興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

家有3歲大仔,一對初生TWINS,照顧初生TWINS已經令我精神同體力上崩潰,我已養八哥十年,但初生TWINS出世後自覺心理身理壓力好大,想幫八哥搵過第二頭家,有冇人可以收留佢?或者有咩機構可以幫我同佢?
最後一步係咪愛護動物協會?但係咪即係會人道。。。?

大宅

回覆:testingabc 的帖子

試下揾HKDR啦
佢都10歲咯 好難揾人收養㗎嘞 你自己都唔會收養啦
老狗會有好多病痛 將自己D手尾交俾人 又係唔係公道呢?

大宅

eling_yeung 發表於 13-12-2 10:12
試下揾HKDR啦
佢都10歲咯 好難揾人收養㗎嘞 你自己都唔會收養啦
老狗會有好多病痛 將自己D手尾交俾人 又係 …
我都知,大仔時我都冇放棄,但今次黎對TWINS,照顧佢地我已經好累,好大壓力,有時隻狗又曳,成日搞大仔,大仔食野佢又想去搶,我唔想再睇多個。。或者咁講我想搵D方法去RELIEF一下而家既情況。。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆:邊度可以收留10歲八哥?

比親人/奶奶老爺/娘家/朋友養,每月比番多少準貼佢,大家都好

---生命無價,請支持領養---

用戶要求終止服務

小狗曳就搵人返來教佢, 而唔係掉左佢..
你係要正視問題, 唔係逃避問題...

如果將來你個小朋友好曳, 成日同哥哥打交,
你係咪打算將佢送比其他人養!!!!???????????
或者將佢人道毀滅?????????!

我明白揍小朋友係有壓力...
但你有冇諗過隻狗仔係無辜架!?
你記唔記得當日你開開心心帶隻狗返來, 佢帶左幾多歡樂比你?
你養小狗之前你都應該知道你將來會生小朋友....
你開心鍾意時就覺得佢可愛抵錫,
到自己壓力大無時間就覺得佢係包袱...
到你有一日老左, 你都唔希望你3個小朋友嫌你老, 嫌你痳煩啦...

我屋企有兩隻小狗就係有兩公婆生左對仔女後決定棄養,
之後我收養返來..
你知唔知對小狗唔開心左幾耐呀???
佢地雖然只係隻狗...但佢地同樣有感情ga..
佢地每一個生命都好可貴架...

sixfourtoo  你係八哥成世狗的唯一親人, 佢好可憐 !  發表於 14-1-3 12:03
meko~  希望樓主可醒下,記得當日抱八哥返屋企既喜悅  發表於 13-12-2 15:43

男爵府

10歲先送去愛協基本上同送佢去死冇分別……真係想知D人既良心去左邊?你養左佢咁多年都冇教好佢係邊個既錯?

大宅

引用:小狗曳就搵人返來教佢,+而唔係掉左佢..你係

原帖由 chan0320 於 13-12-02 發表
其實,人類才是最殘酷的動物。

我唔係話樓主殘酷,只是太多虐待動物/棄養新聞。。

希望樓主堅持陪到呢隻狗狗終老

大宅

chan0320 發表於 13-12-2 15:35
+1....養咗咁耐,話唔想要就唔要?好慘架....唔通一D感情都無?

大宅

其實樓主都受咗唔少壓力先至出POST, 明知真實比人插的. 袛可以講她家毛孩唔好彩, 遇到個咁嘅主人, 但總好過一D四圍搵認同自己棄養或把99放生嘅所謂主人。
樓主, 如果真係搵唔到人接手就試吓SAA或HKDR啦!

大宅

我當然知道棄養係錯,當我有大仔時我都堅持到,係而家有埋對孖仔,湊孖既身心壓力真係頂唔順,所以先令我有放棄佢既念頭。

我同老公商量左好耐,而家真係壓力爆煲,又睇住對孖,又要睇住大仔,又要睇住隻狗,係佢係曳,成日想搶我大仔D野食,咬玩具,係我地教唔好佢,呢個已經係事實,同埋我而家已經冇時間冇心力再教好佢,甚至每時每刻都睇埋隻狗有冇曳,控制隻狗。。我想搵個方法舒緩下我既壓力,我真係覺得自已照顧唔到咁多野。

大宅

eling_yeung 發表於 13-12-2 17:10
其實樓主都受咗唔少壓力先至出POST, 明知真實比人插的. 袛可以講她家毛孩唔好彩, 遇到個咁嘅主人, 但總好過 …
多謝你明白,SAA已經問過話FULL左唔收狗。。等緊HKDR。。

禁止訪問

BK Milk勳章

別墅

十年感情點捨得呢?我養咗隻兔仔兩年已開始擔心將來佢如果老死我點算,希望樓主珍惜你的狗狗,呢個係緣份嚟㗎,寵物係你前世嘅朋友,好好諗下,一定有其他解決方法,例如請鐘點幫手清潔,請三思。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

子爵府

用圍欄BB與狗狗分隔,我有好多媽媽會朋友用此方法, 解決辦法唔係無,認真諗下狗狗
同妳10 年點滴

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:Since2006+發表於+13-12-2+22:43+孖b

大宅

引用:用圍欄BB與狗狗分隔,我有好多媽媽會朋友用

原帖由 dogbb2004 於 13-12-03 發表
用圍欄BB與狗狗分隔,我有好多媽媽會朋友用此方法, 解決辦法唔係無,認真諗下狗狗
同妳10 年點滴

...
係呀,用圍欄!其實養左十年唔好唔要佢啦!佢就算有人收養要佢老人家再適應都唔易!我見你另外個post 講有2個工人,多一隻小狗都唔會好難照顧!
我家三小狗加一個小朋友都係我照顧!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

見到你呢個post好心up!我都有只八哥11歲,下個月係我預產期,好多人包括99都叫我送佢俾人,每次聽到都好忟想閙佢地,好彩c6同我意見一致好維護我同狗狗!就算依家蘿咁大個肚我都堅持每曰3次落街同佢大小便,風雨不改!我唔知道以後生完b有幾難湊同幾困身,不過好肯定就算幾忙我都照常一手自己打理狗狗!11年感情,唔係話咩壓力咩環境就可以抹殺掉!路係死既人係生,係咪真係諗唔到更好既辦法一定要送走狗狗先?!樓主我冇心話你,大家都係養狗之人,試下再諗諗計,送佢走就算唔駛人道毀滅佢個身心都會有影響,你捨得佢下場係咁咩???不如同老公商量請工人幫輕下,你有3個小朋友我覺得就算送走狗狗你既壓力未必減輕好多,源頭根本唔係隻八哥,明嘛?唉,sorry~算我多口,唔好介意!希望你考慮清楚!

Konniesis  給你100個讚 , 你都要努力堅持保護你嘅狗狗. 祝你所有事都順順利利 :)  發表於 14-1-4 11:19
bearhon    發表於 13-12-15 03:44

首頁

尾頁

跳至