醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

經濟之柱中風後,我們三兄妹擔起成頭家。
叫爸爸退休63歲也差不多。
現在,行得走得。
剛驗到有白內障(一隻眼,暫不影響生活)排了一年後做手術。
之從,中風後爸爸對$好執著又囉唆。
成日,話冇$~~~又計較左.
表面冇野在背後講。
我們三兄妹有比足家用。
我和弟各有頭家有小孩,細妹單身同住。
好多時細妹聽到好煩同我傾。
(當然,大家冇出講)

1.脾氣大,少少事又嘈阿媽。
(有時有粗口添,未中風前吾會咁)
2.成日話冇$,講到好煩令人反感。
3.我回娘家吃飯多左又背後話又黎食飯。
4.成日話阿妹放假吾返黎食飯,到返黎食飯買好小小餸又問買餸$邊個比.
5.對我個仔(外孫)有呼喝「小兒有自閉係
比較跳皮,要慢慢教」從前不會這樣。
是阿妹告訴我的。
6.有時難得阿妹放假吾去拍拖約我食下午茶,週六宵夜回來一定問去左食咩!好像我們去大飲大食咁。我地有叫老人家一起去是他們不想外出話唔去。
7.返工買好小小嘅衫,鞋返工係正常。見阿妹買對$700鞋返工又話你就好啦!點點點~~~~個人覚得日日著返工買好d係正常。

我同阿妹而家避左返去食飯,阿媽知道後應該話過爸爸,現在冇咁多野煩。(不個,相信係暫時)

爸爸是繼父,同媽咪十幾年前一起。
我們一家一向相處好螎合。
沒有想過一次中風影響深遠。

繼父也有三個仔女,供到個個大學畢業。盡哂做父親責任。中風後只有大仔有探望及不定時比一,兩千咁啦!
兩個女巳婚巳為人母,其中一個嫁了個都ok有$人啦!兩個都冇良心睇都吾睇下個老豆。冇話要你地比$只係想你地關心下自己爸爸也很難嗎?
(當初他們父母離婚是沒有第三者的,親友告知)
物業比哂前妻,$也是,供養子女及前妻。
我繼父中風後未康復常喊為何仔女也不大關心自己。我看見也心酸。

其實,我係申下咋!冇咩嘅,因為我明白 曾經中風對爸爸腦部一定有影響。
現在,他沒有從前的快樂!我們,也心痛。

我們,會包容他。因為,我們也愛他。

yellow85  我呀爸冇事冇幹, 都係咁喎....  發表於 14-3-13 22:10
333s  中風者易有憂鬱症.  發表於 14-3-13 00:22

男爵府

回覆:rebreather 的帖子

看見你寫的令我有令一種看法,我應該感恩他還健康。
世事難料,生命無常

男爵府

引用:+本帖最後由+webjen+於+13-12-3+12:16+編輯

原帖由 webjen 於 13-12-03 發表

我爸十年前中風,初初唔覺,後來慢慢發覺佢性情大變,變得好小心 ...
辛苦你了!你也要加油!
我想,他們的改變都是不情願的。

首頁

尾頁

跳至