美容扮靚

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

#85更新Led機做法介紹

#132 聖誕甲

上一個帖分享左DIY soak off gel

分享我的DIY soak off gel

應承左JM們來一篇拆甲同埋GEL甲的詳細圖教學

唔好意思啊,要大家等咁耐,因為我研究左好耐點樣一篇過出哂d圖等大家可以睇得清楚d

我上星期五去飲宴為自己轉左呢款甲

好喇,我們開始喇

今次我地做soak off gel所需的用品如下

上一篇帖已經有介紹過圖中的用品牌子,今次我唔重覆仲紹喇

大家要準備:soak off gel的base、top gel、soak off gel 指甲油、先用指甲挫 (或方形海棉挫) 、

火酒

而拆甲所需的用品是:洗甲水、化妝棉、錫紙

當然唔少得的是UV機,或是係我上一帖有提過現在最流行的LED心心機

我們開始喇

先由soak off gel開始講起

用指甲挫 (或方形海棉挫) 磨好甲型

隨喜好,方型或是圓型亦可

我極力推介大家去12蚊店買呢個磨甲器
只係12蚊,入筆芯電的
非常好用,夠力水

它的用途是,當你挫完甲用部機磨下d甲邊利口位修得靚d,
又或者有時拆甲有d位未乾淨磨一下已經甩,非常快

磨好甲型之後就修下甲邊位的死皮,我上一帖有介紹過呢隻修護水,
又係非常正,用法係響邊位塗上15秒,再用水沖洗,靚哂。

無買果隻水都唔緊要,用呢皮野去左d甲床位同邊位的死皮,
記得要修下死皮啊,有死皮唔靚呀

修好哂隻手我地開始整gel甲喇

先用方形海棉挫把甲面輕輕磨花

磨花甲面後,用唔要的化妝掃掃走甲面上之甲塵

soak off gel base coat

UV機照1分鐘,LED機照30秒

先塗上soak off gel base coat
簿簿一層先可
透明的, 只要不塗出界便可以
記得唔好塗得太貼甲床邊, 以防阻礙指甲生長

入UV機照兩分鐘定型
雖然甲油背面叫我1分鐘便可
因為燈機是有時間製的, 2 mins 後會自動關燈,
所以我統一,全程兩分鐘
非常方便!

之後就塗上soak off colour gel
隨個人喜好用咩牌子同顏色
我今次係用ibd679

UV機照2分鐘,LED機照30秒

塗上第一層,簿簿的便可,千萬不要塗出界

塗好5隻手指之後就入燈機

同樣地,照2分鐘

之後我地塗第2層甲油
第2層要比心機油靚D
D邊位要封得靚D

上完第2層甲油,同樣地入燈機照2分鐘
簡單點說就是每塗一層東東後, 就需入去燈機照一次

最後塗上面油 soak off gel top coat

塗TOP記得又係油好D邊位,因為TOP係使甲色更持久, 更光身及防刮花

又係入去照燈2分鐘

最後,用沾有酒精火酒之化妝棉, 抹一抹甲面就完成喇

我習慣係,完成哂左手,之後先重覆做右手

在家DIY soak off gel一d都唔難,真係左手幫右手做

完成哂十隻手塗返d護手霜,靚哂

好喇,講完點樣soak off gel,接下來講下點樣拆甲

先準備卸甲水(我上一篇有推介過拆甲水)

廚房用的錫紙同埋化妝棉(我用麗的剪開一粒粒)

唔好意思,拆甲我打漏了最重要的一環
1. 先用海棉挫磨花甲面(磨花甲面才能輕易令gel 甲自動一小片一小片的浮起)

2. 用化妝棉, 沾入卸甲水, 覆蓋在甲面上

再用錫紙包著敷上 5 mins 左右

約 5 分鐘後, gel 甲便會自動一小片一小片的浮起, 用指甲刮, 慢慢推走

記得輕手d,唔好咁大力推走埋自己d指甲

如仍有一點 gel 甲顏色未能清除, 也可用方拄形海棉甲挫輕手磨掉

之後就可以重新做新的 gel 甲喇

分享完喇,好長啊,用左我90分鐘打呢篇分享

希望大家鐘意啦

整完大家POST出來分享下

kkyy016   好詳細,整得好靚啊! … 工具同gel係邊有得賣?  發表於 13-12-21 21:05
OO2011    發表於 13-12-14 00:17

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

回覆:詳細教學DIY soak off gel+拆甲(多圖特長)

好詳細呀,多謝分享

⋆☆知足常樂

複式洋房

回覆:幸福方太 的帖子

勁!thanks!!!!

複式洋房

回覆:詳細教學DIY soak off gel+拆甲(多圖特長)

大宅

別墅

回覆:幸福方太 的帖子

好詳細,thx!

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

伯爵府

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

望咩呀望

複式洋房

大宅

好詳細ths Jm 辛苦曬

有健康ge身體,努力工作!

大宅

睇完,多谢你嘅分享,辛苦哂:D

大宅

想問你折甲痛唔痛,我自己折覺得好\"那\"手

大宅

Very good ,好想試下

男爵府

thx

大宅

大宅

好媽媽勳章

引用:上一個帖分享左DIY+soak+off+gel分享我的DI

原帖由 幸福方太 於 13-11-19 發表
上一個帖分享左DIY soak off gel分享我的DIY soak off gel

Thanks for your sharing!!

複式洋房

大宅

幸福方太 發表於 13-11-19 17:07
上一個帖分享左DIY soak off gel分享我的DIY soak off gel

我都有自己整好丫, 但拆甲水唔多得, 你用果隻邊買嫁?同埋你d color gel 邊買嫁

大宅

引用:Quote:幸福方太+發表於+13-11-19+17:07+上

原帖由 yanchy11 於 13-11-19 發表
我都有自己整好丫, 但拆甲水唔多得, 你用果隻邊買嫁?同埋你d color gel 邊買嫁
...
洗甲水同甲油分別響尖沙咀同旺角買,係美國牌子,洗甲水好好用,甲油色都好靚好come,不過價錢都幾貴

首頁
12345...9

尾頁

跳至