夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

好難頂,老公脾氣越來越難頂!

今天早上, 兩個女兒因小事吵架,小女兒生氣不出去吃早餐,問了幾次,還是不去,不去就不去吧!小孩不能太遷就。

我跟老公带着大女兒出去。

到了餐廳,大女兒說妹妹誤會她。 我跟大女兒說,回家後跟妹妹說清楚便可以。

怎知老公跟大女兒說:”只要你沒有做,什麼也不用解釋,就算是你媽媽,你也可以不用理會。” 

我說:”你怎麼這樣跟女兒說不用理會媽媽呢?”

老公說:”為什麼不可以?”然後擲下車匙說不吃了,便自己走了。

家長能這樣教導子女嗎?不是說父母的話一定是對,但可以用這樣的方法嗎?

可以點?仲要同奶奶一起住,加埋大姑奶一星期係度住兩三晚,好難頂!!
:-( :-( :-(

水晶宮

Re: 好難頂,老公脾氣越來越難頂!

Joynessa 寫道:
今天早上, 兩個女兒因小事吵架,小女兒生氣不出去吃早餐,問了幾次,還是不去,不去就不去吧!小孩不能太遷就。

我跟老公带着大女兒出去。

到了餐廳,大女兒說妹妹誤會她。 我跟大女兒說,回家後跟妹妹說清楚便可以。

怎知老公跟大女兒說:”只要你沒有做,什麼也不用解釋,就算是你媽媽,你也可以不用理會。” 

我說:”你怎麼這樣跟女兒說不用理會媽媽呢?”

老公說:”為什麼不可以?”然後擲下車匙說不吃了,便自己走了。

家長能這樣教導子女嗎?不是說父母的話一定是對,但可以用這樣的方法嗎?

可以點?仲要同奶奶一起住,加埋大姑奶一星期係度住兩三晚,好難頂!!
:-( :-( :-(

嘩!你老公真係識運用身教wor : 只要你沒有做,什麼也不用解釋,就算是你媽媽,你也可以不用理會。 然後擲下車匙說不吃了,便自己走了。(真的可以做到,你也可以不用理會 )
天空之城, 快樂之地

洋房

好難ka! 同一屋簷下. 晚飯,只得我带兩個女出去吃,個細女竟然話嬲爸爸,因為他令媽媽唔開心。

其實近兩年,老公越來越容易發脾氣,我地感情就越來越差,我好想搬走!!我頂唔順同佢屋啟人一起住。但因為兩個女,一忍再忍!

子爵府

好媽媽勳章

其實你有無諗過你老公既脾氣點解越黎越差...係工作上問題...年紀上既問題...定係你同佢屋企人唔夾...令佢夾係中間難受...試下飯後叫佢陪你落街散步...講下以前開心既野...然後慢慢問佢點解最近脾氣唔好...

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我聽落....覺得他的說話好像 (有骨), 似在含沙射影......多過教女喎 ?-( ?-(

你們是否之前有些誤會....妳聽了他的解釋後, 依然不相信他嗎?

洋房

我哋之間的矛盾越來越多 - (因為我要搬出去住) 
自從係第二度搬回HK同佢阿媽一起住開始,問題就來了。  
事關一來同佢阿媽住,加上姑奶一星期來住三兩晚,仲有D兄弟,簡直冇privacy。 

其實,同佢阿媽一起住冇問題,但姑奶又住係度,仲有D衫係用紅白藍袋住攞来洗。   :cry:

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我哋之間的矛盾越來越多 - (因為我要搬出去住) 
自從係第二度搬回HK同佢阿媽一起住開始,問題就來了。  
事關一來同佢阿媽住,加上姑奶一星期來住三兩晚,仲有D兄弟,簡直冇privacy。 

其實,同佢阿媽一起住冇問題,但姑奶又住係度,仲有D衫係用紅白藍袋住攞来洗。   :cry:

夫婦衝突是因家人引起的話, 男方多數會覺得係太太不夠 體貼 和不體諒丈夫......會偏向站家人那邊

現階段要他 搬 的話, 他只會覺得妳自私, 不理他的苦衷......同樣, 如他不肯 搬 的話, 妳就覺得他自私......

同他講下妳的感受吧!

洋房

NING 謝謝你! 其實我都知老公好難做, 不過我佢唔會為我同兩個女而say "NO",好似個女明天要Exam,佢兄弟要带個女上來玩,佢都唔會婉拒!

佢兄弟要旅行,好自然就會放個女同埋工人係我地度,佢家姊D子女回hk,又係來我地度,屋企簡直好似HOTEL!

珍珠宮

NING 謝謝你! 其實我都知老公好難做, 不過我佢唔會為我同兩個女而say "NO",好似個女明天要Exam,佢兄弟要带個女上來玩,佢都唔會婉拒!

佢兄弟要旅行,好自然就會放個女同埋工人係我地度,佢家姊D子女回hk,又係來我地度,屋企簡直好似HOTEL!

嘩.. ...妳都好頭痛喎, 真係一家唔知一家事

不過, 我覺得他之前含沙射影咁講 ::”只要你沒有做,什麼也不用解釋,就算是你媽媽,你也可以不用理會。” 
.........態度都好強硬, 妳不如試下....以柔克剛吧!

對他的家人有時真係......贏左道理 ; 都輸左人心

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Joynessa:

間屋係你兩公婆定係你奶奶住開架, 如果係你奶奶既話, 佢d仔女一係大安旨意架, 可能佢地覺得仲係佢地既"外家"卦
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

首頁

尾頁

跳至