嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家, 初生嬰兒係唔唔見議訓網床呢?
我諗住去廣華對面一間BB用品店(唔知呢度可唔可以講鋪頭名...)買張Graco既網床, 但我媽就話咁細個唔好訓網床...但人地寫明可由初生用到3歲...
其實買網床有啲咩要注意呢?

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章

回覆:網床一問~

買網床要另外配多張床肉,bb的腰骨唔好,要揀張好床肉托住bb

大宅

請問點為之好既床褥?
有冇話邊隻牌子好?
本身張網床有張薄既床墊架喇~

男爵府

我都想知

大宅

引用:請問點為之好既床褥?有冇話邊隻牌子好?本身

原帖由 szehoitsang 於 13-11-23 發表
請問點為之好既床褥?
有冇話邊隻牌子好?
本身張網床有張薄既床墊架喇~
據說外國而家興用網床代傳統木柵bb床,因包保唔怕夾親手仔或頭仔
聽呢度jm講可幺海馬訂造bb專用床褥

男爵府

我大囡由初生開始已經訓graco網床,一直訓到21m,遲啲細b都會一樣我都係海馬訂床褥,訂硬身啲就唔怕對腰唔好喇

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

喺海馬訂造張床褥,四百蚊有找,10日有得攞,邊間訂邊間攞,但你要諗,網床係比bb床矮,即係你要再烏低啲個身去抱bb同擺bb落床,坐月嗰個月一定會腰痛.....

大宅

哦哦~
咁去海馬訂先~
唔該晒!

男爵府

引用:我大囡由初生開始已經訓graco網床,一直訓

原帖由 rabbit3 於 13-11-23 發表
我大囡由初生開始已經訓graco網床,一直訓到21m,遲啲細b都會一樣我都係海馬訂床褥,訂硬身啲就唔怕 ...
落分店訂?有電話打去訂?

子爵府

szehoitsang 發表於 13-11-23 03:47
請問大家, 初生嬰兒係唔唔見議訓網床呢?
我諗住去廣華對面一間BB用品店(唔知呢度可唔可以講鋪頭名...)買張G ...
樓主係打算買左網床就唔買木bb床? 如果唔係空間問題, 我就唔建議用網床代替bb床.
我其實係呢度都share左好多好好多次...但一見到有人問都會入來又再講, 因為我以前都買過用左唔夠幾個月.

1. 大人抱b出入腰骨辛苦. 唔止出入o個下, 好多bb要拍下拍下先訓到覺或者bb大左有時扭計你都唔係下下抱, 埋去哄下佢搵隻手安撫下都難
2. 網床唔夠硬! 係可以加床褥但bb去到1歲識企起身, 大半個頭已高過網床邊, 所以好多人話1x個月bb就會係網床爬出來跌落地就係咁解
3. 衛生問題! 無得拆出來洗只可以抹, 啊b會沿住網床邊咬, 口水滲曬入去, 抹到面o個浸底o個浸又點? 一個結果就係發毛!
我唔識post相, 識post我post啊仔張床你睇包你一定唔會考慮
嘔奶漏屎尿重大件事, 一陣味又有菌, 我朋友就試過! 好彩佢唔係當床訓只係日間放廳用, 真係要成張床托入浴缸開皂水刷

大宅

我用緊graco雙層嗰隻網床..我覺得幾好啊

上層的我個囡瞓到5-6個月...無加床褥
上層可以輕微搖動...必要時可當埋搖床

到佢而家識企就轉去下層...係海馬買左4吋床褥、再加原本張硬床墊放面
其實即使係木床轉落下層一樣要彎腰抱...所以呢個問題不大
佢扶住企時係會咬床邊..但一見到就會阻止佢...而且床邊係防水料+每日抹..我就唔覺有發霉嘅情況
就算有時佢係床入跌倒都唔驚撞倒
網床無木欄可以俾佢扶住爬出黎...(我侄仔用木床好似蜘蛛俠咁爬出黎)
但到佢高過張床就難講了....
最好嘅就係..床墊都係防水料..只需要抹、從來無換床單嘅需要

大宅

多謝你地兩位寶貴既意見!
最後決定都會買網床~
始終覺得就算BB反訓, 又或者頑皮, 都唔會撞親~

男爵府

我都冇買木牀, 阿女出世就訓網牀+ 訂海馬床褥放係底
網牀好好用, 識企個陣由佢係入邊玩又唔怕撞親夾手

複式洋房

網牀 + 牀褥 大概要用幾錢?

大宅

上網見有四種用法, napping, diaper changing, 同和訓係到同佢玩, 同大些企係到玩 (忘了英文是什麼), 無講用來晚上訓
但放在廳又係幾方便, 因為上面可以加個網, 放B上去, 朋友送了給我, 但我會再買多張木床

大宅

回覆 puibbb 的帖子

我諗住晌Babyland買Graco張網床, 但未有貨住...唔使二千蚊~一係晌荷花買就貴到嘔血...
聽呢度啲媽媽講話海馬訂床褥就around三四百倒~
另外Chico網床仲靚啲, 但就三千幾...
仲有隻牌子叫Baby Trend, 但就冇見人分享過, 不過平好多, 一千蚊鬆啲就得~都要另買床褥~

禁止訪問

大宅

回覆 jessica_anymama 的帖子

其實我張床都係放晌廰, 房門側~
因為房唔夠位放BB床~

咁其實點為之小睡呢? 初生BB除咗食完就瞓...醒咗又食之後又瞓...會有小睡同大睡之分嗎?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至