在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實響政府做有時都幾悶,好似機械人咁,重複做個啲野,低層員工要聽高層話,階級觀念明顯。未過probation, 成日驚過唔到,假都唔敢請太多。舊制就一星期只返四日,睇住人地hea 住慢慢做,但我個位就無得hea, 由day 1已想唔做,人人話做政府舒服,但我反而做到呆晒又成日病,病極都唔好。但人到中年,出面又難揾工,更抵唔住私人公司既壓力。

有無jm響政府工作?share 下。

男爵府

引用:事實係咁,因為舊制太多假,一個ca每年都有

原帖由 大貓B 於 13-11-23 發表
事實係咁,因為舊制太多假,一個ca每年都有30.5日假……
我明

我都係慳住放,除去旅行,盡量唔放,係都放半日。

男爵府

引用:Quote:原帖由+大貓B+於+13-11-23+發表你又

原帖由 大貓B 於 13-11-23 發表
打錯字,想問你入左政府幾耐?我今年岩岩過左試用期
年幾咋,你就好啦,我感覺渡日如年咁

男爵府

引用:入職四個月,都忙,已經適應,無以前私人公

原帖由 bik1229 於 13-11-23 發表
入職四個月,都忙,已經適應,無以前私人公司咁大壓力及人事鬥爭,舊制同事都好人,軍裝亞蛇同事個個都好ni ...
但聽人講police 唔好做,啲人態度好差喎,你是gr嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由+lin801+於+13-11-23+發表其實

原帖由 currylamb 於 13-11-24 發表
其實宜家政府工勝在比較穩定之外,都無乜特別好。工作真是好刻板,階級觀念又重。不過,你試從另一方面諗, ...
除左穩定外,真係無優點。但有時都驚過唔到probation, 唔知老細點寫你份report. 至於生活質素,我覺得係下降,因為減左好多人工入嚟,原本諗住輕鬆啲,人工低啲都ok, 但唔係想像中輕鬆,依家人工好低,唔敢亂買野,家用,交通,食,已無咩剩。連買件衫都要諗下先,睇醫生睇私家,又無得claim. 我家人極唔鍾意我返政府。

男爵府

引用:Quote:原帖由+lin801+於+13-11-24+發表除左

原帖由 大貓B 於 13-11-24 發表
其實我初初入黎都係,做左幾年,而家個pt跳下跳下加埋加薪算係好啲~~

...
係呀,要做幾年,跳左幾個pt 先叫balance返,但我仲有排囉

男爵府

引用:估唔到有咁多人道出我心底話!年頭入職兼結

原帖由 binbinjojo 於 13-11-24 發表
估唔到有咁多人道出我心底話!年頭入職兼結婚,以為終於泊岸可定下心情生bb,好快有左,同時suffer從冇想像 ...
你做咩位呀?要對市民?要唔要ot? 如果唔洗ot的話,都有優點,可以有時間照顧bb

男爵府

引用:估唔到有咁多人道出我心底話!年頭入職兼結

原帖由 binbinjojo 於 13-11-24 發表
估唔到有咁多人道出我心底話!年頭入職兼結婚,以為終於泊岸可定下心情生bb,好快有左,同時suffer從冇想像 ...
做左呢份工我都成日病,個個月有一兩日sl, 咁會唔會影響report 同probation架?講真我無打算升職,只想穩定咋

agatechung  姐係話頭3年過probation時吾多過90日就得啦,我頭2年就請左40幾日sl,我都未驚過  發表於 14-2-21 10:12
agatechung  政府比我地每月請2日sl嫁,頭4年吾多過九十幾日就得啦~  發表於 14-2-21 09:57

男爵府

引用:我做過兩個DEPARTMENT,+CLERICAL+工作唔係

原帖由 VickyCY 於 13-11-25 發表
我做過兩個DEPARTMENT, CLERICAL 工作唔係外人諗得咁空閒,但通常都可以準時收工的。

回樓上,睇部門,個 ...
sl 有病假紙,真係病,同埋睇私家的。如請sl 多但影響唔到工作同其他人應對report 無影響?

又如果老細響report 寫某啲野你唔agree 係咪可以唔簽?可以點做?

男爵府

引用:回覆+lin801+的帖子就算SL+有私家醫生假紙

回覆 lin801 的帖子

就算SL 有私家醫生假紙,如果佢覺得你請得太多,可以要求你每次睇醫生都要去公立醫院/ ...
我真係無諗住升職,因為高我一級係超忙同睇好多野,咪攪喇。

佢有咩權可以叫我睇咩醫生?我覺得政府啲藥唔得我先去睇私家,我都要真金百銀俾錢睇。

至於report 問題,我只係問下,因為我老細個位成日轉,最多坐兩年左右就轉,唔知第時個老細係點。

我覺得有時做政府仲多顧忌。

男爵府

引用:Yes,+very+busy!++I+always+want+to+quit!

原帖由 Boogie 於 13-11-25 發表
Yes, very busy! I always want to quit!
你做文職嗎?洗唔洗ot?

男爵府

引用:csr+1291+,+係可以要求你每次病假都要俾政

csr 1291 , 係可以要求你每次病假都要俾政府醫院/指定政府醫生。同時連904都無,你睇下csr. 不過呢d都係請 ...
我只係知csr 話兩日sl 唔洗假紙,呢個睇部門,有部門半日都要。

男爵府

引用:I+work+in+govt+too.+Almost+5+years+now.+

原帖由 Atkse 於 13-11-25 發表
I work in govt too. Almost 5 years now. Life is busy, busier than when I was working in private firm ...
我都唔鍾意個job nature 同環境囉,不過我唔洗對public, 係對內,但都有煩人

男爵府

引用:認同,+我都係做緊公務員文職,+已經將job+na

原帖由 Littlecatta2013 於 13-11-27 發表
認同, 我都係做緊公務員文職, 已經將job nature同埋政府嗰d落後程序忘記了, 最緊要準時出糧同穩定, 都係打 ...
同埋環境都是一個問題,由day 1 開始,覺得一坐埋位就周身唔聚財咁,冷氣又凍,成日覺得因為咁加埋壓力所以成日病。

男爵府

引用:我入左政府20年(CA),從來唔覺得好得閒,至

原帖由 winifredwin 於 13-11-24 發表
我入左政府20年(CA),從來唔覺得好得閒,至於人事問題外面嘅私人公司一樣有,只要做好本份,人地講咩做咩根 ...
政府班女人真係煩到痴線,咩都講人,見人著羽絨要講,見人病又講,食咩又講,有啲人無野做,日日吹水擦老細鞋,講野大聲到全office都聽到…真係超憎!

男爵府

引用:Quote:原帖由+moimoi256+於+13-11-29+發表

原帖由 Atkse 於 13-11-30 發表
Yes exactly! My subordinates are so "hea", always see them listen to radio or using ipad, feeding ...
都無辦法,我地唔可以同佢地比,只可做好本份,但佢地成日開口埋口講爆假,又成日大聲笑同吹水,呢啲好影響我工作,又唔可以鬧佢地叫佢地收聲

男爵府

引用:Quote:原帖由+moimoi256+於+13-11-29+發表

原帖由 Atkse 於 13-11-30 發表
Yes exactly! My subordinates are so "hea", always see them listen to radio or using ipad, feeding ...
如有大老細既office, 啲人最多吹水,但都有人明目張膽睇雜誌,化裝,上網,傾電話架。呢啲人真係唔個醜字點寫,但佢地仲仍然有工開。無老細既地方就正如你所講,聽收音機,睇報紙,睇電視,瞓覺…咩都有。

男爵府

引用:我今個月岩岩入職2年,+其實我呢度人事算係o

原帖由 Vampirecar 於 14-04-09 發表
我今個月岩岩入職2年, 其實我呢度人事算係ok (當然總有人會hea會卸), 唔算話忙,
但有陣時成個dept 既同事都 ...
點解成個dept 無晒人?

新制成日去旅行?佢好多假?

男爵府

引用:Quote:lin801+發表於+14-4-9+15:33+點解成

原帖由 Vampirecar 於 14-04-09 發表
因為老闆唔會睇有幾多人放同office 有幾多人, 係人入紙佢都批,
試過有次成個dept 係完全係無晒人, 前一日 ...
我依家掙扎緊到底做唔做落去,做左兩年多啲,每日都過得有血有汗有淚,我是one man dept, 啲野係得我一個人做,亦無人識做,放幾耐假都無人做我啲野。最初兩個上司仲好衰,見我係新人不斷恰我,攪到情緒差,壓力大。半年後身體開始出現問題,到依家仲嚴重左。

雖然換了新上司,但工作量一樣,仲要每天不停答人問題和聽電話,我入政府係唔想咁大壓力,穩定,開心工作。但連想靜靜地工作都唔得,每日做緊野會有人走嚟問野,而且要一人兼顧整個office 既事,真係做到痴線。

vl又少,想放假抖下都不安,因為返去又大把野做,放假都唔enjoy

最慘是每天都唔舒服,返到去周身唔聚財,瞓又瞓得唔好,又食得唔好,食左唔吸收。

響呢度要做五年真係唔知點頂,就算申請調,永遠唔知到幾時,亦唔知去邊個dept,而且工作性質大同小異,做到退休,都幾悲哀。

呢份工係唔洗ot, 唔會被炒囉,叫做自由。無其他好處。

wyrzykowska  一過試用期求調啦!  發表於 14-4-10 09:16

男爵府

引用:Quote:lin801+發表於+14-4-10+05:49+我依家

原帖由 Vampirecar 於 14-04-10 發表
如果已經做左2年幾先唔做, 我覺得唔抵啊, 難得考到入黎麻,但如果我係你, 我會一夠3年即入紙, 雖然唔知下個 ...
但影響緊健康繼續做嗎?

我都係咁諗,三年點都申請走,起碼有生機,但都要再等一年半載囉

首頁

尾頁

跳至