單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做左離婚手續,有個5歲的小朋友,幼稚園本來跟嫲嫲住,但係黎緊升小學,我想自己湊返。
我有一份大概人工萬八蚊既工作,但係工作時間好長,而我同我屋企人住。

原本小朋友我自己想由我媽幫手湊,但屋企人出聲唔會幫手湊。
想請姐姐,但係屋企地方有限,而且屋企人反對。
而我自己有一人份人工唔錯的工作,但係想申請公屋又過曬入息,買樓又買唔起。
自己份人工俾埋屋企,小朋友的學野費用,自己的洗費計埋份都有少少可以儲起俾小朋友作以後打算。
但係而加兩頭唔到岸,有冇咩辦法可以解決?
請問有冇做緊野既單親媽媽同我一樣遇到呢個問題?

翡翠宮

可唔可以:
1. 搬出去, 遠D可以平D
2. 請姐姐照顧小朋友
3. 唯有自己搵多份 parttime 頂下
(你屋企唔幫手, 你都要諗辦法; 唯有唔比家用; 照顧自己同仔仔緊要D; 有多先再比家用佢地啦)

男爵府

BK Milk勳章

我好你少少咋,有層居屋住緊,不過仲有30年要供,錢真係好緊囉,做part-time唔係唔得,不過就連教嘅時間都冇埋...

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:做左離婚手續,有個5歲的小朋友,幼稚園本

原帖由 pamelacyy 於 13-11-22 發表
做左離婚手續,有個5歲的小朋友,幼稚園本來跟嫲嫲住,但係黎緊升小學,我想自己湊返。
我有一份大概人工萬 ...
樓主,請問你屋企反對你自己湊小朋友原因係乜?

你報小學用邊個地址?
你同前奶奶關係如何?
前夫係唔係同佢媽一齊住?
你外家同前奶奶住得遠嗎?

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

複式洋房

引用:可唔可以:1.+搬出去,+遠D可以平D2.+請姐姐

原帖由 mini1204 於 13-11-22 發表
可唔可以:
1. 搬出去, 遠D可以平D
2. 請姐姐照顧小朋友
我都有諗過唔俾家用搬出去住,但係我自己的工作時間長,我擔心教唔到小朋友,但係又唔想失去現時的工作。

複式洋房

引用:我好你少少咋,有層居屋住緊,不過仲有30年

原帖由 littlegoldfish 於 13-11-22 發表
我好你少少咋,有層居屋住緊,不過仲有30年要供,錢真係好緊囉,做part-time唔係唔得,不過就連教嘅時間都 ...
好過冇啦,至少都有間屋,雖然係辛苦d。總好過兩頭唔到岸

複式洋房

引用:Quote:原帖由+pamelacyy+於+13-11-22+發表

原帖由 dordor1207 於 13-11-22 發表

你報小學用邊個地址?
我幫小朋友報小學已經報左我住個區,而我屋企人表明由於年紀問題增長而唔會幫我湊

複式洋房

引用:Quote:原帖由+pamelacyy+於+13-11-22+發表

原帖由 dordor1207 於 13-11-22 發表

你報小學用邊個地址?
同埋我地住得都幾遠,一個九龍一個香港。我地既關係都係麻麻,同埋唔係好想同佢地有咩聯絡。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+dordor1207+於+13-11-22+發表

原帖由 pamelacyy 於 13-11-22 發表
同埋我地住得都幾遠,一個九龍一個香港。我地既關係都係麻麻,同埋唔係好想同佢地有咩聯絡。

...
你返工時間長你點教功課啊?你轉份時間短既工、租套房住、排公屋啦。

而家請正常姐姐好似中六彩咁難架,請著唔好既你重煩。上左小學可去補習社做功課既,你放工再接番小朋友簡簡單單食晚飯。

倆母子一齊生活開開心心,幾難捱既日子都會易過。重有,你可向前夫爭取養仔錢幫補下。

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

唔想放棄份工,又想接個仔一齊住,屋企人又幫唔到你湊。

你唯有家下好搵定,附近有無ee可以幫你湊。唔過夜,只要接放學,食一餐,你收工就接/叫屋企人接佢返屋企。同埋預左,學校假期點安排。

要湊既日子都唔會好長,有得小3/4,屋企人只係接下放學。再相量一下。
不知所謂的乙陸!!!

翡翠宮

回覆 pamelacyy 的帖子

梗係唔好放棄份工啦, 命脈黎架
請姐姐先啦; 請左你最少有人睇住; 放工儘早返去囉
馬死落地行; 時間好快過; 唔會日日都落下既!

大宅

回覆:有冇在職的單親媽遇到呢個情況呀?

真係好似樓下有個jm咁講揾附近ee 照顧住先好d wo ...但丫仔都有自我照顧能力,婆婆只係接放學,煮餐飯、同睇住佢沖涼都吾得???

大宅

引用:回覆+pamelacyy+的帖子梗係唔好放棄份工啦,

原帖由 mini1204 於 13-11-23 發表
回覆 pamelacyy 的帖子

梗係唔好放棄份工啦, 命脈黎架
我都覺得吾可以無左份工,到時無錢仲慘

複式洋房

回覆:jean2012 的帖子

找託管,假期都可以託。

大宅

搵附近ee湊住先,因為我都係咁,放工就盡快返去接返佢,我個b而家都4歲啦,ee都已經當左自己囡湊囉

大宅

我覺得間屋係最緊要,因為係需要一世
你問下公司可唔可以唔同你報稅
唔得我會遲工,做唔超額嘅工,或者做part time
工時長嘅工,係照顧唔到個小朋友,有公屋,做低人工啲,多啲時間陪小朋友,差額等如你租樓

結論係點都要攞番個小朋友,我相信佢令願捱窮,都要跟住媽媽,加油呀!

大宅

如果我係你,我一定唔會放棄份工,
請問你要輪班嗎?我還是每天都11,12點先收工?
如果可以8:00 pm 揍到放學,就可以轉去幼兒園(N1~N4)那種,
有延展有晚飯食,暑假只放十幾天,聖誕放二,三天平日,
如果實要遲過8:00回家,只好請工人……

妙計一:

同家人講,你的人生有轉變,要獨力揍好個仔,
如果請工人,可以做埋家務,
接送返學,去超市幫手挽下,
只須比張梳化床,或同仔仔上下格床,
盡量不會大幅移動屋內家俬,
因為都唔知個姐姐做唔做得長……

妙計二:

家人反對請工人之下,只好停比家用(這樣挺有阻嚇作用),
同阿仔搬去租套房,唐樓劏兩房單位大約5~6k,
再請工人, 無就租一房一廳,
將廳變做房放張床照訓……

妙計三:

家人反對請工人之下,照請工人,
家用照比,但要請識講中文,
費事激死婆婆,老人家一舨都唔喜歡工人,
幫唔到手仲搞亂檔,此時工人就只負責揍仔任務,
接送喂飯沖涼陪玩督促做功課,
如老人家想發火,有工人做檔箭牌,
因為你整天都不在家,想開你火都唔得,
老人家最怕改變生活模式,但當對住天真可愛乖孫時,
又會心軟,最多都只請工人兩年,
下年升小學之後再作打算續約,或去補習社……

妙計四:

家人反對請工人之下,申請社署的社區保母,
不過夜,你返工前揍比保母,保母接放學,
在她家晚飯,但非每區都有,同埋只得數個名額……

妙計五:

去啲酒樓同啲樓面吹下水,內衣舖,街市生果檔,
都係揍仔婆的聚腳點,不防放多啲消息,
想請保母揍返放學,但一般都5~6k,
仲貴過請工人……
喜樂的心,便是良藥;
優傷的靈,使骨乾枯. (箴 17:22)

首頁

尾頁

跳至