懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好, 我係新手媽媽,
我上星期去私家驗小便, 佢問我上一次幾時嚟M,
我話約9月5日, 之後E生就話而家可能有咗7~8週,

但係琴日第一次去健康院,
同E生講我上一次嚟M約9月5日, 個E生話: e~, 成11週啦wo~
下個星期要去照唐氏,
之後有第2個e生幫我摸肚同聽心跳,
但係e生咩野都摸唔到, 又聽唔到bb心跳,

我想知道各位媽媽係幾多週先聽到bb心跳?
我而家個肚都好細, 係唔係bb有事?
以上2邊e生俾我既週數, 邊個準確d? 我唔識計...
希望下星期去照唐氏會健康啦

大宅

If your last M is 9/5 , your gestation age now should be 11w1d .

Heartbeat normally can be heard between 6-8 weeks .

大宅

我LAST M 14/9..今日都已經9W6D...不會只得7-8W

別墅

可能係健康院, 儀器冇咁好,
個e生都幾好, 聽咗好耐都聽唔到心跳,
其實我都好驚, 好驚bb會有事,
不過我又冇流啡,
我想問, 有冇機會係唔流啡, 但係bb已經唔係道, 呢個情況?

大宅

快D約個私家醫生照清楚~~

大宅

回覆:7週同11週的BB心跳...

我18號去覆疹,因之前有流啡及血,所以由5w幾開始一直睇私家,兩星期睇一次。如計LPD(9/9) 18號應該10weeks, 但照超聲波e生話9w3d. 我問E生咁係咪細咗,佢話邊日排卵都唔知,可能遲排呢...佢話呢個週數照出嚟好準㗎喇,所以可以改埋我個預產期。你唔好咁擔心,去揾私家照下啦!

大宅

健康院有無幫你照超聲波?

複式洋房

認識瑞士牛牛第一回

回覆:Choco_b 的帖子

其實計最後一次嚟m,計個日數未必準,我係母嬰院check,佢幫我計日數話我11w5,今日我去私家睇,照閃閃,醫生話我得8w3,所以唔使咁擔心,若果真係驚,睇多2間,心安啲

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

引用:大家好,+我係新手媽媽,我上星期去私家驗小

原帖由 Choco_b 於 13-11-22 發表
我話約9月5日, 之後E生就話而家可能有 ...
其實你最好去私家婦產科用超聲波check 一check先啦

男爵府

引用:大家好,+我係新手媽媽,我上星期去私家驗小

原帖由 Choco_b 於 13-11-22 發表
我話約9月5日, 之後E生就話而家可能有 ...
其實最好去私家照一照,照計應該有11周了,就算遲排卵幾個星期,照計都應該照到了,要度下bb size幾長先可以confirm到實際周數

大宅

亦可以自己買部胎心機,係屋企放鬆時聽,或者會搵到

別墅

我星期四去健康院, 聽到E生咁講, 其實心入面都諗住星期六搵私家睇,
但係E生話: 下星期五你入院照唐氏, E生會同你照埋, 你唔好晒$出去照,
唯有再等多一個星期

各位媽媽, 如果我照出係個BB係好細, 照唔到唐氏既話,
E院之後可唔可以俾我照多一次架?

伯爵府

我Last period 25/9 ,而家都8w 幾,下星期會去私家睇bb 喇

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

引用:我星期四去健康院,+聽到E生咁講,+其實心入

原帖由 Choco_b 於 13-11-23 發表
我星期四去健康院, 聽到E生咁講, 其實心入面都諗住星期六搵私家睇,
但係E生話: 下星期五你入院照唐氏, E生 ...
私家先會同係度bbsize, 政府唐氏雖然係超聲波,不過未必會同係講size呀,又無相無任何record自己keep...

首頁

尾頁

跳至