論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

由於本人1月31日-2月10日都係台灣, 所以工人2月4-10放假, 我扣佢6日工資, 佢想去告我, 我唔係度期間, 我比錢佢住菲律賓boarding home. 果6 日又冇做o野

依家佢想告我!!!

我已經補返2月4-6日(3日)的工資比佢. 我話每個月會比番一日佢

我ge菲律賓工人成日講電話! 又唔做o野, 懶到死! 又黑面!!! 激死我啦!!!

複式洋房

回覆:2014年的12天法定假日

我明天接工人啦,第一次請,今日問agent 法定假期既野,我問4月5號係咪一定要放比佢,但頭3個月佢放。。扣1日人工。
Agent話唔駛放比佢。。。照pay....咁即係點? 定我同工人傾掂就ok?

大宅

New

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

艾美99 發表於 14-4-1 19:54
我明天接工人啦,第一次請,今日問agent 法定假期既野,我問4月5號係咪一定要放比佢,但頭3個月佢放。。扣1 ...

請按此: #法定假期

如果唔信我地就自己睇返勞工條例啦....

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

POST 個英文版, 可以PRINT 比工人睇.

1. New Year 1月1日
2. Chinese New Year (1月31日)
3. Chinese New Year (2月1日)
4. Chinese New Year (2月3日) *
5. Tomb Sweeping Day (4月5日)
6. Labor day (5月1日)
7. Dragon Boat Festival (6月2日)
8. HKSAR Establishment Day (7月1日)
9. Mid Autumn Festival (9月9日)
10. National Day (10月1日)
11. Chung Yeung Day (10月2日)
12. Boxing Day (12月25日)

複式洋房

5月1日,工人死都唔放,佢連街都唔想去。無佢辦法,又逼唔到佢出去!咁佢留係屋企幫手的話,洗唔洗出OT錢?

翡翠宮

引用:5月1日,工人死都唔放,佢連街都唔想去。無

原帖由 hkklm 於 14-04-30 發表
5月1日,工人死都唔放,佢連街都唔想去。無佢辦法,又逼唔到佢出去!咁佢留係屋企幫手的話,洗唔洗出OT錢? ...
你咪同佢講(錄埋音),1/5 係佢的假期,如果佢唔想出街,你唔會迫佢出街,但係一樣會計佢放咗假,唔會另外補假或補錢。

如果佢放假日在家中做家務,你會講聲多謝,但一樣唔會補錢。

最後講多次,法定假期係一定要放的。

別墅

今日剛接工人,咁係咪6月2日個假佢一定要放而我出6月糧就扣起一天

翡翠宮

引用:今日剛接工人,咁係咪6月2日個假佢一定要放

原帖由 Yummy826 於 14-05-21 發表
今日剛接工人,咁係咪6月2日個假佢一定要放而我出6月糧就扣起一天
係,不過可改期。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 chan803 於 14-01-06 發表對

原帖由 fa_chan 於 14-01-06 發表
Clear . Many thanks !!!
家傭平時休息日是星期六,請問我可以先買了她的假,再把2/6的法定假期調到31/5星期六嗎?這樣合法嗎?

大宅

chan803 發表於 14-1-6 20:40
對。但你亦可以把休息日或/及勞工假日改期。
請問休息日改期需要幾多日前通知?
以我所知,勞工假期是48小時前通知.

另外,改期是否只需要僱主一方面同意即可?

翡翠宮

mccgg 發表於 14-7-4 16:33
請問休息日改期需要幾多日前通知?
以我所知,勞工假期是48小時前通知.
休息日係由僱主指定.
好似無講休息日改期要幾耐前通知:
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

問 4.2 我應怎樣為傭工指定休息日?

答:
- 你應在每 7 天期間給予傭工最少 1 天休息日。休息日是連續不少於 24 小時的期間。

- 休息日應由你指定,並可分為固定性和非固定性。若休息日為非固定性,你必須在每月開始之前,將休息日的日期通知傭工。

複式洋房

感謝

男爵府

複式洋房

想請問除咗法定假期一定要放之外,每星期休息日可補錢唔放嗎?因為工人想每星期都放星期六,而我需要她星期六幫手,最後大家同意一星期放六、另一星期放四,梅花間足。後來佢話唔想放星期四,無地方去,請願格個星期先放假。可以嗎?

首頁

尾頁

跳至