自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

年紀越大, 眼見身邊好多人健康都出現問題, 所以想請問下大家有冇買 "危疾醫療保險" ﹖係咪可以單買危疾醫療而唔買人壽保險 ﹖因為唔想每個月負擔太大, 大家有冇好介紹 ? Thanks !

男爵府

回覆:Man^o^ 的帖子

危疾同人壽係共通用嘅,所以我只有危疾無人壽。

男爵府

回覆:想問下 - 危疾醫療保險

可以,我都有單買危疾,
平D,冇saving,但會隨我年紀而加保費,
呢份係for我有經濟能力時的保障,
另外都有份危疾係link with人壽,
唔會加保費,for我年紀大時的保障,
個人認為危疾及住院保險一定要有。

男爵府

回覆:Man^o^ 的帖子

加多句,買咩都好,需要信白紙黑字,睇條款細則,作多間比較。Agent講嘅都係其次,因為有咩事係公司賠俾你,唔係agent.

伯爵府

Man^o^ 發表於 13-11-14 13:44
年紀越大, 眼見身邊好多人健康都出現問題, 所以想請問下大家有冇買 "危疾醫療保險" ﹖係咪可以單買危疾醫療 ...
危疾計劃有好多種, 可以附加係基本人壽計劃, 有危疾時額外賠償, 或者扣減人壽保額. 另外亦有人壽危疾兩樣合併為一計劃, 即係身故或者危疾只會賠其中一樣.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

真係可以只買危疾,吾要人壽得嗎?我已有住院,都係怕年紀大有事清袋.吾知點買法?廣告就見過下,但吾知點去理解.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

多謝大家既意見, 仲想問下, 單買危疾, 銀行好 d 定保險公司好 d ? 因為真係唔太熟, 而市面上選擇太多, 有 d 無從入手...............

水晶宮

引用:多謝大家既意見,+仲想問下,+單買危疾,+銀行

原帖由 Man^o^ 於 13-11-14 發表
多謝大家既意見, 仲想問下, 單買危疾, 銀行好 d 定保險公司好 d ? 因為真係唔太熟, 而市面上選擇太多, 有 ...
保險公司要搵大公司!銀行就唔好啦,因為得條hotline,乜都要自己搞;試過紅日幫朋友打去hsxc,佢話要辦公時間先搵人答到,我話而家人在醫院,佢話都冇辦法!

大宅

好媽媽勳章

回覆 99dogdog 的帖子

啊 ! 明白喇, 等我搵搵先, thanks !

首頁

尾頁

跳至