婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好擔心,初時只係夜晚有枕頭蓋住先聽到,而架日抖係屋企都聽到,要出街先聽唔到!有無媽媽同我一樣呀?

公爵府

回覆 smallbe 的帖子

我有呀!差唔多5年,近1年先至的起心肝去睇醫生,之前因為要湊女,冇理到自己健康,我耳鳴聲係同血管脈搏聲同步,係右耳,有時聽野唔清楚,依家係政府專科睇緊,我係脈動性耳鳴,主要係血管有問題,已經照過一次顯影,耳朵冇腫瘤,遲D要照埋血管,其實好煩,耳鳴好困擾,但係冇辦法,唯有盡量分散注意力,如果訓教太嘈,我會聽住耳機訓一陣,咁會好D,我建議你睇醫生

大宅

回覆:貓咪達人 的帖子

我睇左醫生,佢話我無野,又做埋聽力測試,都話我聽力正常,但就無照過磁振,但唔知點解會耳鳴,開頭好細聲,近幾晚大聲到訓唔到,d耳鳴聲好似由腦發出咁,高頻聲!就快人都癲了!你脈搏性耳鳴d響聲係點架?

公爵府

我脈動性耳鳴主要係一邊有耳鳴,聲音係一下下,同心跳脈搏同步,同埋會成日頭暈,你形容個D耳鳴唔似我個種,不過我建議你叫醫生寫紙比你排政府專科,我之前又係睇醫生,佢話我壓力大先耳鳴,話我冇野,再過多一排,耳仔痛,去睇c家耳鼻喉專科,檢查完話耳膜冇問題,只係開耳水,我唔多信,再睇第三個醫生,講埋自己情況,要求佢寫紙比我去政府排專科,去到政府專科做左聽力測試冇問題,個醫生再問我情況,再按住我頸動脈,聲音細聲左,咁就寫紙排期照耳睇下有冇腫瘤,好彩排除左冇腫瘤,但係要照腦同頸血管,睇下係咪血管瘤或者有血管阻塞,醫生講過耳鳴要檢查好多野,唔係睇一次能夠斷証,所以建議你去排專科好D,唔好太擔心,緊張會令耳鳴更大聲

大宅

我排左政府,12月20號見醫生再做聽力測試!希望到時醫生會知道我咩事啦!耳鳴真的好痛苦

公爵府

唔好唔開心la,我都頂左咁多年,慢慢習慣後,會接受D聲

大宅

咁係你個case有無得好返架?我擔心無得好返,嘈到訓唔到個下好慘呀,有無方法可以忽略d聲入睡呀?請指教><你個種聲係咪好似風聲咁架?

公爵府

我D聲好似風聲好有規律咁一下一咁,有時病或休息唔夠,耳仔入面好似打風咁,如果咁嚴重既時候,我會聽住歌訓,通常訓訓下就會自己扯開耳機,因為戴得耐耳仔痛,我可能耳鳴有段長時間,太耐訓得唔好,所以攰起黎,我都會照訓,盡量晤好唸野,好快訓到,因為真係長期唔夠訓

大宅

回覆:有無媽媽有耳鳴問題?

我有同樣問題
有睇開脊醫 pak左幾下又無事
脊醫話我係神經線映响
依家大半年都無返發 唔洗食藥

別墅

回覆:caca_carmen 的帖子

可否Pm 脊醫

伯爵府

我唔嚴重, 覺得自己間唔中有少少耳鳴, 同埋隻眼會放蚊

但我得2x歲, 係咪好多都會咁架??

我唔係壓力大果d, 唔知點解會咁~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

貓咪達人 發表於 13-11-17 15:09

我脈動性耳鳴主要係一邊有耳鳴,聲音係一下下,同心跳脈搏同步,同埋會成日頭暈,你 ...

我3 個月前轉工, 開始有近似你既情況, 不過我仲衰,加埋高音we we 聲, 即係2 種聲一齊, 搞到個人好煩,
你係睇普通科定專科, 轉介去政府睇架? 你排左政府專科至見到醫生? many thanks ^^

公爵府

回覆 一罐可樂 的帖子

我係睇私家醫生,拎轉介信去公立醫院專科排期,佢會比個期你到時返去耳鼻喉到覆診見醫生,但係要有心理準備,排期時間有長有短,間間醫院排期時間唔同

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

貓咪達人 發表於 13-12-14 02:09
回覆 一罐可樂 的帖子

我係睇私家醫生,拎轉介信去公立醫院專科排期,佢會比個期你到時返去耳鼻喉到覆診見 ...
jm 唔該晒

公爵府

回覆 一罐可樂 的帖子

唔洗客氣

大宅

我近年不時單耳朵會聽到卜卜聲,按下耳窿又冇乜事,呢d算唔算係耳嗚呀?

複式洋房

大家好…我都耳鳴左1个月了…係有一晚準備訓覺聽到風聲……之後就持續24hrs冇停过、wewe聲好驚…剛生完女女3个月大咋,好唔返真係唔知點行下去…

大宅

2018復活節勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

貓咪達人 發表於 13-11-17 15:09

我脈動性耳鳴主要係一邊有耳鳴,聲音係一下下,同心跳脈搏同步,同埋會成日頭暈,你 ...

我同你D徵狀一樣, 我19歲已經開始有耳鳴, 個陣睇私家CHECK過晒正常, 就冇再理佢喇, 不過耳鳴照繼續有....

公爵府

回覆 ting1227 的帖子

我日頭好嘈既環境都聽到聲,你都係?.?

大宅

2018復活節勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好似嘈既地方唔係好覺,不過都已經習慣左d 耳鳴聲,冇留意喇!有時耳鳴既聲好大,我就會禁住條頸,咁就冇左聲

首頁

尾頁

跳至