在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+joyfulmumum+於+13-12-04+發

原帖由 ac321 於 13-12-04 發表
人生為何?
在不同的角度,會有不一樣的答案!!
我的看法:
我都要好好記住

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

joyfulmumum 發表於 13-12-4 01:09
做左Ftm 兩年幾, 忽然諗, 如果老公唔想愛我, 我人生為左咩? 我為佢地放棄左好多野, 放棄左我既事業, ...

好難乜都要計住邊個犠牲左d乜, 或者諗住"我為你做過d 乜". 你為佢放棄左事業, 咁佢都為你頂起頭家.... 佢賺到一個安樂窩, 你都賺到一個好家庭, 你既小朋友亦賺到一個好回憶.

當然, 世事常變, 將來既事冇人估到, 你今日作既決定, 第日有事時就唔應該用黎翻舊帳, 咁跟本冇意思. 正如兩個人拍拖多年, 點解一分手時, 多數人都會話係浪費女人既青春呢? 同埋男人一變心的話, 你係家庭主婦又好, 大老板都好, 要變既點都會變.

如果你不甘於湊一世仔, 你大可以出番黎做野, 自己賺錢又可以賺番份安全感, 大把女人都係咁. 又或者搵pt, 搵freelance, 等小朋友返左學咪去做老板. 香港既女人比男人好彩和幸福, 因為女人可以主內, 又可以內外兼顧, 人生可以多d 變化, 自主權比男人高, 相對地男人就冇咁多選擇, 男人一唔做野, 所受既壓力比女人大好多.

我倒冇想過老公唔愛我時會點, 我淨係諗過如果我老公早瓜柴既話我會點.

男爵府

引用:Quote:joyfulmumum+發表於+13-12-4+01:09+

原帖由 bosch 於 13-12-09 發表
好難乜都要計住邊個犠牲左d乜, 或者諗住"我為你做過d 乜". 你為佢放棄左事業, 咁佢都為你頂起頭家.... ...
很感動

伯爵府

好矛盾,有許多姐妹極希望自己可以辭工做全職媽媽,陪伴仔女成長,唔駛求99照顧受氣!所以你可以勉勵自己其實比上不足,比下有餘!
其實我細個係麻麻和婆婆湊大,相比表哥表姐少左好多親子時間,如果可以我都想第日自己照顧小朋友,俾個有父母親陪伴的童年佢地。
如果老公支持到養家,到時真係咁怕悶,就等小朋友 3-4歲後揾份兼職打發時間!

大宅

回覆:我人生為左咩?

樓主:有時我都會這樣想。
我重要有個當孫是仔的99,若我放手,她會完全霸住,她最想我返工。
但是我一生只有現在是造媽媽,10多年後我不想都要放手,99就是當日無造好阿媽,去返工有錢。現在要退休覺悶就要抱孫玩孫。
我不要失去才後悔,更不要像她自私。
每個階段有不同的崗位,享受現在。幾年後再為自己努力吧!

ribena_chung  agree,我99都係咁  發表於 13-12-12 13:51
hippoo  Agree  發表於 13-12-9 22:07

男爵府

回覆 Heyheyjoyjoy 的帖子

多謝你, 我會做好我而家既崗位

大宅

大家努力!比小朋友、老公激,悶得濟就比個break自己:出下街、見下造女時的朋友、想下以後出來造甚麼、怎樣未來僱主才請…當我好down的時候,我會帶自己去想這些正面d、我能改變的事。會開心番,試下

侯爵府

引用:Quote:原帖由+joyfulmumum+於+13-12-04+發

原帖由 ac321 於 13-12-04 發表
人生為何?
在不同的角度,會有不一樣的答案!!
我的看法:
睇完喊左出來,好正能量

複式洋房

呢個貼,真系寫得好好!充滿正能量!
我都系一個即將做FTM既媽媽,工作的日子對我黎講已經進入倒計時了。從開始的十五十六到後來患得患失,再到依家堅定心情,因爲就好似你地所講,放下事業,換來的是快樂的生活,換來一個正常運作的家庭,很值得!當然,這期間要不斷的自我調節心態。大家加油啊!

大宅

回覆 ac321 的帖子

like!

大宅

小朋友只有頭十幾年跟媽媽,上到中學有自己圈子,之後唔到你管唔到你理。
你想十幾年後,回味湊仔苦與樂,定後悔無陪小朋友過童年?
為個家付出唔一定係錢,可以係時間同心機。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔知為乜!

首頁

尾頁

跳至