少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB幾大才明白大人講乜

我BB而家已經10個月佢好似一D都吾明大人講乜

珍珠宮

Re: BB幾大才明白大人講乜

其實好細已經明, 不過你當然唔可以講太快 & 加少少動作配合啦. 初初會明得少d, 越大就越明架!

大宅

我個女依家8個月, 係佢6個月時, 我哋叫佢做動作, 如, byebye, 錫錫, 叫媽媽等已經識

複式洋房

girahei,

是否女仔會快過男仔呢? 定係佢睇得電視太多? ?-(

別墅

雖然bb 細個但你不停同佢傾計, 帶bb 去公園行下, 佢會吸收很多知識,.. 好似我咁,..一日到晚都不停講野 : eg : "bb 呀媽咪俾奶奶你飲, 好味架, " ... " 媽媽現在帶你去婆婆到呀!"..." 媽咪同BB 除衫沖涼啦" " 洗下臉先, 洗下手手"....
只要你唔怕自已好似傻婆咁就得,...
到現在我囡囡2歲幾,.. 佢講野好叻! < Play group 老帥都係咁講! > girahei, 努力,加油, :-P !!............你可買些 VCD for bb 睇 eg, 班尼 ,.. miffy ,... <不雖大貴> ,每日睇 20分鍾都有幫助 但我都係覺得照顧BB 既人,.eg.工人...要同BB 玩多些,傾多些計,....

複式洋房

mannancy,

我有不停同佢傾計嫁, 去到邊我都同佢講一大難餐, 都有比VCD佢睇, 但係佢多數都係望其它野, 同自己講BB話. 所以我都吾知佢明吾明我講D乜 ?-(

禁止訪問

民房

佢學咗唔識點話你知。
佢明咗唔知點同你講。
出生至兩歲,是學習能能夠最強的時候。
三歲定80,三年內已學了主宰一生的基本知識。

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

SAME

仲會一路大一路增長, 而家19個月, 問佢野識答yes or no, 食唔食, 好唔好, 要唔要

叫佢 "行去廁所掉左 d 垃圾啦" 佢識做
叫佢 "幫媽咪攞邊個玩具啦" 佢識做

仲有好多例子, 其實由1歲起, 都已經聽得明, 只係佢地識唔識果 d 字既意思.

girahei 寫道:
我個女依家8個月, 係佢6個月時, 我哋叫佢做動作, 如, byebye, 錫錫, 叫媽媽等已經識

大宅

多謝

首頁

尾頁

跳至