醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

經濟之柱中風後,我們三兄妹擔起成頭家。
叫爸爸退休63歲也差不多。
現在,行得走得。
剛驗到有白內障(一隻眼,暫不影響生活)排了一年後做手術。
之從,中風後爸爸對$好執著又囉唆。
成日,話冇$~~~又計較左.
表面冇野在背後講。
我們三兄妹有比足家用。
我和弟各有頭家有小孩,細妹單身同住。
好多時細妹聽到好煩同我傾。
(當然,大家冇出講)

1.脾氣大,少少事又嘈阿媽。
(有時有粗口添,未中風前吾會咁)
2.成日話冇$,講到好煩令人反感。
3.我回娘家吃飯多左又背後話又黎食飯。
4.成日話阿妹放假吾返黎食飯,到返黎食飯買好小小餸又問買餸$邊個比.
5.對我個仔(外孫)有呼喝「小兒有自閉係
比較跳皮,要慢慢教」從前不會這樣。
是阿妹告訴我的。
6.有時難得阿妹放假吾去拍拖約我食下午茶,週六宵夜回來一定問去左食咩!好像我們去大飲大食咁。我地有叫老人家一起去是他們不想外出話唔去。
7.返工買好小小嘅衫,鞋返工係正常。見阿妹買對$700鞋返工又話你就好啦!點點點~~~~個人覚得日日著返工買好d係正常。

我同阿妹而家避左返去食飯,阿媽知道後應該話過爸爸,現在冇咁多野煩。(不個,相信係暫時)

爸爸是繼父,同媽咪十幾年前一起。
我們一家一向相處好螎合。
沒有想過一次中風影響深遠。

繼父也有三個仔女,供到個個大學畢業。盡哂做父親責任。中風後只有大仔有探望及不定時比一,兩千咁啦!
兩個女巳婚巳為人母,其中一個嫁了個都ok有$人啦!兩個都冇良心睇都吾睇下個老豆。冇話要你地比$只係想你地關心下自己爸爸也很難嗎?
(當初他們父母離婚是沒有第三者的,親友告知)
物業比哂前妻,$也是,供養子女及前妻。
我繼父中風後未康復常喊為何仔女也不大關心自己。我看見也心酸。

其實,我係申下咋!冇咩嘅,因為我明白 曾經中風對爸爸腦部一定有影響。
現在,他沒有從前的快樂!我們,也心痛。

我們,會包容他。因為,我們也愛他。

yellow85  我呀爸冇事冇幹, 都係咁喎....  發表於 14-3-13 22:10
333s  中風者易有憂鬱症.  發表於 14-3-13 00:22

珍珠宮

我爸十年前中風,初初唔覺,後來慢慢發覺佢性情大變,變得好小心眼,同鄰居鬧交,去酒樓食野唔比錢....近呢1年入左老人院,成日偷人野,"莊"阿婆,有老人痴呆行為,要看精神科!

呢十年,照顧佢真係心力交瘁

333s  精神科好多長者的.  發表於 14-3-13 00:23
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

你地真係幸福......
當別人煩緊中風後, 如何防止再中風, 手腳晤可以行動點生活, 覆診點約復康巴士返醫院, 一般中風係表徵, 心臟有事, 血管有事, 又無得醫, 好擔心...吞野晤好, 要食湖餐, 無晒人生樂趣, 要插胃喉, 插尿喉更加成日發炎....樓主, 你差半步就海闊天空, 好多中風復康者同家屬, 每一刻都係生命邊緣努力, 耍爭取既, 就係同家人相處多一點, 多得一點就一點, 我老豆未中風之前, 咪一樣咁樣, 男人老左就係咁...不過我老豆中風七日就變好左啦, 我地做咩, 佢都無意見, 因為陰陽相隔...哈哈

男爵府

回覆:rebreather 的帖子

看見你寫的令我有令一種看法,我應該感恩他還健康。
世事難料,生命無常

男爵府

引用:+本帖最後由+webjen+於+13-12-3+12:16+編輯

原帖由 webjen 於 13-12-03 發表

我爸十年前中風,初初唔覺,後來慢慢發覺佢性情大變,變得好小心 ...
辛苦你了!你也要加油!
我想,他們的改變都是不情願的。

大宅

中風後, 一定要多D關懷, 唔好比佢覺得你地厭棄佢, 佢會更大反彈 ! 因為中左風, 佢地好希望好似以前咁, 活動自如, 所以好多時, 佢地會用好多人地話有用嘅方法去試, 希望好得返 ! 所以好自然就用多左錢, 更加覺得錢嘅重要 !

尤其是佢自己同前妻D仔女, 環境可能比你地好, 佢地都咁對佢, 咁佢自不然唔開心 !唔好理人地點做, 只要做好自己本份, 其他人點唔需要理, 唔好令自己有遺憾 !

比D耐性, 比多D關心, 佢一定知道你地對佢好 ! 加油 !

大宅

如果他還可以吵, 就讓他吵吧, 多點包容.
可知道, 有日, 當他病得好辛苦, 已萬念俱灰, 不想做人的時候, 是終日一言不發的,
沉默, 再沉默......
到那時, 我們反而懷念他當初發脾氣的樣子. 閙我們的樣子 !
.
佢可能係世界上最靚嘅貓

複式洋房

回覆:中風康復後~爸爸大不同(唉!)

我好明白你的心情,我好有同感,我爸爸一年前中風,現在係老人院,因為我要返工,又有一對子女,我哥係大陸做野,冇人可以照顧佢,所以去咗老人院。佢日日打比我,叫我同佢食飯,我話返咗工,佢話咁你玩得開心D,唔冼理佢。又日日話搵唔到個仔,找我嚟鬧,話我出D爛鬼電話比佢。仲有成日叫我搵個女人比佢,咁佢就不用住老人院。(我媽不在生8年了)一陣又話我唔比佢返屋企,攞咗佢條key。我已經差不多日日探佢,有時真係冇時間。

大宅

看了大家寫的自身經歷, 只覺得點做都辛苦, 病痛實在太折磨患者與家人

珊瑚宮

我有家人入咗醫院2星期,我日日走2轉

開始有心臟病病徵,
玩具萬歲!

男爵府

生活起了突變,病者和家人都會有情緒。
後生就話可以用很多途經舒發,病者老人家就無法舒緩。

可以的話,幫病者建立多些支援網絡。如老人中心、親戚、教會團體。有其他支援,大家都舒服些。

ftygirl    發表於 14-3-4 19:34

禁止訪問

象牙宮

CKMUMMY 發表於 13-12-3 05:08
現在,行得走得。

你真是孝女....
當父母中風... 中風主要是 血壓高引起.
父母有高 血壓 遺傳 下一代的. 下下一代也會有.
身為子女, 須留意自己健康.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:333s 的帖子

我老爺剛中風,而家在医院

hoiyiuma

大宅

回覆:中風康復後~爸爸大不同(唉!)

我好明白你感受, 我媽是長期病患(洗肚), 佢有病後性格都固執左,皮氣差左好多。

而家媽出院後, 我辭了份工,24小時睇住佢。以前返工我係一人之下, 唔係受好多氣,但現在要面對一個佢無理鬧你,而你唔可以反駁親人, 真係身心都非常吃力。

大家一起加油。 不能做到完美,但願做到無悔。

大宅

chanms 發表於 14-3-3 15:56
生活起了突變,病者和家人都會有情緒。
後生就話可以用很多途經舒發,病者老人家就無法舒緩。
Agreed.
其實一個人退休後
生活如果沒有寄托,
終日無所事事,
好容易會胡思亂想,思想鑽進牛角尖,
嚴重既話,甚至會引起情緒病,
好多時未必同中風後遺症有關。

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

引用:經濟之柱中風後,我們三兄妹擔起成頭家。叫

原帖由 CKMUMMY 於 13-12-03 發表
現在,行得走得。
中風後大部份人係會有後遺症

首頁

尾頁

跳至