/3碟牛肉螺絲粉, 半件pizza, 2粒燒賣.... 重話未夠要食多一大件pizza

伯爵府

其實而家有好多字, 都同我地學時唔同咗! [quote]
烏龍媽媽 寫道:
有人話過係康熙字典解釋過, 等遲d有時間就去找找! 不過, 最近又有另外一個字 -- "球"字. 正找尋其寫法, 因我了解係直筆沒鈎, 但有老師話有. [quote]

伯爵府

todai好似係tst [quote]
烏龍媽媽 寫道:
todai未去過. 係邊度?? [quote]

別墅

starry:

嘩! 一返學就咁多功課? 又要默書.....開始打仗???

伯爵府

烏龍媽媽,

hugo嗰班成日都係咁ga, 一係無乜~ 一係好多, 其他2班除非係星期五, 如果唔係唔會咁ga! 每日既功課量平均好多. 佢地係個個星期都有中英文默書!

我睇到手冊, 第一時間會好緊張囉, 不過我會提醒自己relax~~ 交比個仔自己慢慢嚟

烏龍媽媽 寫道:
starry:

嘩! 一返學就咁多功課? 又要默書.....開始打仗???

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

starry^.^,
係呀,todai係tst美麗華酒店地庫,buffet & hot pot都係我地一家既至愛.
要去接小朋友lu, .

別墅

別墅

真係同一級唔同班都可以好唔同...但係默書都應該一樣, 歸一的, 幾班都係默咁多次, 然後取其平均分來計的. 你地是否這樣的呢?

我都要學下, 唔係的話, 怕自己一係就火都黎, 一係就越幫越忙....

starry^.^ 寫道:
烏龍媽媽,

hugo嗰班成日都係咁ga, 一係無乜~ 一係好多, 其他2班除非係星期五, 如果唔係唔會咁ga! 每日既功課量平均好多. 佢地係個個星期都有中英文默書!

我睇到手冊, 第一時間會好緊張囉, 不過我會提醒自己relax~~ 交比個仔自己慢慢嚟

伯爵府

其實功課大家都要做, 只係做既時間唔一樣! 中默一定會同一日, 因為有課外, 唔止默課文. 英默就可能會唔同日子![quote]
烏龍媽媽 寫道:
真係同一級唔同班都可以好唔同...但係默書都應該一樣, 歸一的, 幾班都係默咁多次, 然後取其平均分來計的. 你地是否這樣的呢?

我都要學下, 唔係的話, 怕自己一係就火都黎, 一係就越幫越忙....[quote]

伯爵府

HinMa 寫道:
starry^.^,
係呀,todai係tst美麗華酒店地庫,buffet & hot pot都係我地一家既至愛.
要去接小朋友lu, .

伯爵府

畀面勳章

HinMa 寫道:
starry^.^,
要去接小朋友lu, .

烏龍媽媽, hinma:

係呀..就係呢間!
lunch buffet 假日都好似係 $128; dinner buffet 就大約 $268 。我為左食呢間就入左buffet club 做member!(有8折優惠)

hinma:

乜有hot pot 咩?

starry:

山區都有酒店住, 都好d!不過一個學生一個家長去, 我又驚自己攪唔掂!
我無teresa 咁叻呀! :mrgreen:

別墅

恩祺媽:

咁下次要搵你帶路至得, 好抵食!

我都好服teresa. 換轉係我, 我怕連自己都攪唔掂!!!

烏龍媽媽, hinma:

係呀..就係呢間!
lunch buffet 假日都好似係 $128; dinner buffet 就大約 $268 。我為左食呢間就入左buffet club 做member!(有8折優惠)

伯爵府

恩祺媽,

唔係住山區, 係去山區睇吓人地d學校係點, 等d小朋友知道自己有幾幸福! 係有架旅遊巴由hotel車去山區

到時家長們互相幫助, 小朋友一齊又開心, 唔會有問題既, 你一定掂 :mrgreen:

starry:

山區都有酒店住, 都好d!不過一個學生一個家長去, 我又驚自己攪唔掂!
我無teresa 咁叻呀! :mrgreen:

別墅

各位:

想問下你地d仔囡現在重有冇游緊水? 要唔要著保暖衣(全件/背心)? 報了5月游水, 唔知要唔買? 係恆溫池.

伯爵府

呢d天時唔洗著保暖衣ga啦, 如果你怕囡囡凍比件長袖泳衣都ok啦! 不過今日咁既溫度, 背心都唔係問題.....應該!
烏龍媽媽 寫道:
各位:

想問下你地d仔囡現在重有冇游緊水? 要唔要著保暖衣(全件/背心)? 報了5月游水, 唔知要唔買? 係恆溫池.

首頁

尾頁

跳至