論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

2014年的12天法定假日是 :

• 1月1日
  • 農曆年初一 (1月31日)
  • 農曆年初二 (2月1日)
  • 農曆年初四 (2月3日) *
  • 清明節 (4月5日)
  • 勞動節 (5月1日)
  • 端午節 (6月2日)
  • 香港特別行政區成立紀念日 (7月1日)
  • 中秋節翌日 (9月9日)
  • 國慶日 (10月1日)
  • 重陽節 (10月2日)
  • 冬節 (12月22日) 或 聖誕節 (12月25日) (由僱主選擇)

*由於2014年的農曆年初三適逢星期日,根據《僱傭條例》,有關的法定假日會改為農曆年初四。

任何僱員,都可享有上述法定假日,如法定假日適逢僱員的休息日,應於休息日翌日補假。該補假須並非法定假日、另定假日、代替假日或休息日的日子。如僱員已按連續性合約受僱滿3個月,便可享有假日薪酬,款項相等於僱員於假日前12個月的每日平均工資。

按此可獲得更多有關法定假日的資料

2013年的法定假日

#法定假日
#法定假期
#勞工假期

翡翠宮

引用:回覆+chan803+的帖子如果工人未做夠3個月係

原帖由 yinyin312 於 13-12-05 發表
回覆 chan803 的帖子

如果工人未做夠3個月係無得放法定假, 之後要唔要補返比佢架!
錯。工人一上班就可享有法定假期。頭三個月的法定假期是無薪的。

翡翠宮

引用:回覆+chan803+的帖子工人一上班就可享有法

原帖由 yinyin312 於 13-12-05 發表
回覆 chan803 的帖子

工人一上班就可享有法定假期。頭三個月的法定假期是無薪的。
唔可以。法定假期一定要放。

翡翠宮

引用:想請問,如果姐姐平時放開星期6,是否都係

原帖由 fa_chan 於 14-01-06 發表
想請問,如果姐姐平時放開星期6,是否都係連續放4日,即年放一至四?many thanks !!!

...
對。但你亦可以把休息日或/及勞工假日改期。

翡翠宮

引用:姐姐剛到,請問未做夠3個月既法定假,果個

原帖由 yuki8484 於 14-01-18 發表
姐姐剛到,請問未做夠3個月既法定假,果個月會扣人工?如姐姐唔放咁係咪比番果日人工佢?

...
法定假期一定要放

翡翠宮

yuki8484 發表於 14-1-18 22:29
如姐姐唔放呢?
姐姐話新年唔想放假要錢,可以點做?
咁工人要做犯法的事, 點解你要陪佢一齊犯法呢?

我會同佢講, 假佢一定要放. 無免以後有爭辯, 亦會要佢放法定假期當日早上離開屋企, 晚上先至可以回家.

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+chan803+於+14-01-06+發表對

原帖由 happynation 於 14-01-22 發表
將勞工假期改期有冇限制架?

因大年初一我家人都出去拜年,我需要工人姐姐同我留在屋企(無奈⋯⋯)
48小時前通知改期。60日內補放。

翡翠宮

引用:放左法定假期後,係咪仲要俾假期薪酬架? +

原帖由 yancw 於 14-01-22 發表
放左法定假期後,係咪仲要俾假期薪酬架?
未做滿三個月可以唔畀。夠三個月就要畀。

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+chan803+於+14-01-22+發表未

原帖由 yancw 於 14-01-22 發表
假若合約是2013年11月1日開始生效,2014年2月放1號及3號的法定假期,2月份的薪金是$4010+$263.67(4010x12➗ ...
唔係。月薪已經包括法定假期的薪水(做夠三個月的話)

翡翠宮

happynation 發表於 14-1-27 18:09
我agent好堅持話頭三個月法定假期唔駛放假照工作所以照計糧

咁你大返佢, 叫佢俾份政府文件有咁樣寫明的俾你睇, 俾唔到就叫佢幫你手俾假日薪金個工人

翡翠宮

wahahali 發表於 14-2-7 00:22
假若合約是2014年2月24日開始生效,2014年4月放5號及5月1號的法定假期,4月份的薪金是$4010-$132(4010x12/365 ...

如果你係逢 24 號出糧, 咁 24/5 俾 24/4-23/5 的薪金應該是 $4010-$132x2 [扣兩日無薪法定假期]= $3746

翡翠宮

艾美99 發表於 14-3-17 13:50
第一次請菲傭,請大家幫忙睇下我理解有冇錯:
4月1日接佢,咁首3個月法定假期5/4、2/5、1/7一定要放比佢, ...

全中.

不過合約應該係由外傭到港日 (簽證日期) 開始計

翡翠宮

艾美99 發表於 14-3-17 14:17
係?咁即係1/7唔關事,只係4月同5月各扣1日人工?那天的人工係用4010除返當月日數而得出?
If工人要求唔放 ...

1)法定假期一定要放, 可以唔放正日(48小時前通知, 60日內補放).

2) 日薪 = 月薪 x 12 / 365

翡翠宮

hkklm 發表於 14-3-22 22:05
初到步的工人想儘快還錢,又怕放假出街洗錢,所以要求星期天唔放假。但其實佢星期日放假定返工,佢都有pay ...
休息日係有薪, 但係如果佢休息日工作呢? 你覺得是否需要俾返OT 錢佢呢?
如果係你, 你會肯在休息日免費幫老闆打工嗎?

翡翠宮

艾美99 發表於 14-4-1 19:54
我明天接工人啦,第一次請,今日問agent 法定假期既野,我問4月5號係咪一定要放比佢,但頭3個月佢放。。扣1 ...

請按此: #法定假期

如果唔信我地就自己睇返勞工條例啦....

翡翠宮

引用:5月1日,工人死都唔放,佢連街都唔想去。無

原帖由 hkklm 於 14-04-30 發表
5月1日,工人死都唔放,佢連街都唔想去。無佢辦法,又逼唔到佢出去!咁佢留係屋企幫手的話,洗唔洗出OT錢? ...
你咪同佢講(錄埋音),1/5 係佢的假期,如果佢唔想出街,你唔會迫佢出街,但係一樣會計佢放咗假,唔會另外補假或補錢。

如果佢放假日在家中做家務,你會講聲多謝,但一樣唔會補錢。

最後講多次,法定假期係一定要放的。

翡翠宮

引用:今日剛接工人,咁係咪6月2日個假佢一定要放

原帖由 Yummy826 於 14-05-21 發表
今日剛接工人,咁係咪6月2日個假佢一定要放而我出6月糧就扣起一天
係,不過可改期。

翡翠宮

mccgg 發表於 14-7-4 16:33
請問休息日改期需要幾多日前通知?
以我所知,勞工假期是48小時前通知.
休息日係由僱主指定.
好似無講休息日改期要幾耐前通知:
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

問 4.2 我應怎樣為傭工指定休息日?

答:
- 你應在每 7 天期間給予傭工最少 1 天休息日。休息日是連續不少於 24 小時的期間。

- 休息日應由你指定,並可分為固定性和非固定性。若休息日為非固定性,你必須在每月開始之前,將休息日的日期通知傭工。

首頁

尾頁

跳至