樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

2006年年中申請
2007年年頭收到藍卡
2009年年頭第一次審查
2009年年中第一次派將軍澳凶宅
2010年轉市區
2013年8月第二次審查
2013年11月第二次派石硤尾30年樓齡

房屋處你係唔係玩嘢?我就來等咗7年,就係因為你話市區有多新樓,我先轉市區,你而家派間30年樓齡嘅樓比我,算點呀?當我哋乞兒呀!好啦!而家市區有嘅新樓都派得七七八八,我哋一班未上到樓嘅人睇住啲新樓落成但又冇得搬入去住,可以點呀?我本來都好平心靜氣等,我覺得我系香港人應該要守秩序等房處安排,原來係白痴嘅

大宅

回覆:呻!等咗6年換來一肚氣

守規矩等上樓就遙遙無期,唔駛守規矩喊苦喊忽就話咁快上樓,仲要新樓呢啲人可恥

大宅

咩事咁嬲???? 你收到消息有人又喊苦喊忽扮可憐成功博到上樓???

大宅

無得講, 呢D都係睇你好唔好彩, 佢話市區多新樓問你轉唔轉,
唔代表會派新樓俾你, 你今次拒絕都係第一次姐(之前凶宅唔
計一次), 再等囉, 仲有新樓派緊~~~

大宅

其實每次計到差唔多嘅時候,就會有一群所謂市區重建局嘅人又有得派,7年啦!嗰班有社工幫拖嘅人就好快上到樓,我哋哩一班等來等去都係得個吉,政府你做緊咩?起新樓夠膽死大部份都係3人單位,而家係唔係當我哋啲4人家庭死架!4人條龍係最長等得最耐,仲要有啲不成文嘅條例,公平少少好唔好?我已經忍咗好耐,無奈嘅係我哋無能力買樓!唯有話自己無本事要夠這個無能嘅政府我曾經同自己講不要怨,平常心面對,希望越大失望越大,不過每當見到身邊朋友都係派新樓嘅時候,個心好失落!算啦!其實我都係呻吓啫,明天無事架啦!唯有等下次啦!

子爵府

回覆:jessicayin 的帖子

你幾多人?

大宅

請問有D咩不成文條例呀??? 3人單位唔係即係3-4人單位咩???
4人都可以派3-4人單位架喎~~~ 同埋新樓係可遇不可求, 好彩
先派到架~~~

別墅

回覆 jessicayin 的帖子

4人真係等到人都癲,因新樓4人單位少,又有公務員隊同埋擠迫戶,派到新樓機會好細,有條件等可以等下,如交緊貴租都要積極考慮舊樓.我見係cy club 和樂,愛民,花園大廈呢d都40幾年樓都照要.
我是小雪雪 ^U^

大宅

引用:其實每次計到差唔多嘅時候,就會有一群所謂

原帖由 jessicayin 於 13-11-27 發表
其實每次計到差唔多嘅時候,就會有一群所謂市區重建局嘅人又有得派,7年啦!嗰班有社工幫拖嘅人就好快上到 ...
你打去問吓佢吹吓佢啦。。。我知道有啲人等咗咗耐勁打電話去煩佢地會快啲再派㗎。。。不過新唔新就唔敢講喇。。睇彩數!!樓主唔好忟啦!!

大宅

回覆 fittybbb 的帖子

唉!政府幫既唔係香港人,其實而家好多人都唔寄望有新樓比有已經好好我啱啱都係要左舊樓

男爵府

回覆:null

政府係幫新香港人

大宅

引用:政府係幫新香港人

原帖由 大笨鼠 於 13-11-28 發表
政府係幫新香港人
完全正確

珍珠宮

第一次派凶宅可以作合理拒絕係咪呀, 應該唔當一次啩。

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

伯爵府

畀面勳章

所以我係特快見到心水單位就上左先,點都叫做自己選先,好過唔知派D鬼地方比我。

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

男爵府

引用:所以我係特快見到心水單位就上左先,點都叫

原帖由 kelkmk 於 13-11-28 發表
所以我係特快見到心水單位就上左先,點都叫做自己選先,好過唔知派D鬼地方比我。

...
係啊,今年特快都有啲唔錯嘅單位,所以我都等緊出年,學你話,起碼都有得自己揀先啦

男爵府

派唔派新樓都係睇彩數架咋,就好似比幾樓你一樣,但多數第一次8成係比舊樓,多數人第一次都唔會要,唔要就再博佢比新樓你…你第一次係比凶宅你(就唔當一次)咁你再博下次啦…PS:真係勞氣都冇用,鬼叫我地冇能力買私樓咩

大宅

唔止政府,系大部份為市民服務部門都轉去服務的新香港人,我們……咩都做唔到只可以等……等……香港已不是我們家,是新香港人的家……

大宅

激氣無用羅,我個妹由單人變雙到4人,成40歲先結婚,2002年申請公屋,2011年派第三次,前2次一樓同頂樓,有癡線佬,30幾年樓,唔要,第三次華富,太遠(全家暈車)唔要,要停一年先可以申請,老公后悔無要,貴租負擔唔起,今年分居,返咗阿媽度住。晚晚要念心經先可以安睡。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

之前o個d工廠劏房新移民上晒樓,都未輪到我o地上樓呀
鬼叫人o地有政棍、社棍幫咩

大宅

其實我嬲嘅係點解我哋要等咁多年都仲未可以上樓,嗰班所謂嘅新香港人就可以好快上到樓,仲有嗰班被收樓嘅人,唉…只怪自己無本事!

首頁

尾頁

跳至