在職全職

跳至

首頁
12345...18

尾頁

男爵府

其實響政府做有時都幾悶,好似機械人咁,重複做個啲野,低層員工要聽高層話,階級觀念明顯。未過probation, 成日驚過唔到,假都唔敢請太多。舊制就一星期只返四日,睇住人地hea 住慢慢做,但我個位就無得hea, 由day 1已想唔做,人人話做政府舒服,但我反而做到呆晒又成日病,病極都唔好。但人到中年,出面又難揾工,更抵唔住私人公司既壓力。

有無jm響政府工作?share 下。

大宅

回覆:有無做緊政府工既jm

事實係咁,因為舊制太多假,一個ca每年都有30.5日假……

ida9900  係咪clerical assistant?  發表於 14-7-21 04:15
Snoopy211  咁多?請問ca係咩post?  發表於 14-2-4 11:56
wcpcelia  真係好多假  發表於 13-11-23 21:01

男爵府

引用:事實係咁,因為舊制太多假,一個ca每年都有

原帖由 大貓B 於 13-11-23 發表
事實係咁,因為舊制太多假,一個ca每年都有30.5日假……
我明

我都係慳住放,除去旅行,盡量唔放,係都放半日。

大宅

你又左政府幾耐呀?過左試用期未呢?

大宅

引用:你又左政府幾耐呀?過左試用期未呢?

你又左政府幾耐呀?過左試用期未呢?
打錯字,想問你入左政府幾耐?我今年岩岩過左試用期

男爵府

想借個位問下,政府文職點揾?謝謝。

男爵府

引用:Quote:原帖由+大貓B+於+13-11-23+發表你又

打錯字,想問你入左政府幾耐?我今年岩岩過左試用期
年幾咋,你就好啦,我感覺渡日如年咁

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我要成日替假,佢地舊制多假到hihi。

珍珠宮

回覆:monkeyman 的帖子

入職四個月,都忙,已經適應,無以前私人公司咁大壓力及人事鬥爭,舊制同事都好人,軍裝亞蛇同事個個都好nice。

總結:做得很開心,感恩!

Jm加油喇!

wcpcelia  add oil  發表於 13-11-24 09:13

男爵府

引用:入職四個月,都忙,已經適應,無以前私人公

原帖由 bik1229 於 13-11-23 發表
入職四個月,都忙,已經適應,無以前私人公司咁大壓力及人事鬥爭,舊制同事都好人,軍裝亞蛇同事個個都好ni ...
但聽人講police 唔好做,啲人態度好差喎,你是gr嗎?

大宅

回覆 lin801 的帖子

只係外界成日讀得做政府好得閒, 其實而家已經唔同晒啦.
要調整下心態, 新舊制差距實在好遠, 人地成日請假, 有長糧, 我地新仔乜都冇, 仲會比老餅恰 (不論果個係你上司定下屬).
如果你個職位係有posting 既, 幾年後話唔定會調到比較令人有興趣既部門呢. 唔好灰心, 份工勝在穩定, 呢一點好重要~

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+bik1229+於+13-11-23+發表入

原帖由 lin801 於 13-11-23 發表
但聽人講police 唔好做,啲人態度好差喎,你是gr嗎?
我不是police, 是令一部門。負責licensing的。

Police也是幾好做的部門,有幾位同期響入面都好開心。

大宅

引用:其實響政府做有時都幾悶,好似機械人咁,重

原帖由 lin801 於 13-11-23 發表
其實響政府做有時都幾悶,好似機械人咁,重複做個啲野,低層員工要聽高層話,階級觀念明顯。未過probation, ...
其實宜家政府工勝在比較穩定之外,都無乜特別好。工作真是好刻板,階級觀念又重。不過,你試從另一方面諗,無在裁員壓力,人都輕鬆D。相對生活壓力都小D。舊人遲早都會退下來,再過十年當新舊制的比例較平均,應該會好做D。

男爵府

引用:Quote:原帖由+lin801+於+13-11-23+發表其實

原帖由 currylamb 於 13-11-24 發表
其實宜家政府工勝在比較穩定之外,都無乜特別好。工作真是好刻板,階級觀念又重。不過,你試從另一方面諗, ...
除左穩定外,真係無優點。但有時都驚過唔到probation, 唔知老細點寫你份report. 至於生活質素,我覺得係下降,因為減左好多人工入嚟,原本諗住輕鬆啲,人工低啲都ok, 但唔係想像中輕鬆,依家人工好低,唔敢亂買野,家用,交通,食,已無咩剩。連買件衫都要諗下先,睇醫生睇私家,又無得claim. 我家人極唔鍾意我返政府。

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 lin801 的帖子

雖然我哋新制啲假同福利少好多,但唔需要同人哋比較咁多,做番自己份內事。而且新制度响入職前應該已經知,你應該自己衡量過,有心理準備,OK先接受offer。

大宅

引用:我要成日替假,佢地舊制多假到hihi。

原帖由 monkeyman 於 13-11-23 發表
我要成日替假,佢地舊制多假到hihi。
我都成日替人假,最高紀錄一個星期替左3.5日

Snoopy211  請問咩叫替假  發表於 14-2-4 11:59

大宅

引用:Quote:原帖由+currylamb+於+13-11-24+發表

原帖由 lin801 於 13-11-24 發表
除左穩定外,真係無優點。但有時都驚過唔到probation, 唔知老細點寫你份report. 至於生活質素,我覺得係下 ...
其實我初初入黎都係,做左幾年,而家個pt跳下跳下加埋加薪算係好啲~~

男爵府

引用:Quote:原帖由+lin801+於+13-11-24+發表除左

原帖由 大貓B 於 13-11-24 發表
其實我初初入黎都係,做左幾年,而家個pt跳下跳下加埋加薪算係好啲~~

...
係呀,要做幾年,跳左幾個pt 先叫balance返,但我仲有排囉

別墅

回覆:lin801 的帖子

估唔到有咁多人道出我心底話!年頭入職兼結婚,以為終於泊岸可定下心情生bb,好快有左,同時suffer從冇想像過嘅工作壓力同難受!日日喊,唔想返工,情緒失控,影響生活各方面兼破壞同家人關係,搞到產前抑鬱唯有勁請假,一月完產假都唔知返去點面對!咁辛苦考入去,話放棄實在太大考慮,人人都鬧,依家坐月每日對住bb好想呢世都唔洗返去哥個地獄

男爵府

引用:估唔到有咁多人道出我心底話!年頭入職兼結

原帖由 binbinjojo 於 13-11-24 發表
估唔到有咁多人道出我心底話!年頭入職兼結婚,以為終於泊岸可定下心情生bb,好快有左,同時suffer從冇想像 ...
你做咩位呀?要對市民?要唔要ot? 如果唔洗ot的話,都有優點,可以有時間照顧bb

首頁
12345...18

尾頁

跳至