興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問L, M1, M2, M3, S 的拍攝像數有乜分別, 通常都相片喺4R 或8R, 用L 或M1, 但效果無咩分別, 其實有咩唔同

你哋通常又用邊個呢, 謝謝

大宅

像素愈高,可以出既相SIZE愈大...天知你最後會用來做咩...如果只係出8R,M1已經好足夠...去到L只係浪費下MEMORY CARD D位.

男爵府

醒目開學勳章

而家一張memory card容量咁大, 又咁平, 百幾蚊都有幾十G, 又唔駛咁慳, 用L張CARD都有牌用

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

每部機L, M1, M2, M3, S 都唔同像素, 還要分不同既度, 16:9. 3:2 4:3 1:1, 一般建議都係影到最大, 要少D像素可以事後cut, 但事後唔可以加多D像素; 原因唔一定因為要晒大, 好多時係因為要裁相.

要改細像素的另一考慮係連拍張數, 影RAW 會因為太大會影響連拍張數, JPEG 就影響不大.

正如樓上講, D card 而家咁平, file size 已經唔係考慮因素, 我都好多年冇番用card, 影滿就開過張新既算.

大宅

回覆:canon 相機拍攝像數

公司用s or m
因為screen 睇已經夠
最緊要係 email 唔會太大

首頁

尾頁

跳至