樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:其實我嬲嘅係點解我哋要等咁多年都仲未可以

原帖由 jessicayin 於 13-11-29 發表
其實我嬲嘅係點解我哋要等咁多年都仲未可以上樓,嗰班所謂嘅新香港人就可以好快上到樓,仲有嗰班被收樓嘅人 ...
其實嬲都無用,4人單位就係咁短缺(普通隊,公務員隊,改善空間,擠迫戶,仲有其他理由調遷嘅最多就係4人家庭)!同埋如果你咁介意派舊樓比你,堅決要新樓你就要接受捱耐d貴租!其實如果地點配套ok,舊樓都唔係真係你想象中咁差姐!唔係凶宅,地點Ok,舊樓內籠整靚d都可以好好住!你鬧房署等咁耐唔比新樓你,如果個個好似你咁要上新樓,咁吉左出黎又無發生過事嘅無數舊樓又應該點處置?如果個個都只要新樓的話,咁輪候嘅時間只會越黎越長!我都等左六年多,我最近都接受左房協派嘅舊樓,比你派到的更更更舊(48年樓),最初都因為樓齡問題諗住拒絕,但再實地睇多兩次就發覺其實配套,環境都唔錯!小朋友都十分喜歡!現在一家都十分期待裝修好可入伙呢!(p.s.我唔洗捱貴租)

jli666  正確 及積極 的態度   發表於 14-1-29 12:48
ChinoB  講得好  發表於 13-12-17 00:37
csiusin    發表於 13-12-2 13:51

複式洋房

回覆:jessicayin 的帖子

等第三次

大宅

回覆 JYYma 的帖子

都係呀, 其實舊既都唔係想像中差, 在於我個人, 唔係兇宅同埋環境唔錯就已好好,
加上而家上樓真係唔易, 唔差已經好好,`

ChinoB    發表於 13-12-17 00:38

大宅

引用:回覆+JYYma+的帖子都係呀,+其實舊既都唔係

原帖由 csiusin 於 13-12-02 發表
係呀,其實房署同房協夾埋仲有五次機會,我仲要唔洗挨租都決定要!係舊,但環境好,方向好,好靜,地鐵隔離!我已經好心足,唔再等la!如果下次派仲衰就慘,一陣下次又舊又對住大馬路就慘!

大宅

係呀,我好明白呀, 因為我同你都係一樣, 你係咪好似拎左房協呀?
我而家拎果度都係好多年, 但佢番新左同埋真係環境唔錯,
有時諗, 新樓. 區又未必岩自己, 所以.如果真係唔差, 舊都唔係問題,
最緊要真係有個家, 舒服開心新夠呀,!!你都知.上樓呢D無得講,
係好多都上曬...但偏偏未到自己都無得講呀.

大宅

引用:回覆+JYYma+的帖子係呀,我好明白呀,+因為我

係呀,我好明白呀, 因為我同你都係一樣, 你係咪好似拎左房協呀?
係呀,我要左房協屋呀!你要左房署屋?邊區呀?你講得啱,公屋真係睇彩數,真係話唔埋,仲要4人就更加唔洗諗一定比到新樓!如果自己有能力買樓就當然可以點揀都得啦!鬼叫自己無能力,而家樓價又咁癲,比到間公屋我無死過人,無古怪鄰居,交通方便已經好開心啦

大宅

我都係房協呀,我拎左香港區呀, 好開心, 因為我好想拎香港區,
其實如房署既, 香港區可以話唔洗諗呀,
而家派到岩心水又唔錯所以即要左呀,
我都唔洗捱貴租但點都想有自己既家囉,
所以而家派左比我3人單位細細地我都已經好開心呀,
係呢.你果度入左伙未呀?

大宅

引用:回覆+JYYma+的帖子我都係房協呀,我拎左香港

我都係房協呀,我拎左香港區呀, 好開心, 因為我好想拎香港區,
你3人觀龍?有幾大呀??我4人都只係大約32平方!我未入伙呀,11月中起租,而家咩都未整星期四先開始整水電咋!唔知過年前入唔入到伙呢你呢?入伙未?

大宅

引用:2006年年中申請2007年年頭收到藍卡2009年年

原帖由 jessicayin 於 13-11-27 發表

2006年年中申請
我由07年5月申請,4人家庭,申請時排擴展,跟住轉咗市區,到今年四月住嗰到租約期滿,啲租金已經去到8000蚊,根本租唔起,打去房署問仲要等幾耐,佢話保守估計都要3年以上,因為4人單位加市區條隊係最慢,提議我轉番擴展,因為擴展我個no已經過咗配房個no,跟住寫信去轉隊,8月尾收信審查,9月尾派厚德自然死亡單位,拒絕唔要,10月尾派青衣33年舊樓,380呎向南26樓,1360蚊租,雖然係舊咗啲,但係各方面都OK,所以要咗喇!最開心係唔駛捱貴租!

大宅

係呀.我觀龍呀, 3人有290未到300呀,
不過我都好開心. 細細地, 有自己地方, 點都安心D
我岩岩鋪好地, 整左WINDOW,
黎緊間房呀, 水同電開左, 黎緊都裝燈同埋拉下電制,
我11月中起租喇, 希望12月尾可以搬到啦,
你大裝呀?好多野整?

大宅

回覆 卓言 的帖子

係呀, 樓耐都唔緊要,我覺得最緊要無死過人,
等..真係好辛苦, 仲要唔知幾耐無了期, 打去問一定只答你等啦,
大把人等緊, 所以我都係一派到舊, 入到去舒服就要,
千鬆蚊租, 慳好多, 係呢..你入左伙未呀?

大宅

引用:回覆+卓言+的帖子係呀,+樓耐都唔緊要,我覺

原帖由 csiusin 於 13-12-03 發表
回覆 卓言 的帖子

係呀, 樓耐都唔緊要,我覺得最緊要無死過人,
差吾多裝修!

csiusin  
祝你順順利利入伙~  發表於 13-12-3 15:56

複式洋房

回覆 jessicayin 的帖子

我同你的申請的時間一樣, 唉.....好慘好無奈 2006申請4人擴 大楖2010第1次東涌 後轉市 2013第2次 翠屏南1樓 現等第3次。我發覺我們這一群由擴轉市的都派得好差 number 後過我們的都派得好過我們..... 當派翠屏時都有另一單位都是我們這群都是派到這樣的唔好

公爵府

JYYma 發表於 13-11-29 23:55
其實嬲都無用,4人單位就係咁短缺(普通隊,公務員隊,改善空間,擠迫戶,仲有其他理由調遷嘅最多就係4人家 ...

你講得好好~而家上到新樓依班都等左差不多8年~真係你想等都未必派到~

大宅

引用:所以我係特快見到心水單位就上左先,點都叫

原帖由 kelkmk 於 13-11-28 發表
所以我係特快見到心水單位就上左先,點都叫做自己選先,好過唔知派D鬼地方比我。

...
我都係甘話

大宅

回覆:呻!等咗6年換來一肚氣

頂板主有樓上仲嫌舊!真火都黎!那你慢慢等到新楼上吧.!

男爵府

陪月勳章

石硤尾好好啊,空间大,好似仲計劃緊重建,到時咪可以搬新樓咯

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

派到市區又嫌三嫌四,新樓住住下咪又係舊樓,咁即係你地仲未有迫切需要公屋,慢慢再㨂再等啦。大把捱緊貴租既派到開心死,慳返D租慢慢就可以改善生活,有機會再向上流。

複式洋房

哎!我都非常认同啊!等公屋真系等到疯啦。

大宅

舊樓有咩問題?
不少舊樓配套其實勁好
好似彩虹咁,Mtr 樓上
又好似華富,校網ok, 景又正
又唔駛見咁多6A
30年真係叫好舊?
大把私樓有返咁上下
美孚50年樓都係咁住
重點係配套!!!唔係樓齡
何況要維修又唔係租客負責