興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛領養了英短貓一星期,個半月女仔

1.吾知點解鍾意係自己床上毛巾疴尿,一係係廁所貓砂訓已經發現了幾天,但佢係識貓
砂到疴,貓砂見到尿同屎。

2.一吾放佢出黎就發脾氣,貓砂將抓到周圍都係,樣點stop佢???

3.放佢出黎玩係我地身上疴尿,點解??點stop??

希望有人幫下我!!!感激

大宅

回覆:keikeiyu 的帖子

從家無人係屋企就困住係兩尺籠,內有A4 size貓廁所!

男爵府

回覆:求助,貓b貓係貓砂上訓

你接佢之前是否自由行㗎?好明顯發脾氣!我隻之前細隻都困籠,早上瞓醒一定將貓沙盆反轉到佢三個月就自由行無困啦!

大宅

回覆:BOBO_mummy 的帖子

係丫,之前係自由行依家要想辨法教

男爵府

引用:係丫,之前係自由行依家要想辨法教 +

原帖由 keikeiyu 於 13-11-26 發表
係丫,之前係自由行依家要想辨法教
咁可唔可以唔困佢呀?

大宅

回覆:BOBO_mummy 的帖子

未得住,未識去廁所!

大宅

回覆:求助,貓b貓係貓砂上訓

我隻囡係英短4個月,我平時訓覺或佢曳曳個陣會用喵頸cool連3呎喵繩綁佢,咁佢就有前後左右3呎既活動空間

男爵府

引用:未得住,未識去廁所!

原帖由 keikeiyu 於 13-11-26 發表
未得住,未識去廁所!
咁就真係難搞啲!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:剛剛領養了英短貓一星期,個半月女仔1.吾知

原帖由 keikeiyu 於 13-11-25 發表

1.吾知點解鍾意係自己床上毛巾疴尿,一係係廁所貓砂訓已經發 ...
我都剛剛接左隻英短反屋企,兩个月大~
我隻仔唔like 毛巾,愈靓愈唔like,另願訓地下,如果係籠到,你試下唔放毛巾啦!等佢有多d地方訓,可能唔会訓砂啦

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

男爵府

1.吾知點解鍾意係自己床上毛巾疴尿,一係係廁所貓砂訓已經發 ...
至于發脾气我隻都係
不过只限我係屋企,聽我家人講,如果我返左工,放佢入籠,都係叫一陣,之后自己收声,但如果我係屋企佢可以叫幾粒鐘都唔收声我驚比人投诉~所以都要放佢出黎,不過我隻仔幾乖,未有周围去厠所,我会要佢去完先出籠佢又会聽話喎返黎兩晚,晚晚都要嗲我同我訓唔系就唔收声

男爵府

係你地身上疴尿,有机会係開心得濟,又有机会向你表达不满你要睇下佢既表情同反应先知~可能要比多d 时间佢啦

大宅

回覆:motherlau 的帖子

感激,我會留意下佢同拎起張毛巾試下先!

大宅

我都養過BB貓 唔好困籠啦,
食完野同佢放尿 就唔會咁易疴係身上
D貓仔好多精力 好鍾意玩架 冇得走 真係好辛苦

大宅

回覆:luckystar3 的帖子

等佢一識去廁所就放佢出黎,知道佢貓自由,bb真係好活躍睇少眼都吾知走左去邊哈哈

禁止訪問

男爵府

小朋友精力旺盛,同佢玩多d,
玩到攰,放佢係你想佢訓的地方,
慢慢佢就知訓係邊到好舒服就番去訓架嘞
吾好困籠啦,好似坐囚咁,
怕佢吾知走去邊,比佢小噹噹佢帶住啦,
記得整窗網,小朋友吾知危險只知有雀仔同佢玩架咋

大宅

D BB貓咁細未發育好 係要你幫佢"""放尿"""架,
要等到佢自己谷到賴 你的問題1 .疴係毛巾 唔係咁好
因為依家冇貓媽幫佢"LAM"下呀

食完野後放尿都好簡單OR幾個鐘一次
我會放佢係貓砂盤做
最好用棉球 濕少少暖水按摩一下 薯薯位 咁佢就會疴尿
見到尿黃要俾多小小水佢飲
可能你頭1,2次未掌握到,試多幾次就OK
大小小後好快就識自己去

2.貓砂上整返佢D尿味,佢未知 當左貓砂係玩具解悶唔一定係發脾氣
我個隻貓B第一次見水晶砂會食添 好彩太硬食唔落

大宅

回覆:conniecheng0405 的帖子

明白,依家放左佢,希望有好轉!

大宅

回覆:0404lau 的帖子

已經裝左,曾經幫佢帶鈴鈴頸帶,不過佢吾鍾意

大宅

回覆:luckystar3 的帖子

知道,我會試下,多謝你
真係估吾到貓仔原來吾一定發脾氣,仲有其他原因,仲會食貓砂好想快d了解佢多d

首頁

尾頁

跳至